chocolade 1Chocolade, en dan met name pure chocolade, kan levensbedreigend zijn voor uw kat (en hond). Chocolade bevat - naast vet - namelijk theobromine en cafeïne, beide zijn stimulerende stoffen die het centrale zenuwstelsel, de waterhuishouding en de hartspieren beïnvloeden. Deze stoffen werken bij de mens voornamelijk verslavend, beide stoffen worden in ons lichaam makkelijk weer afgebroken maar voor huisdieren kunnen de gevolgen fataal zijn, hun lichaam kan met name de theobromine maar moeilijk af breken.

Theobromine tast het centrale zenuwstelsel en de nieren als eerste aan. Het veroorzaakt een verhoogde lichaamsactiviteit, wat leidt tot een te hoge hartslag en snellere urineproductie. Als gevolg hiervan kunnen er uitvalsverschijnselen ontstaan, met name de waterhuishouding, temperatuurregeling en de ademhaling worden verstoord. Er is geen tegengif voor theobromine, de gevolgen kunnen enkel behandeld of geremd worden.

De kans dat uw kat een ernstige vergiftiging oploopt door het eten van witte- of melkchocolade is erg klein, ze moeten er wel heel veel van eten om vergiftigings-verschijnselen te krijgen. Een hond kan echter al lichte vergiftigings-verschijnselen krijgen na het eten van een hele reep melkchocolade.
Bij pure- of banketbakkers chocolade is een ernstige vergiftiging wèl een reëel risico, vooral de laatste bevat hoge concentraties theobromine en cafeïne. Lichte vergiftigings-verschijnselen kunnen al optreden bij respectievelijk 10 gram en 3 gram per kilogram lichaamsgewicht, ernstige vergiftigings-verschijnselen treden op bij 30 en 10 gram per kilogram lichaamsgewicht.

Neem direct contact op met uw dierenarts wanneer u denkt dat uw kat te veel chocolade heeft gegeten. Zijn er nog geen vergiftigings-verschijnselen - overgeven, diarree, rusteloosheid - dan kan het (binnen 1 tot 2 uur na de inname) nog helpen om de kat te laten braken.

Volgende Pagina >>

Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #2054 07 aug 2017 00:39
Beste Britt,

Sorry voor de late reactie.

Wat voor muisjes waren het? Zat er plastic in of waren ze helemaal van stof of bont?
Heeft hij al gepoept sinds het is gebeurd?
Zo niet dan zou ik direct met hem naar de dierenarts gaan.
Britt's Profielfoto
Britt antwoordde #2053 05 aug 2017 10:16
Mijn kat heeft denk ik 2 kleine speelgoedmuisjes opgegeten die ik voor hem had gekocht. Kan de e namelijk nergens meer terugvinden. Ik heb gelezen dat meer katten dit doen maar weet niet of het heel schadelijk is. Hij heeft namelijk nooit haarballen dus op die manier zullen ze er niet uitkomen. Bestaat er iets van een laxeermiddel oor katten zodat ze er met de ontlasting uitkomen of moet ik met hem naar de dierenarts? Het us nu 3 dagen geleden.
Mark's Profielfoto
Mark antwoordde #1972 05 juni 2015 20:20
Mijn kat heeft een klein stukje rubber gegeten van de blender ( 1,5cm +-)
Is dit heel erg gevaarlijk?

Gr
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1875 31 okt 2014 10:03

Judith van Driel schreef : Wij hebben een kiitens van 11 weken en willen haar toch binnenkort naar buiten laten gaan. Kun je een poes leren om bij een vrij drukke weg weg te blijven???


Beste Judith,

Om te beginnen is 11 weken veel te jong om alleen naar buiten te laten. Onder toezicht in een tuin is prima maar gewoon naar buiten laten is onverantwoord, helemaal in de buurt van een drukke weg. Je kan een kat niet vertellen waar hij of zij wel of niet mag komen.
De enige manier om te voorkomen dat je poes niet bij de drukke weg komt is zorgen dat ze de tuin niet uit kan.
Heb je geen tuin dan raad ik je aan om haar binnen te houden en te leren om aan een tuigje te lopen.
Judith van Driel's Profielfoto
Judith van Driel antwoordde #1874 31 okt 2014 09:46
Wij hebben een kiitens van 11 weken en willen haar toch binnenkort naar buiten laten gaan. Kun je een poes leren om bij een vrij drukke weg weg te blijven???
Megan's Profielfoto
Megan antwoordde #1857 20 sept 2014 17:41
Hallo...
Hoeveel kwaad kan het als mijn kat een paar stukjes walnoot heeft gegeten?
maxim's Profielfoto
maxim antwoordde #1498 17 nov 2012 22:55
ik weet niet of de vorige antwoorden werden getoond , dus stuur ik nog eens dit berichtje
we zijn met de kat naar de veearts geweest en hij zei dat de slokdarm verbrand is en het oog ontstoken dus dit was waarschijnlijk een geirriteerde reactie , ik wil je nogmaals bedanken om me die raad te geven :glimlach:
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1497 17 nov 2012 21:57
Beste Maxim,

Dit is een spoedgeval! en voor spoedgevallen kan je dag en nacht een dierenarts bereiken. Dus toch de dierenarts bellen en houdt een pen bij de hand om het telefoonnummer van de dienstdoende dierenarts op te schrijven.
maxim's Profielfoto
maxim antwoordde #1496 17 nov 2012 21:54
HELP , mijn kat heeft vanochtend per ongeluk teer geslikt of in teer gerold of weet ik veel , ik heb geen idee , maar nu merkten we pas dat haar luchtpijp en rechter-neusgat dicht zit , ook een kleine wonde onder haar kin , ze kan amper nog ademhalen dus is er hiervoor een oplossing , de dierenarts is al niet meer open dus is dit geen optie :(
glowy's Profielfoto
glowy antwoordde #297 12 okt 2010 10:53
oh wat leuk die kattenogen.
Elly Smith's Profielfoto
Elly Smith antwoordde #284 10 okt 2010 20:54
Ooooooooo, is dat em!

Als er geen streepje onder staat, herken ik de link niet. Je ziet het: ik heb geen .
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #283 10 okt 2010 20:27
Dan heb je toch nog iets gemist ... want in het allereerste bericht van dit onderwerp staat een link naar de pagina van het onderwerp.
:katlol:
Elly Smith's Profielfoto
Elly Smith antwoordde #282 10 okt 2010 20:11
Ik zie het al. Links staat een lijst met onderwerpen op de site en daar staat een uitgebreide lijst. Ik las hier alleen het openingsbericht op het forum en daar stond niets.

Ik heb het nu door. :)
Elly Smith's Profielfoto
Elly Smith antwoordde #281 10 okt 2010 20:05
webmaster schreef:

Het staat op de onderste regel van de pagina over dit onderwerp.
Wel eerst lezen voor je reageert hoor! :knipoog: :blij:Misschien heb ik een aparte computer, maar ik zie het nog steeds niet. :geschokt:
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #280 10 okt 2010 19:59
glowy schreef:

Onze Glowy kun je overal in huis vinden, van zolder tot garage.
Wij hebben overal zoveel mogelijk hekken voor gezet dat ze niet ergens op spring wat omvallen kan, of erger nog waar ze zelf onder zou kunnen komen.
Ik moet het strijkijzer altijd na gebruik in de lege kast laten afkoelen.
Ik schrok me een keertje wild :geschokt: ik was net klaar met strijken,ging t-shits in de kast leggen zat Glowy op de strijkplank.
Ik heb zo gegild dat ze een meter de lucht in sprong.
Ik moet er niet aan denken als ze kopje had willen geven tegen mijn heet strijkijzer.

Sommige katten werken zichzelf om de haverklap in de moeilijkheden maar flink laten schrikken is inderdaad een goeie manier om slechte gewoonten af te leren.

Discuss dit artikel

INFO: Je bericht wordt geplaatst als 'Gast'