kattenvlo
kattenvlo © niet bekend
Vlooien zijn wereldwijd de belangrijkste uitwendige parasiet bij honden en katten. Onder de verschillende soorten waar huisdieren last van kunnen hebben, wordt de kattenvlo, Ctenocephalides felis, het meest aangetroffen bij honden en katten.

Vlooien zijn niet alleen lastig, maar zijn ook verantwoordelijk voor vlooienallergie-dermatitis bij honden en katten. Dit vormt naar schatting ruim 50% van alle dermatologische gevallen die bij dierenartsen worden gemeld.

Zowel huisdieren als mensen hebben last van herhaalde vlooienbeten. Maar bij een hevige vlooienplaag kan het herhaalde bloed zuigen ook leiden tot bloedarmoede door ijzertekort, vooral bij jonge dieren, en er zijn zelfs sterftegevallen gemeld.

Vlooien zijn tevens dragers zijn van verschillende ziekten en parasieten. Bijvoorbeeld Rickettsia typhi, een organisme dat verantwoordelijk is voor typhus murinus bij veel kleine dieren en mensen, of wormen, vooral Dipylidium caninum, de gebruikelijke darmlintworm bij honden en katten, die soms ook bij kinderen kan voorkomen, kunnen door de kattenvlo worden overgedragen.

Symptomen die erop duiden dat een huisdier vlooien heeft, zijn onder meer krabben en een algemene rusteloosheid. Je kunt ook op zout en peper lijkende korrels tegenkomen op plaatsen waar je huisdier slaapt of ligt. Dit zijn vlooieneitjes en -uitwerpselen die erop duiden dat de vlooien zich voortplanten.

Heeft mijn kat vlooien?

Sommige katten plukken de volwassen vlooien vrij snel uit hun vacht. Dus ook als je geen vlooien op het dier aantreft, wil dat nog niet zeggen dat ze niet ergens in de buurt op de loer liggen! De beste manier om te controleren of je huisdier onlangs met vlooien in contact is geweest, is om hem te controleren op de aanwezigheid van vlooienuitwerpselen. (zwarte korreltjes die rood uitlopen als ze nat worden)

 

Hoe gevaarlijk zijn vlooien?

Gelukkig voor ons allemaal zijn de vlooien die je op katten en honden aantreft niet van dezelfde soort als de vlooien die verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van de pest. Maar ze zorgen wel voor een aantal gezondheidsproblemen voor huisdieren en mensen.

 • Vlooienspeeksel is één van de meest allergene stoffen die er zijn. Circa 10% van alle katten en honden krijgt last van vlooienallergie-dermatitis, een erg vervelende huidaandoening die ernstige irritatie en haarverlies veroorzaakt.
 • Vlooien zijn de manier waarop een veel voorkomende soort lintworm van het ene dier op het andere wordt overgedragen, en soms ook op mensen. Als je de vlooien aanpakt, pak je ook de lintworm aan.
 • Wanneer vlooien bijten, 'slikken' ze een kleine hoeveelheid bloed van de gastheer in. Normaalgesproken is dit op zich geen probleem voor volwassen katten en honden. Maar bij een hevige vlooienplaag kan er genoeg bloed worden ingeslikt om een kleine pup of kitten te doden.
 • De meest voorkomende vlooiensoort bij zowel katten als honden is de kattenvlo. Kattenvlooien leven niet op mensen, maar ze bijten ons wel!

Hoe leven vlooien?

larve
vlooienlarve© niet bekend

Degene die het gezegde 'voortplanten als konijnen' heeft bedacht, wist blijkbaar niet veel van vlooien af! Een in het wild levend vrouwtjeskonijn kan 30 tot 40 jongen per jaar baren, terwijl een vrouwtjesvlo 30 tot 40 eitjes kan leggen in slechts één dag tijd. Wanneer je huisdier vlooien krijgt, vallen de eitjes van het dier af, overal waar het zich maar in huis bevindt. Na ongeveer drie dagen komen er wormachtige larven uit de eitjes die het licht mijden en naar beneden gaan; dit betekent dat je ze doorgaans diep onderin de polen van het tapijt vindt. Na 7-18 dagen verpoppen ze zich. We hebben het hier niet over de laatste dansrage, maar over het proces waarbij ze een beschermende cocon om zich heen spinnen en zich ontwikkelen tot volwassen vlooien. Binnen in de cocon zijn ze vrijwel onvatbaar voor insecticiden. Eigenlijk is een vlammenwerper het enige waarmee je ze in deze fase van hun levenscyclus kunt bestrijden (wat voor de meeste mensen misschien ietsje te ver gaat!). Het duurt ongeveer 5-14 dagen voordat de vlo zich in de cocon ontwikkelt. Daarna kunnen ze uitkomen wanneer ze worden gestimuleerd door trilling of door kooldioxide dat een passerende gastheer uitademt. Maar in afwezigheid van een dergelijke stimulans, kunnen ze tot wel negen maanden binnen in de cocon overleven.

belangrijke feiten over vlooien

 • Wanneer één dier vlooien krijgt van een ander dier, moeten beide dieren langdurig en nauw contact met elkaar hebben. Het is daarom onwaarschijnlijk dat je huisdier vlooien krijgt door toevallig contact, bijvoorbeeld in een park, met een ander dier dat vlooien heeft.
 • De soorten vlooien die een huisdier kan krijgen tijdens het jagen (bijvoorbeeld konijnenvlooien) kunnen zich doorgaans niet voortplanten op katten en honden. Maak je dus geen zorgen, deze kunnen geen plaag binnenshuis veroorzaken.
 • Als je vlooien op je huisdier aantreft, is de meest waarschijnlijke reden hiervoor dat hij in een ander huis is geweest waar vlooien zijn, of dat een andere kat of hond ze in jouw huis heeft gebracht.
 • Als meer dan één kat of hond in hetzelfde huis wonen, moeten ze allemaal tegelijkertijd tegen vlooien behandeld worden. Eén onbehandeld huisdier kan fungeren als 'vluchthaven' voor vlooien; dit kan leiden tot een nieuwe plaag of voorkomt dat je een bestaande plaag kunt uitroeien.

De levenscyclus van de vlo

 1. vlo
 2. eitjes
 3. larve
 4. cocon
 5. nieuwe vlo