Vroeger was het heel normaal dat de kat gewoon met de pot mee at. Gelukkig zijn we er inmiddels wel achter dat ons eten niet geschikt is voor een kat. Een goede gezondheid begint bij goede voeding, dat geldt niet alleen voor de mens..

Niet alle katten zijn hetzelfde. Een binnenshuis levende kat heeft andere behoeften dan een kat die veel buiten komt. Temperament, een gevoelige maag of huid, het ras, de groeifase, de leeftijd - het zijn allemaal verschillen die de voedingsbehoeften van de kat bepalen.

De kat staat bekend om zijn kieskeurigheid.

kat-etenSoms hoeft hij maar even aan zijn eten te ruiken om het te laten staan. Het sterke reukvermogen, het geringe smaakvermogen en het specifieke spijsverteringskanaal van een vleeseter stellen verschillende eisen aan de voeding.
De voorkeur voor een bepaalde voeding hangt op de eerste plaats af van de geur. Maar ook de meest aantrekkelijke geur helpt niet als de basisingrediënten (vlees, granen, groenten) niet van goede kwaliteit zijn. Katten hebben namelijk een neus voor hoogwaardige eiwitten. Een voeding met deze eiwitten is aantrekkelijker voor de kat.


Katten zijn uiterst tevreden met een zekere monotonie (eentonigheid) in hun dieet. Het spijsverteringskanaal stelt zich in op een bepaalde voeding. Het voorzien van een kat van een dieet met veel afwisseling is dus niet nodig. De kat graag kleine beetjes over de dag verdeeld, de maag kan grote hoeveelheden voedsel tegelijkertijd vaak niet aan waardoor sommige katten hun eten er vlak na de maaltijd soms weer uit gooien.

De plaats van de voerbak is bij katten erg belangrijk, maar dit wordt vanwege praktische redenen vaak genegeerd. De ruimtelijke ordening van de kat omvat drie delen: de ruimte voor rust en slaap, de kattenbak vaak gevuld met grit waar de behoeftes worden gedaan en tenslotte de plaats waar het dier water en voedsel opneemt.
Het is belangrijk om te onthouden dat het noodzakelijk is dat alle drie de ruimtes naast elkaar aanwezig zijn en gebruikt kunnen worden. Een overlapping, zelfs al is die maar gedeeltelijk, van deze ruimtes kan de eetlust negatief beïnvloeden. Er dient minimaal een afstand van 50 cm te zijn tussen deze drie ruimtes om de kat te vrijwaren van iedere onderdrukking met betrekking tot eten, rust en het doen van de behoefte.

Kant en klaar voer bevat alles wat een kat nodig heeft
Bij het gebruik van gespecialiseerde (super) premiumvoedingen is het niet verstandig en zelfs ongewenst om supplementen (zoals vitaminen en andere toevoegingen) of blikvoeding aan de voeding toe te voegen. Het kan groeistoornissen en gezondheidsproblemen veroorzaken, of in ernstige gevallen zelfs de dood tot gevolg hebben.

Mengen bij een verandering van voeding
Als uw kat overschakelt op een nieuwe voeding, is het verstandig gedurende enkele dagen de nieuwe voeding in toenemende hoeveelheid te mengen met de oude voeding. Uw kat kan dan rustig aan het voer wennen. Een abrupte overgang van voeding kan maag- of darmklachten veroorzaken.

 

Veel voorkomende problemen bij katten

Overgewicht

Bijna één op de vier katten zou te zwaar zijn. Obesitas (overgewicht) kan in verschillende opzichten schadelijk zijn voor een kat. De kans op de volgende aandoeningen neemt aanzienlijk toe:

  • de kans op suikerziekte (diabetes mellitus) verhoogt met factor 4
  • de kans op kreupelheid verhoogt met factor 3
  • de kans op niet-allergische huidaandoeningen verhoogt met factor 2

etenHet is daarom belangrijk om niet onbeperkt te voeren maar te kijken naar de conditie van de kat en een voeding te kiezen die aansluit bij de energiebehoeften van de kat. Een binnenshuis levende kat verbruikt bijvoorbeeld veel minder energie dan een kat die de hele dag buiten op
pad is. Niet alleen beweegt een binnenshuis levende kat minder, maar hij heeft ook minder energie nodig om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden, binnen is het immers meestal al veel warmer.

Indien een kat overgewicht heeft volstaat het niet om de kat op rantsoen te zetten en zo dus minder calorieën te geven. De kat kan dan gebrek krijgen aan bepaalde onmisbare voedingsstoffen. Een zogenaamde 'light' voeding heeft een beperkt vetgehalte maar is rijk aan vezels en eiwitten. Eiwitten en vezels geven de kat een verzadigd gevoel en beperken de afbraak van het spierweefsel.

Blaasgruis

Volwassen katten (met uitzondering van Perzen) zijn gevoelig voor struvietkristallen. Het verzuren van de urine helpt hun aanwezigheid voorkomen.
Perzische katten en katten van 10 jaar en ouder zijn echter gevoeliger voor calcium-oxalaat kristallen. Er zijn een aantal merken die speciaal voer hebben die de vorming van die kristallen tegen gaan.

Haarballen

Wanneer de kat zich poetst, slikt hij losse (stukjes) haren in. Als teveel haren in de maag of darmen komen kunnen zogenaamde haarballen ontstaan. Vaak worden deze haarballen door de kat uitgebraakt. Maar deze haarballen kunnen echter ook spijsverteringproblemen en zelfs obstructie (verstopping) veroorzaken. Vooral langharige katten kunnen hier vaak last van hebben.

Door bepaalde vezels aan de voeding toe te voegen zullen de haren die blijven hangen in het maag-darm kanaal voor het grootste gedeelte met de ontlasting worden afgevoerd. De haarballen zullen dan ook in aantal verminderen.
Er zijn verschillende merken die de vorming van haarballen tegen gaan maar dat werkt soms niet voldoende. Dan is een speciale pasta - verkrijgbaar bij de dierenarts - effectiever.

bron: Royal Canin