Ziekten waarvoor vaccins zijn ontwikkeld:

Kattenziekte (Feline Panleukopenie)

Na enting tegen kattenziekte onstaat een goede en langdurige bescherming. (Er zijn resultaten van katten, die na zes jaar nog beschermd waren ondanks het feit dat ze met een geïnactiveerd ("dood") virus waren geënt.)
Door poezen goed te enten en ervoor te zorgen dat kittens meteen na de geboorte voldoende moedermelk op kunnen nemen krijgen de kittens een uitstekende bescherming van de moeder mee. Enting van de moeder voor het dekken zorgt ervoor dat de moeder aan de kittens via de melk en goede weerstand meegeeft.
( N.B. Enten tijdens de dracht met levende vaccins wordt ernstig ontraden en is strikt genomen ook niet nodig. )
Daarom is enting van de kittens op een leeftijd van 9 en 12 weken in de meeste gevallen voldoende. Hierna vindt de volgende enting plaats als de kat ongeveer 1 jaar oud is, waarna jaarlijks of 1 maal per twee jaar wordt geënt.

Niesziektecomplex (Feline virale rinotracheïtis/ Feline herpesvirus, Feline calicivirus)

De bescherming na enting tegen niesziekte is helaas maar van korte duur. Dit komt door de vele besmettelijke en niet-besmettelijke factoren die bij niesziekte een rol spelen. Toch zijn entingen van groot belang om de kans op niesziekte zo klein mogelijk te maken en om, als een infectie toch aanslaat, de verschijnselen zo gering mogelijk te laten zijn. Geadviseerd wordt om te enten tegen alle ziekteverwekkers van niesziekte waarvoor een entstof bestaat.
In de meeste gevallen wordt een eerste enting gegeven op een leeftijd van 9 weken. Voor een goede bescherming moet deze enting op de leeftijd van 12 weken herhaald worden. Als zich op jongere leeftijd problemen voordoen kan al op 6 weken voor het eerst worden geënt (herhalen op 9 en 12 weken). Daarna is het raadzaam om de enting in overleg met uw dierenarts regelmatig te herhalen. Bij dieren die in groepen worden gehouden kan het zinvol zijn tweemaal per jaar te laten enten. Uiterlijk 2 weken voor opname in een cattery of pension en 2 weken voor het bezoeken van een tentoonstelling, moeten dieren opnieuw worden geënt

Chlamydophila (Chlamydia) psittaci

Chlamydia is één van de ziekteverwekkers die een rol speelt bij niesziekte. Omdat de noodzaak en het nut van vaccinatie tegen Chlamydia door sommigen wordt betwijfeld zit deze entstof niet altijd in het vaccin. Uw dierenarts kan u vertellen of uw kat al of niet tegen Chlamydia is beschermd.
De duur van de immuniteit opgebouwd door enting is niet lang, soms minder dan één jaar. Dieren worden echter bij een besmetting veelal minder ernstig ziek, al zijn ze door de enting misschien niet altijd volledig beschermd.

Rabiës (hondsdolheid)

Tegen rabiës wordt geënt met entstoffen op basis van dood rabiësvirus. Na eenmalige enting vanaf de leeftijd van 12 weken ontstaat een weerstand die  ten minste 3 jaar aanhoudt. Als u echter met uw kat de grens wilt passeren gelden andere regels (enting is pas 30 dagen na toediening geldig en mag niet ouder zijn dan 1 jaar). Omdat de eisen voor de verschillende landen sterk kunnen verschillen is het verstandig ruim van tevoren contact op te nemen met uw dierenarts. Voor Engeland, Noorwegen en Zweden minimaal een half jaar tevoren uw dierenarts raadplegen.

Feline leukemie virus (FelV)

Er zijn momenteel twee types FeLV-vaccin voorhanden. Er is een geïnactiveerd vaccin van complete virusdeeltjes en een van viruspartikels. Beide vaccins bieden een bescherming van tenminste 1 jaar.

Feline infectieuze peritonitis (FIP) (buikvliesontsteking)

Het enige vaccin dat momenteel bestaat is een geïnactiveerd vaccin dat intranasaal (in de neus) wordt toegediend. De bescherming die dit vaccin biedt is minimaal, maar het maakt wel enig verschil.

Login om te antwoorden
kuchendevis's Profielfoto
kuchendevis antwoordde #1542 18 jan 2013 02:16
Ik vind het enten allemaal zwaar overdreven. Wij hadden vroeger (jaren zeventig/tachtig) thuis 4 katten, nooit geënt (want dat was toen nog geen hype) en allemaal stokoud geworden. Het is allemaal geld-klopperij. De kans dat je kat ziek wordt is zo klein en dan nog, is ie niet zomaar dood. En elk jaar enten is al helemaal onzin; geen enkel wetenschappelijk bewijs dat dit de bescherming daadwerkelijk zou vergroten; maar ja, het zijn vooral vrouwen die katten leuk vinden en meedoen aan deze onzin en die trappen er (vanwege goed bedoelde bezorgdheid) dus meestal in. Net als dat ze met gemak 15 euro betalen voor een zak grit, een zak klei dus. Ongelofelijk wat een onzin allemaal. Maar goeie handel hoor, dat wel.
glowy's Profielfoto
glowy antwoordde #338 17 okt 2010 22:00
Als wij op vakantie gaan 2x per jaar brengen we onze kat naar een zeer erkent poezenhotel.
Dan moet je het boekje van je kat meenemen en moet ze ieder jaar alle inentingen hebben gehad, anders mogen ze de kat niet aannemen.
Een kat ouder dan 6 maanden moet geholpen zijn, en alle katten moeten gechipt zijn.
De eisen die ze stellen zijn vrij hoog.
En mocht onze kat verkouden zijn dan blijft ze in een aparte unit.
Ik ben wel blij dat ze zo goed voor de katten zorgen.En ga dus netjes voor de inenting.
Mijn ouders hebben een kat van 19 jaar, ze is volgens mij nog nooit ergens voor ingeent, ook niet gechipt, en na haar 2 de nestje wel geholpen, en ze is nog nooit ziek geweest.
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #333 17 okt 2010 16:48
dotje schreef:

een overkill aan entingen is niet mogelijk, aan antibiotica en andere medicijnen wel, dus enten is als je daar naar kijkt altijd beter

een klein risico nemen door niet te enten kan dan ook snel hele grote gevolgen hebben

Daar wil ik toch graag wat kanttekeningen bij plaatsen.
Al in 2004 is er een open brief gepubliceerd, ondertekend door 31 Britse dierenartsen over het jaarlijks vaccineren van honden en katten. Zij stellen dat jaarlijks enten vaak overbodig is en zelfs schade aan kan richten.

De Engelse versie van deze brief is te lezen op http://www.britfeld.com/vaccine-uk-vets.htm
Op http://www.mikisanukis.com/entingen.html staat een vertaling van dezelfde tekst.

Ik ben absoluut voor enten maar een jaarlijkse herhaling is lang niet altijd nodig of zelfs overbodig.

Wat betreft het enten tegen Chlamydia ben ik zeker voor als het katten betreft die in grote groepen leven of daar regelmatig mee in contact komen (zoals showkatten of katten in pensions).
Ik geloof niet dat Chlamydia weinig voor komt maar fokkers of pensionhouder hangen dat niet graag aan de grote klok.
Marinka & Gijs Kasius's Profielfoto
Marinka & Gijs Kasius antwoordde #331 17 okt 2010 12:23
Graag zou ik jullie mening horen over hoe jullie denken over het inenten van poezen tegen onder andere chlamydia met de forcat-enting. wij weten dat de meningen erg verdeeld zijn en dat er links en rechts stemmen opgaan om minder in te enten en al helemaal niet tegen chlamydia omdat dit weinig zou voorkomen.

door ervaring en voorlichting van onze dierenarts Mevr. Y de Jong van DAP Oudewater, zij is een vooraanstaande dierenarts gespecialiseerd in katten, lid van European society Feline medicine! zijn wij voorstander om het zeker wel te doen.
ik weet dat de viroloog van de faculteit in Utrecht zegt dat indien de poezen weinig of niet met andere poezen in aanraking komen het eigenlijk overbodig is, en praat dan over een overkill .
Echter in de praktijk blijkt dat toch heel veel poezen wel buiten komen, naar een dierenhotel gaan, maar ook naar de dierenarts, kortom plaatsen waar men wel risico loopt.

Mevr. de Jong is van mening dat zeker als je poes buiten komt, met ander poezen in contact komt je het risico gewoon niet moet nemen en gewoon forcat moet enten, voor de meer prijs hoef je het zeker niet te laten.
bedenk dat een klein risico nemen heel grote gevolgen kan hebben voor je lievelingen. Ik wil het graag proberen, reacties uitlokken, mensen wakker maken.

het grote probleem in dit geval is dat er vanuit verschillende hoeken anders tegen dit grote probleem word aangekeken! daar zou ik graag tegen willen waarschuwen. Prof Egberink , viroloog bij de faculteit in Utrecht heeft gezegd dat inenten hiertegen bij poezen die iet met andere poezen in aanraking komen eigenlijk niet nodig zou zijn, het zou bijwerkingen hebben en niet genoeg beschermen, met als gevolg dat er vele dierenartsen zijn die uit economisch oogpunt al scheelt het maar een paar centen dit dus niet meer standaard doen en de ducat of hooguit tricat enten.
wat heel mensen niet beseffen is dat de meeste poezen gelukkig het gedrag en de wens vertonen wel naar buiten te gaan en dus ook komen ook gaan er veel naar dierenpensions, en moeten toch ook naar de dierenarts voor hun enting en controle.
Geef trouwens ook zelf duidelijk aan bij je dierenarts wat je wilt en waarom je iets wilt, Trouwens !! de meeste mensen komen toch zelf ook buiten!! , een overkill aan entingen is niet mogelijk, aan antibiotica en andere medicijnen wel, dus enten is als je daar naar kijkt altijd beter

een klein risico nemen door niet te enten kan dan ook snel hele grote gevolgen hebben

_________________
Kattenhoteldotje, waar zorg voor je dier ook echte zorg is
:blij:
ilonka kingma's Profielfoto
ilonka kingma antwoordde #321 16 okt 2010 13:28
zeker een kat alle vactinatie's geven heel belangrijk ook al loopt een kat alleen binnen.
zo heb ik onze tika laten helpen ook al liep ze alleen binnen.
later toen ze een keer weg liep was ik hier heel blij mee.
want ook een kat die alleen binnen zit kan een keer ontsnappen en als ze dan niet gent zijn of geholpen heb je als baas een groot probleem.
en mensen die op bezoek zijn kunnen van hun kat of een kat die buiten loopt ok ziektes mee naar binnen nemen jij zelf ook.
dus enten zekker doen.
gr ilonka
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #178 22 sept 2010 14:19
Jazeker!
Ook katten die niet direct met andere katten in aanraking komen lopen risico. Door iemand die op bezoek komt die thuis een kat heeft of doordat je zelf in aanraking bent geweest met een andere kat kunnen ziektes toch overgedragen worden.
Dus wel die tweede vaccinatie halen hoor!
Chantal Olijslager's Profielfoto
Chantal Olijslager antwoordde #177 22 sept 2010 14:13
Ik heb een jong poesje, 1 maand geleden heeft ze haar eerste vaccinatie gehad. Over 4 weken weer..
mijn vraag is, mijn kat komt nooit onder andere katten is het dan als nog nodig om de 2e vaccinatie te halen? Gr, Chantal

Discuss dit artikel

INFO: Je bericht wordt geplaatst als 'Gast'