Loopt uw kat vrij buiten? en is uw kat al gechipt? Misschien toch iets om over na te denken, want dankzij identificatie via een chip kunnen weggelopen katten weer met hun baasjes worden herenigd...

Vermist
Jaarlijks lopen in Nederland honderden katten en andere huisdieren weg. Een groot deel van hen vindt de weg nooit meer terug. Meestal zijn ze niet herkenbaar en niet geregistreerd. Daardoor is het enorm moeilijk om hun eigenaren terug te vinden.

Het tatoeëren van dieren is sinds januari 2002 niet meer toegestaan. Daarbij is een tatoeage na verloop van tijd vaak niet goed meer leesbaar. Halsbandjes en naamkokertjes kunnen relatief makkelijk worden verloren, vooral tijdens de avontuurlijke tochten die uw kat maakt.

chip
de chip

Gevonden
Tegenwoordig is er een unieke identificatiemethode: elektronische identificatie. Vanwege de lange naam ook wel kortweg "chippen" genoemd. Met een chip is uw kat altijd te herkennen, want iedere chip heeft een eigen, unieke code. De chip is kleiner dan een eurocent maar voor u en uw kat goud waard!

Wat is een chip ?
De chip is een gesloten buisje van bioglas, met daarin een microchip en een spoeltje dat als antenne fungeert. De chip is slechts 13,4 mm lang en heeft een doorsnede van 2 mm! De chip wordt per injectie ingebracht. Het bioglas zorgt ervoor dat de chip niet wordt afgestoten en dat het met het weefsel vergroeit. In de microchip is de unieke code opgeslagen. Het spoeltje stuurt deze code naar het aflees apparaat.

Een chip aflezen
De code van de chip kan met een afleesapparaat worden afgelezen. De chip zelf doet niets; er zit geen batterijtje of andere energiebron in. Uw kat zal niet eens merken dat hij of zij een chip draagt. Pas op het moment dat er een afleesapparaat bij de chip wordt gehouden gebeurt er iets. Het afleesapparaat geeft een onschadelijk signaal af, de chip wordt actief en antwoordt met de identificatiecode van het betreffende dier. n.b. Invloeden van buitenaf hebben absoluut géén effect op de chip.


Registratie

Nadat uw kat door de dierenarts van een chip is voorzien, vult u op een registratieformulier de gegevens van uw kat in. Deze gegevens worden opgeslagen in een speciale databank, zoals de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Na ontvangst van uw registratieformulier krijgt u een bewijs van inschrijving. Vanaf dat moment is uw kat altijd weer thuis te brengen!

Buitenland
Wanneer u uw kat wel eens meeneemt naar het buiten land is dat ook geen probleem. De chip kan in principe ook in het buitenland gelezen worden, mits 'ISO-standaard' afleesapparatuur wordt gebruikt. Aangezien de identieficatiecode van de chip met de Nederlandse landencode begint (528) is in het buitenland meteen duidelijk dat er contact moet worden gezocht met een databank in Nederland.