De viskat is een zwaargebouwde, robuuste kat. Hij heeft een opvallend diepe borstkas en naar verhouding korte poten.

 

viskat-2
Viskat © onbekend
Rijk: Animalia (dieren)
Stam: Chordata (chordadieren)
Substam: Vertebrata (gewervelden)
Klasse: Mammalia (zoogdieren)
Orde: Carnivora (vleeseters)
Familie: Felidae (katten)
Subfamilie: Felinae (kleine katten)
Geslacht: Prionailurus
Soort: Prionailurus viverrinus

Tussen de klauwen van de voorpoten zitten deels vliezen, waardoor de klauwen iets vooruitsteken, zelfs als ze geheel ingetrokken zijn. Vrij ver naar achter op de stevige, brede kop zitten kleine, ronde oren. De korte, ruwe vacht is grijs of olijfbruin en is bedekt met zwarte vlekjes die soms in de lengterichting lijnen vormen.

Grootte
Een grote kat haalt wel een gewicht van 11 tot 12 kilo. De kleinere vrouwtjes zijn ongeveer 6-7 kg zwaar. Kop en lijf samen zijn 65-86 cm lang. De staart is bij de romp opvallend dik en gespierd, maar nauwelijks een derde van de lengte van kop plus lichaam. (vrij kort dus)

Leefomgeving
Deze krachtig ogende kat jaagt meestal in een goed beschutte, waterrijke omgeving, zoals moerasgebied, mangrovebos en langs dichtbegroeide rivier- en beekoevers.

zittende viskat
Viskat © onbekend

Verspreiding
De viskat leeft in een niet aaneengesloten gebied in Azie. Hij is waargenomen in Zuidwest India, op Sri Lanka, in landen in de zuidelijke Himalaya, Bangladesh, Vietnam, Thailand, Birma, China en op Sumatra en Java.Ondanks de grote geografische spreiding is de verspreiding in werkelijkheid nogal beperkt omdat hij in sterke mate is aangewezen op een voldoende waterrijk gebied.

Voortplanting
De draagtijd duurt ongeveer 63 dagen. Het aantal welpen is twee of drie, die ongeveer 6 maanden bij de moeder drinken. Na ongeveer acht en halve maand zijn ze volwassen.

Sociaal systeem
Hiervan zijn geen gegevens voorhanden. Waarschijnlijk leven ze solitair, maar van hun verblijf in gevangenschap weten wedat ze elkaar bijzonder goed verdragen, zodat meerdere volwassen dieren in 1 verblijf kunnen worden gehuisvest.

Voedsel
Met zijn sterke lichaam en grote zwemvaardigheid vangt hij allerlei prooidieren. Naar verluidt kunnen viskatten kalveren en honden doden, maar waarschijnlijk voeden ze zich voornamelijk met vogels, kleine zoogdieren, slangen, slakken en vissen. In het wild heeft men ze wel vissend waargenomen, ineengedoken zittend op rotsen en zandbanken. Met een snelle klauwzwaai scheppen ze dan de vis uit het water. Ook heeft men ze vissen met de bek zien vangen.


Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'