Kattenweerstand

Besluit u over te gaan tot het nemen van een kat, dan is het aan te bevelen uw kat een paar keer per jaar een antiwormmiddel te geven en nog vaker per jaar een antivlooienmiddel. Het beste is een combinatie van beide middelen in één keer toe te dienen, want vlooien en wormen houden elkaar in stand. Een kat kan hier enorm van opknappen: hij wordt actiever, de vacht wordt glanzender en hij zal zich ongetwijfeld prettiger voelen.

Feit is echter dat ú wel van deze informatie op de hoogte bent, maar uw kat niet. De mens is in staat zijn weerstand opzij te zetten daar waar het doel de middelen heiligt. De kat heeft noch een boodschap aan het doel, noch aan de middelen, noch aan het opzij zetten van weerstand.

Aangezien fabrikanten, dierenartsen en gebruiksaanwijzingen hier verder geen aandacht aan besteden, onderstaand voor u een overzicht van de middelen en de te verwachten weerstand bij uw kat:

Vlooienband: dit zijn halsbandjes met vlooiendodend gif. De enige strijd die geleverd moet worden is het bandje om de nek van de kat zien te peuteren en vervolgens een paar uur tegen een chagrijnige kat aankijken.

Vlooienspray: een handig flesje met pompje dat een wolk van antivlooienspul over de huid van uw kat verspreidt. Een paar keer sprayen is voldoende. Volgens het flesje. Volgens de kat niet. Volgens de kat is één keer sprayen voldoende voor een levenslang spuitbussentrauma.

Vlooienpoeder: deze poeder dient gelijkmatig over de huid verdeeld te worden en licht ingewreven. Dat ‘gelijkmatig’ kan weggelaten worden. Dat gaat niet lukken. Ook niet als u uw kat tracht te bepoederen met behulp van een huisgenoot. De meeste katten tolereren het om opgetild worden, mits daar geen bedoeling achter zit. Zit er een bedoeling achter, dan wil een kat niet opgetild worden. Resultaat zal zijn: alles en iedereen onder de poeder, behalve uw kat.

Pipetjes: dit zijn kleine tubetjes of pipetjes met antivlooien- en tekenspul die leeggeknepen dienen te worden op-de-huid-in-de-nek van uw kat. Er worden zelfs handige stickertjes bij geleverd om in uw agenda te plakken voor de volgende behandeling. De gebruiksaanwijzing geeft verder nog de nutteloze tip dat u moet zorgen dat uw kat goed stilstaat of zit bij het aanbrengen. Katten staan of zitten niet stil als ze ook maar enigszins het vermoeden hebben dat er iets aan de knikker is. Niks geen pipetjes uitdrukken op-de-huid-in-de-nek. Meestal verdwijnt het spul ergens-op-de-uiterste-haarpuntjes-ergens-op-de-rug van uw kat, die daarna zwaar beledigd voor een dag de wijk neemt.

Vlooieneitjes dodende pillen en antiwormpillen: dit zijn pillen waarvan de dosering per gewicht gaat. Als katten kittens zijn en nog volop bezig met het ontdekken van de wereld, vormt het geven van pilletjes nog geen enkel probleem. De pilletjes zijn dan, evenals de kat, nog klein. Bekje open, pilletje achter in de keel, even over het keeltje wrijven en weg is het pilletje. Fluitje van een cent. Het daaropvolgende pilletje vormt ook nog niet zo’n probleem. Dat met dat bekje open en pilletje achter in de keel lukt dan al wat minder maar de immer hongerige opgroeiende kittens laten zich met gemak foppen door een pilletje in hun favoriete kattenvoer te verstoppen. Nog steeds een fluitje van een cent. Pas als kittens katten zijn geworden en pilletjes pillen, begint de ellende. Is uw kat uitgegroeid tot een kruising tussen een aristocratische dame en een soms toch ook wel wat dellerige lellebel van een poes of een uit de kluiten gewassen vrachtwagen van een (ex-)kater, dan zal hij of zij de wereld inmiddels ontdekt hebben en zich niets meer laten opdringen. Al helemaal geen pil. Dat achter-in-de-keel-gedoe is geen optie meer. De pil vierendelen en in het meest geliefde voer verstoppen zal tot gevolg hebben dat uw kat het voer met smaak verorbert en de pilletjes uitspuugt. De uitgespuugde pilletjes fijnmalen en door het eten mengen zal tot gevolg hebben dat uw kat het desbetreffende eten onaangeroerd laat.

Injectie: in plaats van pillen, pipetjes, poeders en bandjes is er ook nog de mogelijkheid een anti-parasieteninjectie bij uw dierenarts te halen. U moet dan wel met uw kat naar de dierenarts toé in een kattenmandje of kooitje. Dit gebeurt veelal niet op vrijwillige basis. Heeft u uw kat uiteindelijk toch met behulp van wat lichtelijk geweld in het kooitje gewurmd en luid protesterend meegevoerd naar de dierenarts dan zal uw kat, eenmaal aanbeland op de behandeltafel, het kooitje vervolgens niet op vrijwillige basis willen verlaten….

Zucht.

U bent dus gewaarschuwd!

Janske