Deze pagina's gaan over die stoffen en voorwerpen waarvan de meeste mensen zich niet eens realiseren dat ze een (potentieel) gevaar voor hun huisdier kunnen opleveren. Wist u bijvoorbeeld dat chocolade giftig is voor uw kat?

Hieronder en op de volgende pagina's vindt u een opsomming van een aantal gevaarlijke voorwerpen en situaties. Klik op een onderwerp voor de verklaring.

 

Touwtjes, draadjes en elastiekjes
Veel katten vinden het leuk om met een touwtje of wollen draadje te spelen en als je het door de kamer trekt vinden ze het prachtig om er achter aan te jagen. Ideaal speelgoed om te zorgen dat je kat genoeg beweging krijgt en een absolute aanrader voor katten die niet buiten komen. Vergeet alleen niet  om na het spelen  het draadje op te bergen!
Sommige katten eten alles wat los zit en als ze beginnen om een touwtje op te eten blijven ze slikken tot het touwtje helemaal verdwenen is. Textiel of rubber verteert niet in de darmen van de kat en kan een levensbedreigende situatie veroorzaken als de darmen volledig worden geblokkeerd of wanneer een deel van een draad zich nog in de maag bevind terwijl de rest al verder in het spijsverteringskanaal zit waardoor de darmen als het ware worden 'opgestroopt'.
Laat dus nooit elastiekjes, veters, touwtjes, wollen draadjes of garen (met naald!) rondslingeren!

Giftige voedingswaren
Veel voedingsmiddelen die voor de mens niet schadelijk of zelfs heel gezond zijn kunnen voor de kat schadelijk of zelfs dodelijk zijn! Hieronder vindt u een opsomming van producten die in meer of mindere mate giftig zijn voor uw kat. Producten met een sterretje er achter kunnen dodelijk zijn.

 • alcohol
 • alfalfa
 • amandelpitten *
 • abrikozenpitten *
 • avocado (zaden, schil) *
 • bier
 • champignons
 • chocolade * (zie aldaar)
 • gistdeeg
 • knoflook *
 • koffie
 • macadama noten
 • mais/ maismeel
 • paddestoelen (ook champignons)
 • potpourri en geur-oliën
 • propylene glycol (zit soms in voedingsmiddelen zoals muffins of cake)
 • prei *
 • rabarber *
 • tabak *
 • thee
 • uien *
 • walnoten
 • zout

Pas ook op met kruidenmengsels, natuurlijk is niet per definitie gezond! Als het niet voor katten is bedoeld kan je het ze ook beter niet geven Maar ook als het wel voor katten/dieren is dan nog is voorzichtigheid geboden. Zo is onlangs nog geconstateerd dat Tea Tree olie, wat wel wordt verwerkt in anti jeuk shampo, zeer giftig is voor katten.

Verder wordt soms geadviseerd om knoflook te geven bij wijze van anti-vlooien middel, terwijl dit potentieel dodelijk kan zijn voor uw kat. Doe dit niet!!
In alle planten van de uienfamilie waaronder ook knoflook valt zit een stof die niet door het lichaam van een kat (of ander huisdier) kan worden afgebroken en zich ophoopt in het lichaam. Deze stof tast de rode bloedlichaampjes aan wat bij langdurig gebruik of grote hoeveelheden een zware bloedarmoede veroorzaakt - Heinz-body-hemolytic anemia. Hoe kleiner het huisdier, hoe groter het risico.

 

Medicijnen
Medicijnen, dieetpillen en vitaminepreparaten voor mensen zijn absoluut niet geschikt voor katten. Een eenvoudige asperine kan voor een kat dodelijk zijn. Zorg dat je kat ze niet te pakken kan krijgen.
Waarschijnlijk is de kans klein dat een kat vrijwillig een pil zal slikken maar jouw kat zal maar net die uitzondering zijn...en voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

Schoonmaakmiddelen
Misschien overbodig om te vermelden maar ook schoonmaakmiddelen kunnen problemen veroorzaken. Katten vinden de geur van bleekmiddel bijvoorbeeld heerlijk. Het is een prima schoonmaakmiddel voor de kattenbak, ze zullen er graag overheen plassen maar zorg wel dat ze het niet oplikken! In principe kunt u er wel van uit gaan dat alle schoonmaakmiddelen in meer of mindere mate giftig zijn. Maar vooral wasmiddel voor de vaatwasser en meubelolie zijn erg gevaarlijk.

Bestrijdingsmiddelen
Alle chemische bestrijdingsmiddelen, of het nu tegen vlooien, ratten, muizen, insecten, slakken of onkruid is zijn uiterst giftig en ook de biologische middelen kunnen erg gevaarlijk zijn. Pas deze dus niet toe op plaatsen waar katten de stoffen binnen zouden kunnen krijgen. Houdt dus altijd uw kat ver uit de buurt van deze middelen en laat ze pas weer een behandelde (binnen of buiten)ruimte betreden als alles goed is gedroogd.
Vergeet daarbij niet dat katten die buiten komen nogal eens gras eten. Gebruik in zo'n geval liefst een biologisch-organisch onkruidverdelgingsmiddel wat alleen giftig is zolang het nat is.

Andere gifstoffen
Chemische middelen: reinigings vloeistof, haarverf/textielverf, natte verf, teer, vernis, antivries(zie aldaar) en vluchtige stoffen zoals: verfverdunner/ terpentine, vlekkenverwijderaar, lijm oplosmiddelen etc.

Ramen
Misschien een open deur maar pas op met geopende ramen op een 1e, 2e verdieping of hoger. Katten zijn dan wel evenwichtskunstenaars en over het algemeen zullen ze ook niet vrijwillig uit het raam springen maar ze zijn ook speels en hun jachtinstinct kan ze ook in de problemen brengen wanneer er een insect of vogeltje langsvliegt.

Een ander gevaar is het draai-kiepraam. Wanneer het raam in de kiepstand staat kan een kat proberen om door de kier te klimmen, waarbij hij/zij klem komt te zitten in de kier en geen kant meer op kan. Daar moet je toch niet aan denken dat het gebeurt als je niet thuis bent....

Open trappen
Bij volwassen katten is zo'n trap meestal geen probleem maar vooral voor jonge dieren kan het een gevaar opleveren wanneer ze op de trap gaan ravotten. Ze glijden gewoon tussen de treden door en hebben niks om zich aan vast te klampen en kunnen zich lelijk bezeren als ze dan op een onderliggende trap of spullen onder de trap terecht komen.

Balkon
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Maak je balkon alsjeblieft katveilig als je je kat op het balkon laat! Denk niet dat het jouw kat niet zal gebeuren en ook niet "ik ben er altijd bij." Het gaat misschien negen van de tien keer goed maar de tiende keer gaat het mis en valt je kat toch van het balkon. Net als bij het open raam; een kat zal niet expres van het balkon springen maar hij hoeft maar een kleine misstap te maken... Als de val hoog genoeg is, en de kat genoeg tijd heeft om zich te draaien in de lucht zal hij op z'n pootjes terecht komen en het waarschijnlijk ook wel overleven maar dan zijn wel alle vier de poten en de onderkaak verbrijzeld....

Speelgoed
Wanneer je speelgoed koopt voor de kat let er dan op dat er geen losse onderdelen aan zitten die de kat per ongeluk door zou kunnen slikken. In speelgoedmuisjes zitten bijvoorbeeld vaak plastic neusjes en oogjes geprikt, haal die er liever uit voor je het muisje aan de kat geeft. Bekijk kattenspeelgoed op dezelfde manier als je dat voor een klein kind zou doen.

Kasten, lades, kelders en schuren
Katten zijn nieuwsgierige dieren en die nieuwsgierigheid kan ze wel eens in de nesten werken. Wanneer je een kat in huis hebt is voorzichtigheid geboden als je kasten, laden, kelders en schuren opent, de kat glipt naar binnen zonder dat je het hebt gezien en je sluit de deur af zonder in de gaten te hebben dat je de kat hebt opgesloten of je duwt een lade dicht waar de kat net achter is gekropen....

Auto's
Uiteraard vormen rijdende auto's het grootste gevaar voor een kat, niet zelden overlijden katten na een aanrijding, maar ook stilstaande auto's kunnen gevaarlijk zijn. Katten zijn dol op warmte en wanneer de auto een stuk gereden heeft is die ook lekker warm. 'Normale' katten beperken zich meestal tot het zitten op de motorkap maar sommige exemplaren kruipen van onderaf in de motorruimte. Zolang de auto stil blijft staan geen probleem maar als de auto weer gaat rijden zijn de vooruitzichten voor de kat niet best. Een goede gewoonte om te voorkomen dat een kat mee rijdt is even op de motorkap kloppen voor je in de auto stapt, het geluid is voldoende om de kat op de vlucht te doen slaan. Dit gaat ook op voor katten die op de banden onder het spatbord gaan zitten.

Overige gevaren
Katten zijn soms net kleine kinderen, ze halen de raarste streken uit en komen op de meest onmogelijke plaatsen die je nooit voor mogelijk had gehouden. Soms wringen ze zich door een onvoorstelbaar klein gat om op een heel moeilijk bereikbare plek terecht te komen waar ze vervolgens niet meer uit weten te komen. Zo komen katten soms terecht onder vloeren, tussen muren en in rioleringen. Met alle gevolgen van dien. Onderwerp je huis voor je een kat adopteert aan een grondige inspectie, en maak spleten en kieren waar de kop van de kat doorheen zou passen dicht.

Pas verder op met: strijkijzers en kookplaten, electriciteitssnoeren en -kabels, wasmaschines en wasdrogers en alles wat je zou kunnen bedenken wat een gevaar voor je kat op zou kunnen leveren. Alle veiligheidsvoorschriften voor kinderen gelden ook voor je kat!.

Volgende Pagina >>