Specifieke voedingsbehoeften van het groeiende kitten

kit-zogend
© niet bekend

De noodzaak van een vervangende moedermelk
In de periode van 0 tot 2 maanden is het spijsverteringskanaal van het kitten met name ingesteld op de vertering van moedermelk. Bij een te groot nest, onvoldoende moedermelk, infecties bij de moeder of wanneer een kitten bij de moeder wordt weggehaald is het bijvoeren van het kitten noodzakelijk. Koemelk is GEEN geschikte voeding omdat kittens een overmaat aan lactose niet kunnen verteren. Babycat Milk is een uitstekend alternatief, aangezien deze over soortgelijke eigenschappen beschikt als de moedermelk.

De omschakeling van moedermelk naar vaste voeding
Rond de leeftijd van 1 maand moet het kitten omschakelen van moedermelk naar vaste voeding. Dit wordt het spenen genoemd. In deze periode is het kitten extra gevoelig voor spijsverteringsproblemen zoals slechte ontlasting of diaree. Daarom bestaat er een grote behoefte aan hoogwaardige voedingsstoffen voor een goede vertering.

De opbouw van het immuunsysteem (weerstand)
De weerstand van een kitten is in de eerste maanden kwetsbaar. De hoeveelheid antistoffen, meegekregen via de moedermelk neemt geleidelijk af terwijl het eigen immuunsysteem van een kitten nog niet optimaal functioneert. Rond het spenen bevindt het kitten zich in een kritieke periode wanneer hij onvoldoende afweerstoffen tegen ziektekiemen heeft. Deze periode wordt ook wel het 'immuniteitsgat' wordt genoemd.

 

Een kitten is pas na 12 maanden volgroeid

De groei van het kitten
De groei is een erg belangrijke periode, waarin het evenwicht en de goede gezondheid van de toekomstige volwassen kat wordt bepaald. Pas na 12 maanden is het kitten volgroeid. Vanaf het moment dat het kitten op vaste voeding overstapt verloopt zijn groei in twee fasen. De twee groeifasen worden van elkaar gescheiden door het doorkomen van het definitieve gebit rond de leeftijd van vier maanden.

Zogende kittens van geboorte tot 2 maanden

Vanaf de geboorte tot een leeftijd van ca. 2 maanden heeft het kitten moedermelk nodig. Koemelk is beslist GEEN geschikte voeding voor kittens vanwege een hoog lactosegehalte (melksuiker) die verteringsproblemen kan veroorzaken zoals diaree.

Eerste groeifase van 1 tot 4 maanden
In de eerste groeifase van het kitten vindt een zeer snelle skeletontwikkeling en gewichtstoename plaats. Tijdens deze fase neemt het gewicht toe tot 5 á 7 keer het geboortegewicht in een periode van 8 weken. Een kitten heeft daarom een erg hoge energiebehoefte.

Tweede groeifase van 4 tot 12 maanden

In de tweede fase groeit het kitten in een steeds trager tempo. Het skelet kan in deze fase geleidelijk sterker worden en hebben de spieren de tijd om te ontwikkelen. Het kitten heeft in deze periode nog steeds een aanzienlijke energiebehoefte.

kitten  etend
© niet bekend

Factoren die de groei van het kitten beïnvloeden

 • De voeding
  Voor een harmonieuze groei moet het kitten een evenwichtige voeding krijgen met eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en sporenelementen; een voeding die aangepast is aan de fysiologie en de spijsvertering van een katachtige.
 • Het ras
  Zoals bij alle levende wezens geldt: hoe groter het ras, hoe langer de groeiperiode. Denkt u hierbij aan een Maine Coon die tot 10 kg kan wegen en tot 1 m lang kan worden.
 • Het geslacht
  Een mannelijk kitten (kater) heeft een groter groeivermogen dan een vrouwelijk kitten (poes). Zijn groei zal daardoor ook enkele weken langer duren en hij zal zwaarder worden dan zijn vrouwelijke leeftijdsgenootjes.
 • De genen
  De grootte, het gewicht en andere uiterlijke bijzonderheden van zijn ouders kunnen zijn groei beïnvloeden.
 • De hygiëne
  Een slechte hygiëne bij de geboorte zal de moeder verzwakken en de gezondheid van het pasgeboren kitten in gevaar brengen.
 • De slaap
  Zoals bij alle jonge wezens voltrekt de groei zich tijdens de slaap. Een onverstoorde slaap is daarom zeer belangrijk voor het kitten.

 

bron: Royal Canin

Login om te antwoorden
Michelle's Profielfoto
Michelle antwoordde #2059 04 sept 2017 19:45
Beste katten liefhebbers,

Ik heb een vraag:
Ik heb een maine coon poes van een jaar oud en een ragdoll van bijna een jaar, ik wil gaan overstappen van kittenvoer naar volwassen voer.
Kan iemand me adviseren welk voer ik moet kopen. Ik heb nu nog royal canin kitten.
Alvast bedankt.

Groetjes Michelle
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1903 28 jan 2015 14:40

Dag, onze kitten is nu ruim 4 maanden. Alhoewel hij goed eet, groeit, speelt, e.d. blijft hij een zuigbehoefte houden. Duidt dit ergens op?

Ik denk dat hij te vroeg bij de moeder is weggehaald.
frans Brukx's Profielfoto
frans Brukx antwoordde #1902 28 jan 2015 14:34
Dag, onze kitten is nu ruim 4 maanden. Alhoewel hij goed eet, groeit, speelt, e.d. blijft hij een zuigbehoefte houden. Duidt dit ergens op?
jenny's Profielfoto
jenny antwoordde #1765 17 jan 2014 22:36
oja zeg poes 18 jaat oud en spoed haar eten uit lig op de grond hoop iemand zeg aan moet doen
jeny's Profielfoto
jeny antwoordde #1764 17 jan 2014 22:32
mei gooi haas haar eten uit spoegen kan tegen zijn aan haas of heeft een oplossing poes
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1686 26 mei 2013 21:12
Hoi Cobalt&Calcium (aparte naam :-))

Dank je, ik ben blij dat deze website je een beetje heeft kunnen helpen. :blij:

Wat betreft de stank kan ik het zelf niet vergelijken met Royal Canin. Het kan hier soms behoorlijk stinken maar dat komt ook doordat hier een paar katten hun ontlasting niet afdekken. (een beetje dominante trekjes)
De vraag is of dat het belangrijkste is. Probeer het gewoon uit zou ik zeggen.
Cobalt&Calcium's Profielfoto
Cobalt&Calcium antwoordde #1685 26 mei 2013 18:44
Hoi hoi,
Wat een handige site, ik voel me een stuk meer voorbereid op de komst van mijn kitten in 2 maandjes.

Ik heb wel een vraagje over het voer.
Royal Canin is mij door meerdere mensen aangeraden, waarbij een van de redenen was dat het de ontlasting minder doet stinken, wat ik niet geheel onbelangrijk vind.
Sanabelle klinkt me echter ook goed in de oren (en zoals je zegt, het is minder duur dan Royal Canin).
Gaat daar hetzelfde voor op qua stank van de ontlasting?

Alvast bedankt!
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1625 14 apr 2013 11:21
Geen kat is hetzelfde. Je hebt altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. :)
Rob's Profielfoto
Rob antwoordde #1622 03 apr 2013 00:21
Mijn kat eet prima en nooit problemen mee, ondanks dat ik blijkbaar ALLES anders doe dan de vuistregels voorschrijven:

- het etensbakje staat al jaren direct naast de kattenbak

- ze krijgt niet 2x maar 1x per dag te eten, namelijk gelijk als ik rond 18:00u thuiskom. Rond de middag krijgt ze pas weer honger en zal ze misschien soms wat mekkeren maar dat doet ze dan in ieder geval niet 's-nachts (want dan zit haar maagje nog vol), dus beter voor onze nachtrust en een tevreden poes.

- ze eet probleemloos elk merk voer wat ik haar voorschotel, of het nou supermarktvoer of duurder voer is. En brokjes of natvoer, alles gaat netjes op. Meestal krijgt ze brokjes en soms een bakje natvoer erbij. Voor de brokjes meng ik meestal wat goedkoop en duur voer door elkaar. Ik durf ook wel te stellen dat als een kat z'n neus ophaalt voor een bepaald merk voer, dan is het een kwestie van een dag (of 2) wachten en dan krijgt ie vanzelf genoeg honger zodat ie het wel opeet :-) Maar dan moet je wel volhouden want als je 1x voor de bijl gaat dan onthoudt de kat dat heeeel lang mauwen = toch zijn/haar zin krijgen...

Dit ff om te laten zien dat het ook anders kan zijn en de vuistregels wat betreft voer niet keihard zijn, maar misschien heb ik gewoon mazzel, dat zou kunnen.
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1544 20 jan 2013 15:06
Hallo Grettha,

Het maakt in principe niet zoveel uit welk voer je geeft. Het belangrijkste is dat je kat gezond blijft en het voer lekker vindt. Wil je graag speciaal voer geven dan je kiezen voor Royal Canin Fit of Perfect Fit Active .

Er zijn zo veel merken om uit te kiezen in zoveel verschillende prijsklassen en elke fabrikant volgt zijn eigen filosofie.
Als je op Zooplus de ervaringen van klanten leest bij de verschillende soorten voer zal je zien dat de meningen uiteen lopen van geweldig tot waardeloos. Geen enkele kat is dan ook hetzelfde. Voer waar de ene kat het goed op doet kan bij een andere kat voor problemen zorgen. Onze katten eten op dit moment Sanabelle , een Duits merk wat stukken voordeliger is dan Royal Canin of Hill's. Twee van onze Sanabelle etende katten zijn dol op de struisvogel smaak nummer drie eet liever senior en nummer vier zit aan het light voer(anders wordt ze te dik).

In het kort; als je kat het nu goed doet op Royal Canin zou ik het daarbij houden. Gewoon even uitproberen welk type het beste bij haar past.
Grettha's Profielfoto
Grettha antwoordde #1536 09 jan 2013 13:28
Mijn sibeer is nu net 1 jaar oud. Zij krijgt altijd kittenvoer van Royal Canin, maar nu moet ik overstappen op volwassenvoer. Wat kan ik het beste nemen. Zij heeft niet een dolle 5 minuten op een dag, maar meer een dolle 5 uur. Ze is dus mega actief.
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1511 01 dec 2012 14:42

kimm schreef : hallo,mijn poes is net bevallen en eet nu het liefst nat voer. mag ik dat onbeperkt geven of krijgt ze dan diarree.
alvast bedankt! gr kimm

Hallo Kimm,

Normaal gesproken gaat een kat niet van blikvoer aan de diarree maar het bevat meestal wel te weinig voedingsstoffen (het bestaat voor 80% uit water). Aangezien ze net bevallen is kan je haar het beste speciaal voer met een hoge voedingswaarde geven zoals bijvoorbeeld Hill's AD. Je kan haar de komende weken - zolang ze de kittens voedt en even daarna om weer aan te sterken - ook kittenvoer te eten geven.
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1510 01 dec 2012 14:36

rianne schreef : Hallo. Mijn kat bengel van 13 jaar kotst nog al veel. Meestal zijn de brokjes nog onverteerd als het er uit komt. We hebben verschillende brokjes geprobeerd maar met purina one voor senior blijkt hij het minst last te hebben. Alleen het probleem is dat ik soms denk dat hij opzettelijk kotst. Hij gaat er eens goed voor zitten. Is ongeveer een halve minuut bezig om Zn voedsel om hoog te halen en dan komt het er uit. En soms zie je alleen maar slijm in Zn kotst. Ik denk dat dat gal is. Ik hoop hier meer informatie te krijgen. De dierenarts geeft namelijk alleen maar een duur zakje met brokken mee. Gr Rianne

Hoi Rianne,

Ik kan je verzekeren dat katten niet opzettelijk kotsen. Boulimia komt bij katten niet voor, alleen bij mensen.
Het overgeven geeft aan dat hij zich niet lekker voelt op dat moment en dat kan heel veel oorzaken hebben.
Zeker bij een kat van 13 jaar oud is het verstandig om eens bloedonderzoek te laten doen. Het is mogelijk dat hij bijvoorbeeld nier of lever problemen heeft. In dat geval zou hij inderdaad speciaal dieetvoer moeten eten om het zieke orgaan te ontlasten en dat is helaas altijd duurder dan gewoon voer maar je kan altijd op zoek gaan naar een goedkoper alternatief van een ander merk.
Dus mijn advies: eerst bloed laten onderzoeken, desnoods bij een andere dierenarts.
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1509 01 dec 2012 14:28

Dana schreef : Hoi ik heb een vraag, volgende week krijg ik een kitten van 7 weken oud. Ik heb voor de zekerheid een flesje gekocht met voedingsmelk. Buiten dat gaan we hem ook nomaal voedsel geven maar op het whiskas junior pakket staat vanaf 12 weken. Wat is het beste voor een kitten van 7 weken??


Hoi Dana,
Zeven weken eigenlijk te vroeg om al uit het nest gehaald te worden, twaalf weken is normaal vandaar dat er op de junior verpakking staat vanaf 12 weken maar een kitten van 7 weken is best in staat om gewoon kattenvoer te eten en heeft in principe geen melk meer nodig. Eventueel kan je de brokje wat zachter maken door er wat water aan toe te voegen.
Het beste is om zowel nat (blikvoer) als droog voer te geven.
kimm's Profielfoto
kimm antwoordde #1508 30 nov 2012 20:19
hallo,mijn poes is net bevallen en eet nu het liefst nat voer. mag ik dat onbeperkt geven of krijgt ze dan diarree.
alvast bedankt! gr kimm

Discuss dit artikel

INFO: Je bericht wordt geplaatst als 'Gast'