Wanneer uw kat in huis plast of poept moet u deze pagina zeker even doorlezen. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen dan kunt u onderaan een vraag stellen.
N.B. Wordt uw kat plotseling onzindelijk laat hem of haar dan altijd eerst onderzoeken door een dierenarts!


Kent u de situatie van een kat die met trillend achterlijf, staart loodrecht omhoog, uw dure spullen onderplast?
De meest frequent voorkomende gedragsproblemen bij de kat betreffen het in huis sproeien en het buiten de bak plassen of poepen. Al die katten zijn op tijd gecastreerd / gesteriliseerd en al die mensen houden hun huis goed schoon. Waarom doen die katten dat dan??
Zoals alle zoogdieren markeert ook de kat zijn leefgebied. Hiertoe worden een aantal methoden gebruikt zoals sproeien, krabben, het deponeren van ontlasting dat niet begraven wordt en het legen van anaalklieren. In de kern van het leefgebied wordt met de klieren naast de mondhoeken (kopjes geven) en de staartklier gemerkt. Jonge dieren beginnen vaak met sproeien als ze geslachtsrijp zijn. Op latere leeftijd is zowel bij intacte als bij gecastreerde/ gesteriliseerde katten stress een hoofdoorzaak voor sproeien.

Hieronder volgen een aantal voorbeelden waarom uw kat zou kunnen gaan sproeien.

1. Er heeft een grote verandering plaats gevonden in de gezinssamenstelling, waardoor uw kat zich onzeker voelt. Die verandering kan een baby zijn, maar ook een scheiding of een kind dat uit huis is gegaan, of een nieuwe partner.
2. U heeft er pas een kat bijgenomen en de oude kat voelt zich bedreigd.
3. U heeft pas uw huis veranderd, de bank staat ergens anders, de vertrouwde stoelen zijn verdwenen, misschien zelfs een geheel nieuw huis door drastische verbouwingen of een verhuizing. Uw kat moet daar aan wennen.
4. U maakt veel ruzie en de kat wordt daar nerveus van of u maakt nooit ruzie maar toch voelt de kat de intense spanningen die er in het gezin leven.
5. U laat als u weggaat de deur, het raam of het kattenluikje open en zodra u de hielen heeft gelicht komt de kat van de buren langs om uw kat even te intimideren.
6. U verschoont de kattenbak niet vaak genoeg, zelfs na 1 plasje wil meneer of mevrouw niet meer van de bak gebruik maken.
7. Uw kat heeft wat we noemen een "negatieve bak ervaring". Tijdens een bezoek aan de bak is er een keer iets engs gebeurd, bijvoorbeeld iets omgevallen of een harde knal buiten waardoor uw kat vreselijk is geschrokken.
8. U heeft meerdere katten en slechts één kattenbak en ze willen niet met z'n allen van één bak gebruik maken of één kat wil telkens door z'n geplas in huis laten weten dat hij / zij dé baas in huis is.
9. U heeft meerdere katten en u heeft een ronde kattenbak en uw kat wil in een hoekje plassen. Ga er maar eens aan staan in die ronde bak.
10. U heeft een open kattenbak en uw kat wil juist zo graag privé plassen of andersom.
11. U maakt altijd alles lekker fris en schoon met bleekwater of ammoniak. Laten alle katten dat nu juist heerlijke luchtjes vinden om overheen te plassen.
12. U heeft altijd een huis vol visite. De kat krijgt te weinig aandacht en gaat dus op zijn of haar manier de aandacht trekken.
13. U heeft een heerlijk zacht donzen dekbed waar uw kat wel eens op mag liggen. Daar wil zelfs de meest zindelijke kat nog wel even op gaan plassen. Hetzelfde geldt voor die enige kussentjes, van uw bankstel. ..
14. U laat vaak uw schoenen en die van de kinderen in de gang slingeren. Daar zitten toch lekkere luchtjes aan. Daar moet wel even overheen gesproeid worden.

Deze lijst van redenen is bij lange na niet volledig, het is slechts een korte opsomming. Als u de reden van plassen van uw kat wilt weten, dan zult u het dier goed moeten bestuderen en misschien een tijdje nauwkeurig de tijden en omstandigheden waarop uw kat sproeit moeten noteren. Naar gelang de reden die u ontdekt, kunt u wel of geen veranderingen aanbrengen in uw levensstijl, woning of huisdierenbestand (misschien moet er zelfs een kat weg). Vaak is echter de oorzaak voor het ontstaan van het sproeien niet meer te achterhalen.   Een kat kan binnen 2 dagen een gewoonte maken van het sproeien.

Buiten het aanbrengen van eventuele veranderingen kunt u een aantal middeltjes proberen. Soms hebben die een daverend succes en andere keren reageert de kat niet. We raden u aan om het volgende uit te proberen

1. U maakt de sproeiplekken als volgt schoon:
eerst met een warme 10% oplossing van biologisch (enzymatisch) wasmiddel
(Biotex) voor verwijdering van eiwit-achtige componenten. Daarna spoelen met koud water en afdrogen. Vervolgens besproeien met een alcoholoplossing (spiritus) via een plantenspuit. Eventueel inwrijven met een doek voor verwijdering van vet-achtige (geur) componenten. Azijn kan soms ook helpen. Goed drogen voordat de kat erbij mag.
2. U maakt de sproeiplek onaangenaam / ongeschikt. U kunt bijvoorbeeld een (baby) kamer afsluiten voor enkele maanden.
3. U verandert de plek waar de kattenbak staat (liefst een rustige plek). De etensbak mag nooit naast de kattenbak staan, aangezien katten in de natuur nooit eten op plaatsen waar geplast of gepoept wordt. Andersom kunt u proberen om een etensbak op de sproeiplek te zetten. Vervolgens schuift u de etensbak door de hele kamer, zo wordt de hele kamer als eetplek gezien.
4. U verandert de kattenbakvulling. U probeert het met krantensnippers, aarde, turfmolm, grote en kleine stenen en verschoont de bak na elk bezoek van de kat.
5. U verandert het aantal kattenbakken. Het ideale aantal bakken is het aantal katten + 1. Soms helpt het om 2 bakken naast elkaar te zetten, aangezien sommige katten in de ene bak willen plassen en in een andere poepen (hoezo kieskeurig?).
6. U doet valeriaandruppels in de kattenbak. De meeste katten zijn er gek van.
7. U stopt het gebruik van wasverzachter. Aangezien katten dat een lekker luchtje
vinden om op te plassen, houdt de kat ermee op als u stopt met wasverzachter.
8. U kunt een speciale spray gebruiken om de sproeiplekken te behandelen.
Deze spray bevat 5 componenten die ook voor komen in de mondhoekklieren van de kat. Katten sproeien niet op plaatsen waar deze geruststellende gezichtsferomonen
zijn afgegeven. Deze Feliway spray kunt u kopen bij de dierenarts.
9. U heeft een kat die vnl. binnenshuis vertoeft. Deze stuurt u wanneer het maar even kan lekker naar buiten. Andersom wil ook wel effect hebben. Uw kat loopt dag en nacht buiten. Zorg ervoor dat deze kat eens een tijd lang binnen blijft.
10. U doet de kat een week lang uit logeren. Maak ondertussen uw huis van onder tot boven schoon (niet met bleekwater) en hoop dat de kat zijn gewoonte doorbroken is door de week op een ander adres. Deze methode lukt soms bij katten die ooit om een speciale reden zijn gaan sproeien en daarna uit gewoonte door zijn gegaan.
11. Als deze middelen niet helpen is medicinale behandeling met psychofarmica of hormonen soms een optie. Deze medicijnen worden tijdelijk gebruikt totdat de vicieuze cirkel van het gewoonteplassen is doorbroken.
12. U kunt ook proberen de plaatsen waar de kat plast onaantrekkelijk te maken met aluminiumfolie.
13. Soms helpt het om de kat 's nachts en tijdens Uw afwezigheid op te sluiten in een eigen kamertje, met een lekker ligplekje wat eten en een schone bak. Het moet wel leuk zijn voor de kat zodat deze geen hekel krijgtaan deze plek.

Ook met dit lijstje "middelen tegen" krijgt u geen p(l)asklaar antwoord. U als katten-eigenaar weet het beste welke tips u het best kunt uitproberen. Het straffen van de kat heeft absoluut géén zin, evenals de kat met de neus door de urine halen. In sommige gevallen wil het ook na heel lang en intensief geëxperimenteer niet lukken om de kat zindelijk te krijgen.

Soms blijft er maar één goede oplossing over: een ander tehuis zoeken voor uw kat. Dat wil zeggen: u moet op zoek gaan naar mensen die alle aandacht kunnen geven aan deze kat. In ieder geval zonder andere huisdieren en zonder kleine kinderen. Het kan enige tijd vergen voordat u zo'n nieuw tehuis gevonden heeft. Wanneer u dit "ideale" tehuis gevonden heeft, dan garanderen wij u dat de ervaring leert, dat in 9 van de 10 van deze gevallen de onzindelijkheids problemen niet meer terugkeren.

met dank aan Carmen Kreupeling,
Dierenartsenpraktijk Alkmaar Noord
www.dierenarts-alkmaarnoord.nl

Login om te antwoorden
Rosita van Veenendaal's Profielfoto
Rosita van Veenendaal antwoordde #2061 16 okt 2017 08:18
Beste,
Mijn poes (Lady) is twaalf en heeft 4 jaar geleden waarschijnlijk een hersenbloeding of iets anders gekregen. Ze was er heel slecht aan toe. Ze is er gelukkig bovenop gekomen maar wel een ander gedrag gekregen. Nu poept ze bijna dagelijks in de gang of in de keuken. De deur staat open waar de kattenbak staat. Deze staat nl ook in de gang. De kattenbak is schoon. Het gekke ervan is dat de Lady wel met regelmaat op de kattenbak gaat, plassen doet ze er altijd op.
Wat kan ik hier aan doen?
Groet Rosita
Joke's Profielfoto
Joke antwoordde #1982 08 juli 2015 22:38
Hallo een vraagje
mijn katertje ging plassen op het bed
Heb hem gelijk laten helpen
Maar nu plast die nog op het bed
Is dit niet gelijk over als ze geholpen zijn
Groetjes joke
uden bc's Profielfoto
uden bc antwoordde #1966 23 mei 2015 18:44
Hallo
mijn kat is blind en doet stelselmatig alles in huis
wat kan ik doen
noraly's Profielfoto
noraly antwoordde #1943 10 apr 2015 10:45
Mijn 15-jarige ex kater begon eerst met veel te plassen, ook naast de bak. Er is bloed afgenomen maar hij mankeerde niets. Nu heb ik gezien hoe dat gaat. Hij staat eerst in de bak en plast, loopt uit de bak en sproeit de hele boel weer onder. Zou dit een vorm van dementie kunnen zijn?

Groetjes, Noraly
G. Baan's Profielfoto
G. Baan antwoordde #1933 17 mrt 2015 07:59
Vanmorgen had onze poes binnen geplast wat ze nooit eerder gedaan heeft. Ze is nog jong (2 jaar). Nu ben ik op dit moment ruim 26 weken zwanger en heb het idee dat ze nu ook meer 'territorium aan het afbakenen is', veel met haar kopje langs ons en de meubels wrijven. Zou dit binnen plassen met mijn zwangerschap te maken kunnen hebben, dat ze het toch aanvoelt op 1 of andere manier? Alvast bedankt voor uw reactie.
anita's Profielfoto
anita antwoordde #1906 01 feb 2015 01:29
Ik zit sinds 3 weken met een vervelend radeloos probleempje met mijn poes van 9 jaar..sinds 3 weken legt ze me iedere keer ergens een hoopje poep, en altijd snachts of als ik niet thuis ben, ook al eens 2 hoopjes. En ze gaat nog gewoon poepenen plassen op de bak....wie herkent dit, en heeft een goeie raa..
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1889 16 dec 2014 10:26
Hallo Kim,

Wat precies de oorzaak is is moeilijk te zeggen, misschien is ze door de ingreep erg onzeker geworden. Het is ook mogelijk dat de andere kat haar belet om naar de bak te gaan omdat ze na het dierenartsbezoek vreemd rook en zich waarschijnlijk ook anders gedroeg. Dat zul je niet direct merken want voor katten is een strakke blik al genoeg en die blik valt mensen vaak niet op.

Hoeveel kattenbakken heb je staan? Als het er maar één is raad ik je aan om op een andere plaats een tweede bak te plaatsen.
Kim Beckers's Profielfoto
Kim Beckers antwoordde #1886 22 nov 2014 07:28
Hallo, mijn poes van 7 maanden is afgelopen dinsdag gesteriliseerd en sindsdien,plast en poept ze overal,voornamelijk op mijn bed,heeft iemand een idee hoe dit opeens kan want voorheen deed ze samen met die andere kat alles prima in de kattenbak. zou dit misschien iets te maken kunnen hebben met de sterilisatie?
GR Kim
rob keyzer's Profielfoto
rob keyzer antwoordde #1789 23 mei 2014 13:53
Tip om kat weer op de bak te krijgen:

Kost geen geld, wel tijd. Houdt goed in de gaten wanneer de kat naar zijn
bak gaat en geef hem, als hij eraf komt een beetje eten dat hij heerlijk
vindt. Houdt dit vol. Naar zijn bak gaan betekent dan voor hem iets
lekkers krijgen. Mijn kater Pieter ging vaak eventjes op zijn bak zitten
of piste in etappes om (meer) lekkers te krijgen. Geef het. De bak wordt
zo aantrekkelijk voor hem.

R. Keyzer
www.vermistekaters.nl
Jeanette's Profielfoto
Jeanette antwoordde #1786 21 apr 2014 19:20
We hebben 2 poezen. Sinds een half jaar poept een van de poezen in de gang. We komen er niet achter wie dat doet. Met een zijn we naar de dierenarts geweest, maar zij was in orde. Kattenbak wordt iedere dag schoongemaakt. Soms poepen ze 2 keer per dag in de gang. Weet u wat er aan de hand zou kunnen zijn?
Heleen's Profielfoto
Heleen antwoordde #1777 04 mrt 2014 09:38
Dag, ik hoop op een handig advies voor het volgende:
Ik heb een poes, phillie 8 jaar en geholpen, die af en toe heel specifiek plast op de spullen van mijn vriend. Zijn stoffen tas, zijn schoenen, zijn boxershort. Ik heb geen idee hoe ik haar dat af moet leren. Ze heeft ook altijd met dr kont net uit de bak geplast. Inmiddels is dat veelal verholpen door een kattenbak met een duwdeurtje. Ik ben bang dat mijn vriend haar straks weg wil doen. Ik ben erg gehecht aan haar en wil dat absoluut niet. Tips of trucs?
Anoniem's Profielfoto
Anoniem antwoordde #1766 27 jan 2014 14:46
Hallo,
Ik heb een poes (geholpen) van ca 18 jaar oud. Is in een zeer goede conditie en gezond volgens de dierenarts muv een kieste op haar buik welke ik geregeld leeg iom de arts. Een tijdje geleden begon zij in de hoek van de kamer te poepen, naast de bank. Ik had als gelezen dat zij evt de bak vies vindt maar deze is brandschoon. Eerst was het alleen maar in de nacht maar nu ook overdacht. Ook miauwt zij verschrikkelijk om aandacht. Vooral als wij boven zijn.
Graag hulp want weg doen is geen optie.
Jacqueline's Profielfoto
Jacqueline antwoordde #1692 26 juni 2013 10:21
Wij hebben 7 katten in huis. 1 Van onze Oosterse Kortharen van net een jaar oud is ineens gaan plassen in huis. Achter de bank, in een hoekje van de vensterbank, boven in de gang. Wij hebben voldoende kattenbakken in huis die ook 2x per dag worden schoongemaakt. Hij is al die tijd prima zindelijk geweest. Gebruik geen ander kattengrit als voorheen, hij is niet angstig of aggressief. Hij lijkt gewoon zichzelf te zijn en toch doet ie dit. We zitten hem nu al 2 weken te bestuderen en we komen er niet achter. s'Nachts slaapt hij met 1 andere kat in de kattenkamer en dan plast ie helemaal niet op een foute plek of in de kattenbak zelf. Ben wel van plan om naar de dierenarts te gaan, als ik het niet voor elkaar krijg om het op te lossen. Heeft u nog een ideetje??
peter's Profielfoto
peter antwoordde #1691 24 juni 2013 21:06
Hallo.
Mijn kat is 10 maanden oud en ik heb een katten bak.
Maar ze poept en plast steeds maar op de bank ik heb haar poep ik de kattenbak gelegen misschien dat ze dan in de katten bak haar behoeften ging doen maar dat helpt niet en ze is ook heel agresief ze blaast heel erg ze is ook heel schuw voor de mensen wat zou ik daar aan kunnen doen?
Gr
Maria's Profielfoto
Maria antwoordde #1683 23 mei 2013 12:38
Beste,

Ik heb een probleem.

Mijn kat Sheba is 4jaar ik heb haar met het flesje groot gebracht.
Ze is zindelijk alleen ze plast soms langs haar katten bak.
Ik doe de 2 kattenbakken een paar keer per dag schoonmaken (zo gauw als zij er iets op gedaan heeft)
Nergens anders plast ze alleen soms langs haar katten bak 1x op de 2 a 3 weken doet ze dat
Verder doet ze alles netjes in haar katten bakken.
Vorig jaar is haar poezen maatje Roxy van 2jaar helaas overleden ( hun konden het goed vinden met elkaar ) sinds dat moment is dit begonnen.
Kan het een teken van gemis zijn?
Zo ja wat kan ik hier aan doen?
Ik heb ook nog twee honden waarmee ze is op gegroeid daar Leef ze ook mee samen.
Roxy lag altijd in haar mandje na haar overlijden heeft het Ongeveer 6 maanden geduurd dat Sheba er weer in ging liggen.
Verder is ze super lief.

Bedank alvast voor je reactie.
Groetjes Maria

Discuss dit artikel

INFO: Je bericht wordt geplaatst als 'Gast'