De Cheetah of Jachtluipaard is met een topsnelheid van 110 km per uur het snelste landzoogdier ter wereld. Aan de lange, gespierde poten, het dunne lijf, de lange staart en de kleine kop kan je zien dat dat dier is gebouwd op snelheid. De Cheetah is de hazewindhond onder de katten.

cheetah-2
cheetah met welpen © onbekend
Rijk: Animalia (dieren)
Stam: Chordata (chordadieren)
Substam: Vertebrata (gewervelden)
Klasse: Mammalia (zoogdieren)
Orde: Carnivora (vleeseters)
Familie: Felidae (katachtigen)
Geslacht: Acinonyx
Soort: Acinonyx jubatus

Uiterlijk
De kleine kop heeft een korte snuit, hooggeplaatste ogen, een brede neus en kleine, afgeronde oren. Hun nagels zijn in tegenstelling tot die van alle andere katachtigen niet geheel intrekbaar. Daardoor heeft het dier in scherpe, korte bochten en bij hoge snelheid meer grip op het parcours. De vacht is kort en ruw, geelbruin met ronde, zwarte vlekken.

Grootte
De Cheetah is een lichtgewicht in vergelijking met andere grote katten; volwassen dieren wegen maar 39-65 kilo. Kop en romp zijn samen 112-135 cm lang; de lange staart 66-84 cm.

Leefomgeving
De jachttechniek van de Cheetah vraagt om een open terrein. Daarom komt hij vooral voor in gebieden met open graslanden, halfwoestijnen en gebieden met laag struikgewas.

Cheetah
cheetah © G.M.Stolz

Verspreiding
Oorspronkelijk kwam de Cheetah op vier continenten voor. Tegenwoordig leeft de Cheetah alleen nog op het continent Afrika en leven er enkele tientallen in de landen Iran en Afghanistan. Verlies van zijn natuurlijke leefomgeving, het afnemen van prooidieren en competitie met de mens om levensruimte zijn onder andere de oorzaak van deze afname.
Aan het begin van de 20e eeuw waren er wereldwijd nog zo'n 100.000 cheetahs te vinden, verspreid over 44 landen door Afrika en Azië . Vandaag de dag wordt de cheetah populatie op zo'n 12.000 - 15.000 geschat, zijn ze verspreid over 24 landen in Afrika en leven er enkele tientallen in Iran en Afghanistan.

Het voortbestaan van de Cheetah wordt verder ook bedreigd door een gebrek aan genetische diversiteit; alle dieren zijn in meer of mindere mate aan elkaar verwant. Op een bepaald moment in het recente verleden waren er nog maar enkele Cheetahs op de wereld maar met behulp van fokprogramma's en een samenwerking van dierentuinen over de hele wereld is men er toch in geslaagd om de populatie te doen groeien tot de huidige stand.

Voortplanting
Na een draagtijd van 90-95 dagen kunne de vrouwtjes tot acht jongen werpen maar vaker zijn het er drie tot vijf. De jongen wegen bij de geboorte 150-300 gram en beginnen de moeder te volgen als ze ongeveer 6 weken oud zijn De jongen worden ongeveer 6 maanden door de moeder gezoogd en verlaten haar als ze ongeveer 13 tot 20 maanden oud zijn. De jonge dieren kunnen nog verscheidene maanden bij elkaar blijven.

Sociaal systeem
Cheetah's verdelen de ruimte op de meest ongewone manier van alle katachtigen. Volwassen vrouwtjes schijnen geen eigen territorium te bezitten, maar ze vermijden elkaar. Verscheidene verwante en niet verwante vrouwtjes kunnen grote thuisgebieden met elkaar delen die elkaar overlappen. Volwassen mannetjes uit hetzelfde nest blijven soms als een groep bij elkaar en verdedigen een klein territorium. Ook niet verwante mannetjes verenigen zich soms in kleine groepen. In tegenstelling tot nadere katachtigen kunnen de gebieden van de vrouwtjes wel 5 maal zo groot of nog groter zijn dan die van de mannetjes.

Voedsel
De Cheetah jaagt elke dag op dieren die minder dan 40 kg wegen. Daartoe behoren onder andere gazelles, impala's, kalveren van het wildebeest en hazen. De prooi wordt beslopen tot ongeveer 10 meter en daarna opgejaagd. De jacht duurt gemiddeld 20 seconden en zelden langer dan een minuut. Ongeveer de helft van alle pogingen is succesvol. Na deze krachtexplosie zijn de dieren zo uitgeput dat ze vaak eerst moeten rusten voor ze kunnen eten waardoor sterkere rovers als leeuwen en hyena's de kans krijgen om de prooi in te pikken.

Konings Cheetah
Er bestaan ook Cheetahs met een afwijkende vachttekening, bij deze dieren zijn de zwarte vlekken niet rond maar grillig van vorm, een beetje zoals bij een gemarmerde kat. Oorspronkelijk dacht men dat dit een ondersoort van de Cheetah was maar toen uit een paring van twee normaal gevlekte dieren een jong met de afwijkende tekening werd geboren was duidelijk dat dit wordt veroorzaakt door een recessief gen.

Dorine Post antwoordde #2068 27 jan 2018 00:45
Voor de cheetah zijn geen aparte namen zoals bij de leeuw. Er wordt gewoon gesproken van een mannelijke - of vrouwelijke cheetah.
Ellen antwoordde #2067 26 jan 2018 20:15
Hoe noemen een mannetjes en een vrouwtjes jachtluipaard nu eigenlijk? Mijn zoon is ook een spreekbeurt aan het maken, maar we vinden het nergens terug....
dylan antwoordde #2065 02 dec 2017 16:20
ik doe mijn werkstuk over cheetah's dus bedankt voor de infomatie
temesgen jason ahferom antwoordde #2038 10 apr 2017 17:51
leeft een cheetah alleen of samen
temesgen jason ahferom antwoordde #2037 10 apr 2017 17:49
leeft een cheetah alleen of samen
jitse antwoordde #1984 11 juli 2015 18:44
ik doe mijn werkstuk over cheeta's en wil graag wat informatie.
Anoniem antwoordde #1964 17 mei 2015 13:58
Ik heb een werkstuk over cheeta's en ik heb een vraag namelijk wat info over de snelheid van een cheeta...
mirna antwoordde #1958 23 apr 2015 20:07
Leven cheeta's in een groep of alleen?
Dorine Post antwoordde #1925 26 feb 2015 12:23

Janna schreef : weten jullie ook iets over de verzorging van een cheeta


Cheeta's zijn geen huisdieren dus die informatie heb je alleen nodig als je in een safari park werkt.
Janna antwoordde #1924 26 feb 2015 09:23
weten jullie ook iets over de verzorging van een cheeta
nynke antwoordde #1680 21 mei 2013 15:35
weten julie iets van de familie van de cheetah ik hou mijn spreekbeurt erover de cheetah en 1 onderwerp is familie. graag een website daarover of als je er veel over weet wat info
Ayoub antwoordde #1342 01 apr 2012 15:05
Ik vind cheetas heel cool
anoniem antwoordde #1306 06 mrt 2012 15:37
nu ben ik sneller klaar me mijn spreekbeurt
Dorine Post antwoordde #1194 13 jan 2012 19:29
Een Cheetah kan wel tot 120 km per uur rennen maar dat houden ze niet lang vol.
Iza antwoordde #1193 13 jan 2012 17:13
Hey! Echt handig dit!!! Alleen hoe hard kan een Cheetah rennen?

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'