En nu? Hoewel de meeste katten over het algemeen behoorlijk zelfstandige wezentjes zijn hebben ze toch wel wat aandacht en verzorging nodig.

Deze pagina's gaan over die stoffen en voorwerpen waarvan de meeste mensen zich niet eens realiseren dat ze een (potentieel) gevaar voor hun huisdier kunnen opleveren. Wist u bijvoorbeeld dat chocolade giftig is voor uw kat?

Een jonge kat is al na 6 tot 9 maanden geslachtsrijp en soms zelfs al eerder. Wanneer u geen maatregelen treft kan zelfs een korte ontmoeting tussen beide geslachten voor onverwachte gezinsuitbreiding zorgen.


Vroeger was het heel normaal dat de kat gewoon met de pot mee at. Gelukkig zijn we er inmiddels wel achter dat ons eten niet geschikt is voor een kat. Een goede gezondheid begint bij goede voeding, dat geldt niet alleen voor de mens..

Uw poes is (al dan niet gewenst) drachtig. Als de dekking goed is verlopen is de krolsheid meestal na ongeveer 24 uur totaal over. Ook in de 9 weken die de drachtigheid duurt mag de poes geen krolsheid meer vertonen, want dat is meestal een teken dat de dekking niet goed verlopen is.

niksDe eerste twee weken

De kittens worden doof en blind geboren, hun neus werkt wel meteen goed want die hebben ze nodig om de tepels van hun moeder te vinden. Binnen twee of drie dagen droogt de navelstreng en ongeveer een week na de geboorte valt deze af.


Helaas zijn er nog steeds ziekten waar geen of geen goede medicijnen voor zijn, gelukkig kunnen we onze kat wel tegen deze ziekten beschermen via vaccinatie.

Loopt uw kat vrij buiten? en is uw kat al gechipt? Misschien toch iets om over na te denken, want dankzij identificatie via een chip kunnen weggelopen katten weer met hun baasjes worden herenigd...

Stof om over na te denken: In januari 2004 werd in de Veterinary Times UK een artikel gepubliceerd waarin 31 Britse dierenartsen zich uitspreken tegen de jaarlijkse vaccinatie van honden en katten. Voor u weer naar de dierenarts gaat voor de jaarlijkse enting van uw kat wilt u dit misschien wel lezen.

Voor honden is de vachtverzorging inmiddels vanzelfsprekend geworden. Maar ook voor katten is de vachtverzorging erg belangrijk. U dient uw kat met enige regelmaat te borstelen of kammen. Hoe vaak u uw kat moet kammen en met welke materialen, is volledig afhankelijk van het ras, de leeftijd, de dichtheid, lengte en structuur van de vacht, de leefomgeving en hoe goed de kat zichzelf bijhoudt.