![]() kattenvlo © niet bekend Vlooien zijn niet alleen lastig, maar zijn ook verantwoordelijk voor vlooienallergie-dermatitis bij honden en katten. Dit vormt naar schatting ruim 50% van alle dermatologische gevallen die bij dierenartsen worden gemeld. Zowel huisdieren als mensen hebben last van herhaalde vlooienbeten. Maar bij een hevige vlooienplaag kan het herhaalde bloed zuigen ook leiden tot bloedarmoede door ijzertekort, vooral bij jonge dieren, en er zijn zelfs sterftegevallen gemeld. Vlooien zijn tevens dragers zijn van verschillende ziekten en parasieten. Bijvoorbeeld Rickettsia typhi, een organisme dat verantwoordelijk is voor typhus murinus bij veel kleine dieren en mensen, of wormen, vooral Dipylidium caninum, de gebruikelijke darmlintworm bij honden en katten, die soms ook bij kinderen kan voorkomen, kunnen door de kattenvlo worden overgedragen. Symptomen die erop duiden dat een huisdier vlooien heeft, zijn onder meer krabben en een algemene rusteloosheid. Je kunt ook op zout en peper lijkende korrels tegenkomen op plaatsen waar je huisdier slaapt of ligt. Dit zijn vlooieneitjes en -uitwerpselen die erop duiden dat de vlooien zich voortplanten. Heeft mijn kat vlooien? ![]() vlooien eitjes © niet bekend Sommige katten plukken de volwassen vlooien vrij snel uit hun vacht. Dus ook als je geen vlooien op het dier aantreft, wil dat nog niet zeggen dat ze niet ergens in de buurt op de loer liggen! De beste manier om te controleren of je huisdier onlangs met vlooien in contact is geweest, is om hem te controleren op de aanwezigheid van vlooienuitwerpselen. (zwarte korreltjes die rood uitlopen als ze nat worden)
Hoe gevaarlijk zijn vlooien? Gelukkig voor ons allemaal zijn de vlooien die je op katten en honden aantreft niet van dezelfde soort als de vlooien die verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van de pest. Maar ze zorgen wel voor een aantal gezondheidsproblemen voor huisdieren en mensen.
Hoe leven vlooien? ![]() vlooienlarve© niet bekend Degene die het gezegde 'voortplanten als konijnen' heeft bedacht, wist blijkbaar niet veel van vlooien af! Een in het wild levend vrouwtjeskonijn kan 30 tot 40 jongen per jaar baren, terwijl een vrouwtjesvlo 30 tot 40 eitjes kan leggen in slechts één dag tijd. Wanneer je huisdier vlooien krijgt, vallen de eitjes van het dier af, overal waar het zich maar in huis bevindt. Na ongeveer drie dagen komen er wormachtige larven uit de eitjes die het licht mijden en naar beneden gaan; dit betekent dat je ze doorgaans diep onderin de polen van het tapijt vindt. Na 7-18 dagen verpoppen ze zich. We hebben het hier niet over de laatste dansrage, maar over het proces waarbij ze een beschermende cocon om zich heen spinnen en zich ontwikkelen tot volwassen vlooien. Binnen in de cocon zijn ze vrijwel onvatbaar voor insecticiden. Eigenlijk is een vlammenwerper het enige waarmee je ze in deze fase van hun levenscyclus kunt bestrijden (wat voor de meeste mensen misschien ietsje te ver gaat!). Het duurt ongeveer 5-14 dagen voordat de vlo zich in de cocon ontwikkelt. Daarna kunnen ze uitkomen wanneer ze worden gestimuleerd door trilling of door kooldioxide dat een passerende gastheer uitademt. Maar in afwezigheid van een dergelijke stimulans, kunnen ze tot wel negen maanden binnen in de cocon overleven. belangrijke feiten over vlooien
![]() De levenscyclus van de vlo
|