De katachtigen ( Felidae ) vormen een familie van sterk gespecialiseerde landroofdieren. De katten zijn de meest uitgesproken vleeseters van de orde der Carnivora.

De Afrikaanse goudkat (Profelis aurata) is een middelgrote katachtige. De soort komt voor in de tropische regenwouden van Afrika. Meestal wordt hij als de enige soort binnen het geslacht Profelis beschouwd. De caracal, zijn nauwste verwant, wordt tegenwoordig vaak tot hetzelfde geslacht gerekend.

De Afrikaanse wilde kat (Felis silvestris libyca), ook wel Nubische kat genoemd, is een ondersoort van de wilde kat (Felis silvestris). Deze ondersoort wordt regelmatig opgesplitst in meerdere, aan elkaar verwante ondersoorten, die samen de libyca-groep vormen. De Afrikaanse wilde kat is waarschijnlijk de voorouder van de huiskat.

De Aziatische goudkat (Catopuma temminckii) is een middelgrote wilde katachtige uit de bossen van Zuidoost-Azië. Hij komt voor in de tropische en subtropische regenwouden en drogere bossen van Nepal en Zuid-China tot Maleisië en Sumatra, tot op een hoogte van 3050 meter in de Himalaya. Hij waagt zich soms ook in meer open gebied.

De Caracal (Caracal Caracal, syn. Felis Caracal, Profelis Caracal) is een middelgrote katachtige uit Afrika en Zuidwest-Azië. Hij wordt soms ook woestijnlynx genoemd, vanwege de pluimpjes aan de oren. De Caracal is waarschijnlijk echter meer verwant is aan de Afrikaanse goudkat dan aan de lynxen.

De Cheetah of Jachtluipaard is met een topsnelheid van 110 km per uur het snelste landzoogdier ter wereld. Aan de lange, gespierde poten, het dunne lijf, de lange staart en de kleine kop kan je zien dat dat dier is gebouwd op snelheid. De Cheetah is de hazewindhond onder de katten.

De Europese wilde kat ( Felis silvestris silvestris ) is een nauwe verwant van onze huiskat waar hij grote gelijkenis mee vertoont maar de wilde kat is een stuk groter en forser gebouwd.

De jaguar( Pantera onca ) kan beschouwd worden als het luipaard van de Nieuwe Wereld. In Midden- en een groot deel van Zuid-Amerika leeft de jaguar. Qua uiterlijk een luipaard, maar zwaarder gebouwd en een forsere rozettentekening.

De Jaguarundi, ook wel wezelkat genoemd, is een eigenaardige vertegenwoordiger van de katachtigen die geen directe verwanten heeft.

Luipaarden kunnen één meter tot één meter negentig lang worden, dat zijn alleen de kop en romp , de staart is dan ook nog zeventig centimeter tot één meter.

De Euraziatische lynx wordt de laatste jaren steeds vaker (weer) in Nederland gesignaleerd. Het is de grootste wilde kat in Europa die dankzij verschillende projecten in omringende landen langzaam maar zeker weer in aantal toeneemt.

De Manoel of Pallas kat is een klein katachtig roofdier uit de steppen van Centraal-Azië. Het is de enige soort uit het geslacht Otocolobus, dat nauw verwant is aan het geslacht Felis en vaak als een ondergeslacht wordt beschouwd.

De Margay is een kleine katachtige die samen de ocelot , de tijgerkat , de Geoffroy-kat en de nachtkat tot de groep van de pardelkatten behoort.

De moeraskat of jungle kat is een middelgrote katachtige waarvan het uiterlijk  en formaat nogal variëert.

De Ocelot is een kleine katachtige die samen de Margay, de Tijgerkat, de Geoffroy-kat en de Nachtkat tot de groep van de pardelkatten behoort.

de Poema of bergleeuw leeft in geheel Midden- en Zuid-Amerika en in het westen van Noord-Amerika.

De serval (Leptailurus serval) is een katachtige die leeft op de Afrikaanse savanne. Het is de enige soort uit het geslacht Leptailurus.

De Siberische tijger (Panthera tigris altaica) is een zeer zeldzame ondersoort van de tijger. Hij komt nauwelijks nog voor in het wild, waar nog maximaal 400 exemplaren leven.

De sneeuwpanter heeft een dikke, lichtgrijze vacht, die soms iets naar geel neigt met zwarte vlekken en rozetten op kop, hals en poten.

De tijger is één van de bekendste grote katachtigen met een oranje-gele vacht met verticale zwarte strepen en gele ogen. Het grootste gewicht van een tijger ooit gemeten is 384 kilo en de maximale lengte van kop tot staart is 3,30 meter. Bij volwassen leeftijd kunnen ze een schouderhoogte bereiken van 1 meter. In gevangschap is er ooit een tijger 22 jaar geworden.

De Tijgerkat of Oncilla is een kleine katachtige die alleen in Latijns-Amerika voor komt.

De viskat is een zwaargebouwde, robuuste kat. Hij heeft een opvallend diepe borstkas en naar verhouding korte poten.