In de New Scientist van 12 mei 2001, werd beweerd door Chris Hayes dat "vijf het magische getal" van tenen is. Dit was gebaseerd op de veronderstelling dat de genetische mutatie wat de extra tenen produceert ook verantwoordelijk is voor misvormingen en dat het bezit van meer dan vijf tenen een "contra-overleving eigenschap" is. Zijn stelling was gebaseerd op de observatie van muizen met misvormingen veroorzaakt door genetische mutaties. Echter, wat geldt voor muizen is niet noodzakelijkerwijs het geval voor andere dieren en er zijn veel gezonde katten met zes of meer tenen. Fossiel bewijsmateriaal toont aan dat vroege amfibieën ook 7 of 8 tenen hadden.

Wat is polydactylie?

Polydactylie, of extra tenen, is een algemeen voor komende eigenschap bij katten, met name naar het schijnt, onder de Keltische katten en katten op een deel van Amerika's Oost-kust en Zuid-West Engeland (en Noorwegen). Deze verspreiding kan ook worden verklaard. Dat geldt niet voor de Twisty Cats. Polydactylie is géén  product van slechte fokken. Het is gewoon een natuurlijk voorkomende genetische variatie en polydactylie is ook te vinden in fossiele reptielen - wat betekent dat vijf tenen de abnormale vorm kan zijn! Van slechts één vorm van polydactylie is bekend dat het schadelijk kan zijn.

Polydactylie is ook wel bekend als hyperdactylie en komt voor bij veel dieren (inclusief mensen) als een spontane mutatie of erfelijke eigenschap. De wijze van overerving - dominant of recessief - varieert tussen soorten.

Polydactylie (zes of zeven tenen) varieert van de klassieke "mitten cat" tot en met katten die gewoon meer tenen dan normaal, maar geen "duim" hebben. Een correspondent van de New Scientist merkte op dat de binnenste extra tenen aan de voorpoten vaak opponeerbaar zijn en sommige katten gebruik ze met een heel verrassende vaardigheid om kleine voorwerpen te manipuleren met bijna menselijke beweeglijkheid. Sommige eigenaren van polydactyl katten grappen dat hun katten intelligenter zijn en dat deze eigenschap gewoon de volgende stap in de evolutie van de katachtigen;  de mogelijkheid om dozen en blikjes te openen zonder hulp van mensen.

Polydactyl katten zijn bekend onder verschillende namen - "mitten cats", "thumb cats", "six-finger cats", "Cardi cats" en "Hemingway cats". De laatste is vernoemd naar schrijver Ernest Hemingway, die woonde op het kleine eiland Key West, Florida. Hij deelde het eiland met bijna 50 katten, waaronder een 6-tenige polydactyl die hij had gekregen van een scheepskapitein. De katten vermenigvuldigden zich en het polydactyl kenmerk werd gemeengoed , vandaar dat polydactyls vaak bekend zijn als "Hemingway Cats". Hemingway's kolonie katten vermengde zich met de locale kattenpopulatie en de verhouding van polydactyl katten en katten met normale tenen was ongeveer 50/50. Een ander verhaal suggereert dat de kat die Hemingway kreeg een  "dubbel-voet" poes was en dat de polydactyl katten op het eiland voortkwamen uit 19de eeuwse scheepskatten. Het hoge aantal polydactyl katten in Boston, USA heeft ook wel geleid tot de bijnaam "Boston Thumb Cats".

Een all-American eigenschap of Amerikaanse eigendunk?

Sommige Amerikaanse kattenliefhebbers, kat publicaties en fokkers (met name vroege reclame literatuur over Pixiebobs) hebben beweerd dat polydactylie uniek is voor Amerika. In het vroeg pixiebob reclamemateriaal "Bigfoot is in het gebouw!" schreven Brenda Weatherby en Carol Ann Brewer dat polydactylie voor het eerst verscheen in Boston in het begin van de 17e eeuw en dat polydactyl katten alleen te vinden zijn in Noord-Amerika. In werkelijkheid kunnen polydactyl katten zijn aangekomen in Boston vanuit Engeland. Polydactylie is nadrukkelijk niet uniek voor Noord-Amerika. Alle suggesties dat polydactyl katten buiten Amerika niet gevonden worden blijkt feitelijk onjuist te zijn en is gewoon een Amerikaanse eigendunk. De eigenschap is te vinden in Groot-Brittannië, sommige delen van het vasteland van Europa en in Azië. Polydactylie komt in sommige gebieden van Groot-Brittannië zo veel voor dat het haast alledaags is geworden.

Een polydactyl genenpoel is geconcentreerd in het zuidwesten van Wales. Katten met extra tenen komen regelmatig voor in het gebied rond Cardiganshire (Ceredigion) en staan bekend als "Cardi-cats". Zes-tenige katten komen in Cardigan (Aberteifi) vaker voor dan elders in Groot-Brittannië, zeven-tenige katten komen in deze omgeving ook wel voor. Cardigan / Aberteifi ligt aan de Teifi riviermonding boven Cardigan Bay en was ooit een van de drukst bevaren havens in Wales wat waarschijnlijk de hoge dichtheid polydactyl katten in het gebied verklaart.