En nu? Hoewel de meeste katten over het algemeen behoorlijk zelfstandige wezentjes zijn hebben ze toch wel wat aandacht en verzorging nodig.


blij
© onbekend

"Hoe houd ik mijn kat gelukkig en gezond?" is een vraag die eigenlijk bij je op zou moeten komen zodra je overweegt om een kat in huis te nemen, maar soms lijkt het of mensen, mede door het onafhankelijke en zelfstandige karakter van de kat, pas beseffen dat een kat verzorging nodig heeft op het moment dat hij ziek wordt.

 

Terwijl natuurlijk ook hier het overbekende gezegde "Voorkomen is beter dan genezen" van toepassing is. Uiteraard zijn de eerste levensbehoeften als eten, drinken en een schone kattenbak heel belangrijk maar ook de geestelijke gesteldheid van de kat draagt bij aan een goede gezondheid. Wat dat betreft zijn het net mensen; een kat die niet lekker in zijn vel zit is ook vatbaarder voor ziekten.

Details over eten, drinken en vachtverzorging komen uitgebreid aan bod op de betreffende pagina's, overige behoeften worden op deze pagina beschreven.

Om problemen met naast de bak plassen en poepen te voorkomen moet de kattenbak op een goed bereikbare, rustige plaats staan en regelmatig - minimaal één maal daags - schoon gemaakt worden. Het aantal kattenbakken wat u in huis moet hebben is afhankelijk van het aantal katten, het karakter van die katten en hoe vaak de bak wordt schoon gemaakt, maar de stelregel om problemen te voorkomen is: evenveel bakken als het aantal katten + 1, en als u een huis heeft waar de kat op meerdere verdiepingen komt zult u, zeker in het begin, op iedere verdieping een bak moeten plaatsen.. Meer over dit onderwerp kunt u lezen op de pagina 'onzindelijkheid'.

Verder heeft uw kat behoefte aan:

  • Aandacht en gezelschap van u en/of een andere kat; een kat mag dan van nature een solitair levend dier zijn maar een kat die hele dagen alleen in huis zit voelt zich doodongelukkig en zal zeker ongewenst gedrag gaan vertonen.
  • Een eigen plekje om zich rustig terug te trekken (en waar hij dus b.v ook niet door de kinderen kan worden gestoord)
  • Een krabplankje of krabpaal waar hij zijn nagels aan kan scherpen, de aanschaf hiervan verlengt de levensduur van uw bankstel aanzienlijk. ;-)
  • Speelgoed - zoals muisjes, balletjes en propjes papier - om zijn jachtinstinct op uit te leven. En voor katten die binnen moeten blijven is een klimmeubel geen overbodige luxe.
  • Ruimte; zeker wanneer u meer dan 1 kat heeft maar ook voor een kat alleen is de mogelijkheid om in meerdere ruimtes te kunnen 'jagen' belangrijk, één kamer biedt niet voldoende afwisseling, of het moet een grote ruimte met meerde verstophoekjes zijn.

Wanneer het uw kat aan één of meer van deze behoeften ontbreekt kan dat leiden tot ongewenst gedrag; vernielen van uw huisraad, agressief gedrag naar u en uw huisgenoten, onophoudelijk miauwen, poepen/plassen naast de bak of depressiviteit en de mogelijke lichamelijke gevolgen daarvan.
Om er achter te komen of uw kat goed in zijn vel zit en geen ziekte onder de leden heeft is het belangrijk dat u wéét hoe uw kat is als hij gezond is; hoeveel hij eet en drinkt, hoe vaak hij naar de bak gaat, hoe zijn ontlasting er uit ziet en hoeveel hij speelt en slaapt.
Observeer uw kat! Als u weet wat normaal is voor uw kat dan bent u er veel eerder achter als er een keer iets mis is en kunt u snel reageren, wat in sommige gevallen het leven van uw kat kan redden.