york 1 Begin van het ras

De York Chocolate was een van nature voorkomend langharig ras. De eerste kitten 'Brownie' werd in 1983 geboren op de geitenboerderij van Janet Chiefari in Grafton, New York. De poes was een zwart-witte bicolour en de kater een solid zwarte kleur. Beiden waren langharige huiskatten. In 1985 paarde Brownie met haar halfbroer en zij produceerden twee chocolade-kittens. Een verdunning van de chocolade, lavendel genaamd, verscheen voor het eerst in 1990 en is een rijke, warme cacaokleur. De York Chocolates werden gefokt in slechts vier kleuren - solid chocolade, solid lavendel, chocolade en witte bicolour en lavendel en witte bicolour. De kittens werden over het algemeen geboren met een cacao of lichtere chocoladekleur en hun vachten werden donkerder naarmate ze rijper werden en bereikten hun volle kleur rond de leeftijd van 12-18 maanden.

Over het algemeen woog de volwassen vrouwelijke York Chocolate tussen 6-10 pond en de volwassen man woog 10-15 pond. De York Chocolate-vacht voelt zijdezacht aan en de vacht vereist weinig of geen verzorging en het verharen is minimaal. Heel wat eigenaren van een York-chocolade met allergieën hebben opgemerkt dat ze comfortabel met hun katten kunnen leven, misschien omdat hun vacht weinig huidschilfers heeft en ze geen ondervacht hebben.

Blacky of Upon the Rock Cattery (CFF) / Black One van Upon the Rock Cattery (ACFA), geboren op 26 april 1981, was in handen van Janet Chiefari uit Cropseyville, New York vanaf zes weken tot ze stierf aan een borsttumor op 12 juli 1990. Ze was een huiselijke langharige, zwart-witte bicolour met gouden ogen. Ze paarde met de solid zwarte huiskat van de buren, Smokey Morris (CFF) / Smokey (ACFA), die middellange pels en hazelnootogen had. Ze produceerden Upon the Rock Brownie, een groenogige bruine en witte bicolour kitten, geboren op 3 juli 1983. Beide ouders werden verondersteld Siamese voorouders te hebben.

Geïntrigeerd door de kleur en persoonlijkheid van de kat, las Chiefari zoveel mogelijk over kattengenetica en besloot ze een nieuw ras te stichten. Tegen de zomer van 1989 had ze haar veranda omgebouwd tot een cattery met 27 chocoladebruine katten en kittens. De tien kittens die ze niet in haar fokprogramma wilde houden, werden in verantwoorde tehuizen geplaatst.

In juli 1989 stelde haar dierenarts haar voor aan Nancy Belser, een kattenkweker en een keurmeester van de kattenliefhebbersfederatie. Belser bezocht de cattery en was het erover eens dat Chiefari's katten anders waren dan andere katten. Belser raadde Chiefari aan om haar katten in de CFF te laten zien. Dus in september nam Chiefari Prince, een bruine man van 6 maanden, mee naar een CFF-show en stelde hem tentoon als gewone huisat. Prince won vier rozetten als eerste trofee.

Door de jaren heen had Blacky nog een aantal nesten, de meeste kittens hadden lang haar en veel van hen hadden blauwe ogen. Ze had zwarte kittens, tweekleurige zwart en wit, grijs (blauw) tabby, grijs (blauw) tabby en witte bicolours, en schildpad (dit laatste vereiste dat de kater oranje was). Ze had geen ander bruin katje tot ze werd vergezeld door een York Chocolate genaamd Upon the rock teddybeer (haar kleinzoon). Die koppeling leverde een solide bruin kitten op, een bruin en wit tweekleurig kitten (Upon the Rock Pepi Patty) en een solid zwart kitten, geboren op 3 maart 1990.

Blacky's dochter Upon the Rock Brownie gedekt door een stevige zwarte, langharige halfbroer genaamd Minky (moeder Blacky, vader onbekend) en produceerde een groenogige, solid bruine man - Upon the Rock Teddy Bear, en een bruine en witte tweekleurige vrouw met een hazelkleurige ogen - Upon the Rock Cocoa, geboren op 5 juni 1985. Ze waren allebei langharig.

Brownie werd gedekt door haar zoon Teddy Bear en produceerde vijf kittens in 31 december 1988 - twee solide bruine poezen, één solid bruine kater, één bruine en witte bicolour poes en één bruine en witte bicolur kater. Deze elf chocoladebruine katten waren de basis van het York Chocolate-ras, zo genoemd omdat de bedenker Janet D. Chiefari in de staat New York woonde. Janet werkte vier generaties lang met die originele katten. Chocolade met chocoladelekkingen heeft tot 100% chocolade kittens opgeleverd tot 1990 toen de eerste lavendel werden geboren.

Het was het ras van de maand van CATS Magazine in januari 1996. Tegen die tijd had het ras kampioenschap status in CFF en CCA, nieuw ras en kleur status in ACFA en was het tentoongesteld in TICA- en CFA-shows. In 2005 waren er ongeveer 60 katten.

De York Chocolate werd officieel geaccepteerd als een kampioenschapsras door Cat Fanciers Federation in maart 1991 (kampioenschapstatus in 1991), door de International Progressive Cat Breeders Alliance (IPCBA) in mei 2002, door de World Cat Federation (WCF) in augustus van 2002 en is momenteel (2004) geregistreerd als "Nieuw ras of kleur" bij de American Cat Fanciers Association (ACFA). Deze katten worden 'York' genoemd vanwege hun staat van herkomst en 'Chocolade' vanwege hun kleur. Ze zijn unieke, prachtige toevoegingen aan de kattenwereld.

Het ras werd door de World Cat Federation in Duitsland erkend als de "York", maar de standaard was anders dan eerder gepubliceerde standaard en werd daarom door de Internationale York Chocolate Federation verworpen die de voorkeur gaf aan hun eigen standaard. Als de WCF-standaard was geaccepteerd en als de IYCF en de WCF samen hadden gewerkt om het ras te promoten, hadden de katten mogelijk een breder publiek bereikt. Het lijkt erop dat de strikte controle van de IYCF mogelijk te strikt is geweest, waardoor de ontwikkeling van het ras werd belemmerd. De katten hadden ook dringend behoefte aan uitkruising om de genenpool te verbreden.

York Chocolate werd niet erkend door de grote organisaties zoals The International Cat Association (TICA), de Cat Fanciers 'Association (CFA - Noord-Amerika) of Fédération Internationale Féline (FIFe - Europa), noch volledig erkend door de American Cat Fanciers Association ( RCVA). In maart 1990 erkende de Cat Fanciers 'Federation of the New England in de VS de York Chocolate als een experimenteel ras in 1992, en blijkbaar gaf het kampioenschap in maart 1995, maar deze organisatie publiceert niet langer een rasstandaard noch enige andere informatie over het ras. De York Chocolate zou in maart 1995 ook de status van kampioen hebben gekregen van de Canadian Cat Association, maar er was geen verslag van te lezen op hun website in 2016.

Als "Il Gatto Cioccolato" vond het genade in Italië en de International York Chocolate Federation (IYCF) werd daar in 2003 opgericht. De site is nu alleen te vinden op het internetarchief, dat tijdens. De IYCF claimde aansluiting bij de Duitse Feline Federation Europe (FFE) / Bavarian Cat Fanciers 'Association (BCFA), die in 2004 een standaard (minus kleurinformatie) publiceerde. Ze claimde ook aansluiting bij de Russian World Felinological Federation (WFF), hoewel de laatste erkent de York Chocolate niet als ras.

Twee catteries werden vermeld: Fairies Cattery (Anna en Francesco Baldi) en Lavender Perfume Cattery (Fulvio en Alice Bresciani). Geen van beide sites was online in 2016. In 2015 was er slechts één overgebleven fokker van York Chocolates (Debbie Reber) en in 2016 kon ik geen spoor van haar cattery vinden.

Uiterlijk en temperament

Dit is ontleend aan verschillende gearchiveerde standaarden voor het ras. In naar deze te kijken, lijken er tegenstrijdigheden en variaties te zijn. Sommige bronnen stelden bijvoorbeeld dat het een goed ontwikkelde, maar niet wollige ondervacht had, terwijl anderen verwezen naar het ontbreken van een ondervacht.

De ideale York Chocolate is een opvallend rijke chocoladebruine of glanzende lavendel met een vacht die een glossy  glans heeft en die over lichaamslijnen  vloeit en een sierlijke, flexibele lichaamsbeweging accentueert. De kat moet een uiterlijk van goede gezondheid en vitaliteit geven.

De York Chocolate is een middelgrote tot grote kat, lang met een aanzienlijke botstructuur en stevige spieren. Mannen zijn groter,  met zwaardere botten en gespierder dan vrouwen. Het wordt ook beschreven als langwerpig (rechthoekig) met zacht vloeiende lichaamslijnen. Volgens sommige versies van de standaard is de nek van korte tot middellange lengte, maar andere standaarden beschreven de hals als medium tot lang. De borst is vol en rond, maar de ribbenkast en schouders mogen niet breder zijn dan de heupen. De benen zijn lang en slank met ovale poten en plukken tussen de tenen. De achterpoten zijn hoger dan de voorpoten, zodat de romp iets hoger is dan de schouders. De staart is gemiddeld tot lang; de lengte is vergelijkbaar met de lengte van het lichaam. Het is breed aan de basis en loopt lichtjes af naar een afgeronde punt. Het is wenselijk dat het staarthaar zich verspreidt als een pluim bij volwassen dieren.

Het hoofd van de York Chocolate is middelgroot, maar kan klein lijken in verhouding tot het lichaam. Het is langer dan breed wanneer de snorharen en gezichtsharen worden gladgestreken. In vorm is het een aangepaste wig, die begint bij de neus en doorgaat naar de uiteinden van de oren. De neus is lang en recht en gelijkmatig medium breed met een lichte inkeping (breuk) ter hoogte van de ogen. De snuit is goed gedefinieerd, langwerpig en heeft een vloeiende contour; is matig afgerond, niet kort of scherp gepunt, maar lijkt enigszins vierkant vanwege de uitgesproken shorhaar kussens. Er is een lichte onderbreking van de bakkebaard, zacht gebogen, volgens de lijnen van de wig. Het voorhoofd is licht afgerond. De kin is stevig met een zachte contour en vormt een rechte lijn met de neus en de bovenlip. In profiel is de schedel enigszins afgerond en heeft de neus een lichte dip. Bij het beoordelen, moet rekening worden gehouden met zwaardere kaken bij ongecastreerde mannen.

De oren moeten groot, middelmatig puntig, getuft, breed aan de basis, licht uitlopend en naar voren gekanteld zijn. De binnenkant van de oren is goed ingericht met plukjes, maar aan de buitenkant is weinig haar aanwezig en het leer kan doorschijnen. Ze zijn ver uit elkaar geplaatst op het hoofd, met ten minste één oorbreedte ertussen en ze gaan door met de wigvorm van het hoofd.

De ogen zijn middelgroot, ovaal / amandelvormig en staan ​​schuin in de richting van de neus in harmonie met de wigvormige lijnen van het hoofd. De afstand tussen de ogen is minimaal één ooglengte. De kleur varieert van goudkleurig tot hazelnootachtig tot groen, hoe zuiverder en dieper de kleur hoe beter.

De vacht is van gemiddelde lengte, fijn en glanzend, valt soepel in het lichaam. De textuur is zacht en zijdeachtig met een goed ontwikkelde ondervacht, die niet wollig mag zijn. De vacht is korter op de schouders en wordt geleidelijk langer naar achteren. Een kleine franje of kraag is hoogst wenselijk. Bont is korter op het gezicht, buik en onderbenen, en is langer aan de achterkant, zijkanten en bovenbenen. Oren en tenen moeten worden getuft.

Slechts vier kleuren worden herkend: solid chocolade en solid lila; chocolade-witte bicolour en lila-witte bicolour. De vacht moet op het hele lichaam gekleurd zijn en de kleur moet solid zijn tot aan de wortels, zonder beschaduwing, roestige sporen, witborstelende of tabby-markeringen bij volwassenen. Spooktekening is toegestaan ​​bij kittens tot 10 maanden met het genetische tabby-patroon. Een wit medaillon of een witte vlek op de buik van katten met een effen kleur is een fout. In bicolour York Chocolates moet het patroon een witte gloed van omgekeerde witte "V" op het gezicht omvatten, evenals witte borst, witte buik en witte sokken op alle vier de poten.

De schaal van punten verschilde van register tot register

Lichaam - 25 punten
Hoofd - 30 punten
Ogen - 10 punten
Textuur van de vacht - 15 punten
Vachtkleur - 15 punten
Voorwaarde - 5 punten

Lichaam - 20 punten
Hoofd - 20 punten
Oren - 5 punten
Ogen - 5 punten
Poten / voeten - 5 punten
Staart - 5 punten
Vacht - 15 points v Color - 20 punten
Voorwaarde - 5 punten

In temperament (wat erg belangrijk was voor fokkers) werd de York Chocolate beschreven als een vriendelijk, gelijkmatig ras dat tevreden was om een ​​schootkat te zijn. Ze vinden het leuk om vastgehouden en geknuffeld te worden. Ze zijn intelligent, energiek en nieuwsgierig en volgen hun baas graag rond. Het zijn goede metgezellen, maar hun achtergrond betekent dat ze ook goede jagers zijn. Ze lijken gefascineerd door water en werden ook omschreven als soms verlegen (vermoedelijk met vreemden).

york 2

Kritiek op kleine genenpool

De genenpool was erg klein en een pleidooi voor geschikte outcrosses verscheen op een van de York Chocolate websites (vertaald en geparafraseerd): Heb je een kat die op York lijkt? Out-crossing betekent de opname in het fokprogramma van een kat van een ander ras of van een andere soort met fysieke en temperamentkenmerken die erg dicht bij de [York Chocolate breed] -standaard liggen. Dit proces is noodzakelijk in het geval van nieuwe of zeldzame rassen om nieuw bloed in de genenpool te introduceren en inteelt te voorkomen. Het proces moet met zorg worden uitgevoerd, zodat na drie of vier generaties de nakomelingen in alle opzichten aan de rasstandaard voldoen. De European York Chocolate moet een geschikte outcross vinden. Alle kandidaten, mannelijk of vrouwelijk, moeten ongecastreerd (uiteraard!), Gezond, gevaccineerd en negatief zijn voor FELV FIV FIP. De vacht kan zwart, blauw of chocolade in vaste of bivolure en bij voorkeur zonder een wollige ondervacht zijn. De website vroeg iedereen die dacht dat ze een geschikte kat hadden om contact met hen op te nemen.

York Chocolate Genetics

Een wetenschappelijk artikel over "York Chocolate Genetics" werd gepubliceerd door fokker Dr. Fulvio Bresciani. . Bresciani (12 december 1960, Saluzzo, Italië) behaalde in februari 1985 een diploma in Nuclear Engineering. Sinds 1987 werkte hij in optische ontwerp- en signaalverwerkingstoepassingen op ruimtelijke technologieën en hij was auteur van vele technische artikelen en verschillende internationale publicaties. Hij ging nieuwe wiskundige modellen bestuderen op basis van kwantitatieve genetische principes om multivariabele problemen van niet-lineaire systemen op te lossen. Samen met de Universiteit van Pisa ontwikkelde hij wiskundige modellen voor het voorspellen van erfelijke factoren in de fokkerij van katten. Zijn gepubliceerde onderzoek bevat een paper over een mogelijk nieuw gen dat de expressie van ondervacht bij katten controleert. Het papier is hieronder geparafraseerd:

Het York Chocolate-ras kan als genetisch verschillend worden beschouwd. Bresciani vond dat sommige van zijn kenmerken wetenschappelijk onderzoek waard waren. Conservering, verspreiding en wereldwijde erkenning van de York Chocolate moet als een missie worden beschouwd, niet alleen vanwege de intrinsieke schoonheid, maar ook vanwege de genetica. De volgende aspecten van het fenotype lijken perfect gefixeerd: haarkleur, witte aftekeningen en gebrek aan ondervacht. Persoonlijk denk ik dat deze stabiele eigenschappen niemand zullen verbazen die goed thuis is in kattengenetica. Chocolade is recessief naar zwart, terwijl verdunning recessief is tot dichte kleur. De foundation katten droegen blijkbaar geen kaneel dat recessief is voor chocolade, anders zouden kaneel en fawn al vroeg in het fokprogramma zijn opgedoken.

Bresciani vond het gebrek aan ondervacht waarschijnlijk het belangrijkste aspect van zijn fenotype. Onderzoek, onderzoek van stambomen en kruisingsexperimenten kunnen het bestaan ​​van een gen dat de expressie van de ondervacht bestrijdt bevestigen. Huidige waarnemingen en hypothese suggereert dat een hypothetisch gen dat onder de manteluitdrukking stuurt twee allelen heeft: het recessieve wildtype allel "yuc" produceert een normale dikke onderlaag en de dominante mutatie "Yuc" produceert een totaal gebrek aan ondervacht. Yuc (voor "York Undercoat") was het voorgestelde gen-symbool van Bresciani.

De veterinaire afdeling van de universiteit van Pisa was blijkbaar erg geïnteresseerd in dit gen, omdat onderkleding voor honden en katten de belangrijkste oorzaak zijn voor menselijke allergieën. Het bestaan ​​van een gen dat deze eigenschap beheerst, kan een revolutie teweegbrengen in de aanpak van katten- en hondenallergieën. Een ander interessant aspect van de identificatie van de undercoat-genen is het potentieel om het in andere rassen te introduceren om ze hypoallergeen te maken.

Een andere interessante eigenschap, volgens Bresciani, was de stabiliteit van het tweekleurige patroon. Janet Chiefari, de eerste fokker van York en Anna Baldi, de eerste Europese fokker, had een bijzonder wit patroon vastgesteld, waarbij hetzelfde patroon werd gehandhaafd in alle opeenvolgende generaties. Bresciani legde uit dat het witte patroon wordt gecontroleerd door het White Spotting-gen dat vier allelen heeft: s (niet-gespotte, recessieve, geen witte markeringen), S (gespot, dominant en variabel uitgedrukt), Sp (particolour) en sb (Birman-gloving ). Het bestaan ​​van de particolour en Birman-allelen van dit gen is nog steeds onderwerp van discussie op dit moment. "Sp", als het bestaat, is een variatie van het gevlekte allel dat het witpatroon beïnvloedt. Het klassieke particolour-patroon is een omgekeerde witte "V" die in het midden van het voorhoofd begint en door de ogen gaat. De kin, borst, buik, benen en voeten zijn wit. Variabele expressies van dit allel variëren naar beneden tot een eenvoudig wit medaillon of een witte vlek op het voorhoofd. Hier zal ik toevoegen dat de mate van witte vlekken lijkt gekoppeld aan of de kat homozygoot is (heeft 2 kopieën) van het witte vlekken gen of is heterozygoot (heeft slechts één kopie van het gen). Katten met 2 kopieën vertonen over het algemeen een hogere mate van witte vlekken dan die met één kopie. Bresciani suggereerde dat de uniformiteit en de erfelijkheid van het witte patroon mij ant het Yorkse chocoladeras kon het bestaan ​​van een particolour allel bevestigen, waardoor een stabiel patroon werd geproduceerd dat verschilt van het witte spotting-allel dat variabele graden van witte kleur produceerde.

Bresciani besprak vervolgens de gekende (in 2003) conformatie-, pelsoort- en kleurgenen en omvat het geponeerde "Yuc" -gen als een pelsoort-gen. Afgezien van "Yuc" (zijn geponeerde gen) worden de genen die deze eigenschappen beheersen uitgebreid gepubliceerd, dus ik heb de informatie hier niet gereproduceerd. "Wit gemaskeerd" verwijst naar het epistatische (vrijelijk dominante) gen waarbij effen wit alle andere kleuren maskeert. e gaf de genotypen die elke kleurvariatie produceerden.

Lavender Self York Chocolate - langharig (recessief), Yuc, bruin (recessief) verdund (recessief), niet-kleurpunt (dominant), niet-agouti (recessief), niet-zilver (recessief), niet-wit-gevlekt (recessief) m, niet-wit-gemaskerd (hypostatisch).

Chocolate Self York Chocolate - langharig (recessief), Yuc, bruin (recessief) niet-verdund (dominant, maar kan verdund als recessief verdragen), niet-kleurpunt (dominant), niet-agouti (recessief), niet-zilver (recessief ), niet-witte vlekken (recessief), niet-wit-gemaskeerd (hypostatisch) = twee mogelijke genotypen.

Lavender Bicolour York Chocolate - langharig (recessief), Yuc, bruin (recessief) verdund (recessief), niet-kleurpunt (dominant), niet-agouti (recessief), niet-zilver (recessief), wit-gevlekt (dominant, maar kan draag niet-witte-vlekken als een recessieve), niet-witte maskering (hypostatisch) = twee mogelijke genotypen.

Chocolate Bicolour York Chocolate - langharig (recessief), Yuc, bruin (recessief) niet-verdund (dominant, maar verdund als recessief verdragen), niet-kleurpunt (dominant), niet-agouti (recessief), niet-zilverkleurig (recessief) ), witte vlekken (dominant, maar kan niet-witte vlekken dragen als een recessief), niet-wit-gemaskeerd (hypostatisch) = vier mogelijke genotypen.

Hij verwees naar de volgende publicaties in zijn paper over het York Chocolate / Yuc-gen:

Feline Genetics door R. Roger Breton, Nancy J Creek (1999)
The White Spotting Gene in de Ragdoll door Dr. David Richardson, Jacqui Richardson - M.B..B.S. (Hons)
Elementi Di Miglioramento Genetico Negli Animali Da Compagnia (elementen van genetische verbeteringen in huisdieren) Auteurs: Roberto Leotta, Francesca, Cecchi Marco, Bagliacchi, Marco Cianci - redactionele universiteitsinstelling (februari 2000) Robinson's genetica voor kattenveredelaars en Vete
rinarians Autori: Vella, Carolyn M et al. - Butterworth-Heinemann, gepubliceerd in 1999

Yorkchocolate 1

Internationale York Chocolate Federation prijswinnaars

Op de gearchiveerde York Chocolate-website staat een lijst met Italiaanse Feline Association en International York Chocolate Federation prijswinnaars, waarvan we enkele namen van de katten kunnen opsommen.

Cloud Naboo - Best Kitten (outcrossing)
Jellicle Lady Bailey - Beste poes
Cambridge Mustardseed - Beste kater
Fairies Nutella - Tweede beste kitten, beste temperament
Fairies Nicolaus Oberon - Derde beste kitten
Trinkcat Finvarra Of Fairies - Voormalig 1 beste variëteit

IYCF Rechter: Olga Dentico
AFI-keurmeesters: Antonello Bardella - mevrouw Thut
Special Judge York Chocolate: Vittoria Duchi

Er was een geplande fotografische competitie (sluitingsdatum november 2003), waarschijnlijk omdat katten zich in de Verenigde Staten en in Italië bevonden en niet in staat waren om in het vlees te concurreren. Elke kat werd vertegenwoordigd door 3 foto's: het voorvlak van de snuit, een close-up van het snuitprofiel en een foto van het hele profiel van de kat. De foto's werden online gepubliceerd op de IYCF-website en beoordeeld door Janet Chiefari, de oprichter van het ras. Resultaten zouden in februari 2004 bekend worden gemaakt. Er waren ook plannen voor een York Chocolate-weekend ergens in mei en september 2004 in een middeleeuwse boerderij in Monferrato in Piemonte. Dit vereiste dat de katten (dat wil zeggen Europese) aanwezig waren voor de toekenning van de trofee.

Internationale York Chocolate Federation

De International York Chocolate Federation (IYCF) beschreef zichzelf als samengesteld uit een groep toegewijde fokkers, eigenaren en liefhebbers die verenigd waren in hun inspanningen om de toekomst van de binnenlandse York Chocolate-kat te behouden, te verbeteren en te promoten. Een van de doelen van IYCF was om de aanwezigheid van dat ras over de hele wereld te verspreiden, terwijl het een strikte controle bleef houden op het type en op de standaard en gezondheid van de katten.

De IYCF-grondwet werd online gepubliceerd, evenals de ethische code die het volgende bevatte:

Bij het fokken van York Chocolate katten, zal de nadruk worden gelegd op een goede gezondheid, stabiel temperament, intelligentie, goedmoedigheid en bevestiging in overeenstemming met IYCF Breed Standards. Ik ga ermee akkoord om te fokken met discriminatie en met het beste belang van IYCF en het ras York Chocolate in gedachten [...] houden nauwkeurige verslagen bij van alle paringen en stambomen en registreren fokdieren en nesten met minstens één erkende kattenassociatie, bij voorkeur de internationale progressieve kat Breeders Alliance (IPCBA) [...] gebruiken voor het fokken van alleen gezonde katten, vrij van ziekte of erfelijke misvorming, rekening houdend met de York Chocolate Standard. Als ik latere erfelijke gebreken ontdek, zal ik u vooraf adviseren s kopers.

[...] Ik zal mijn katten niet in kooien of in smalle dozen bewaren. Ik zal het bestuurscomité van IYCF op de hoogte stellen als ik op de hoogte zal zijn van IYCF-leden die katten in kooien of in smalle dozen houden. [...] Ik zal weigeren om fokkers die verkopen aan kattengroothandelaren of -handelaren te verkopen, te kopen of aan te bevelen om een York Chocolate te schenken voor loterijdoeleinden, of om te kopen of verkopen in zwerfvarkens. Voordat ik een kitten als fokker verkoop, zal ik er zeker van zijn dat de koper volledig op de hoogte is van alle gevolgen van het fokken, zoals kosten, tijd in de zorg, noodzakelijke voorzieningen en goede plaatsing van kittens en verantwoordelijkheden tegenover kopers en andere fokkers. Ik zal de koper van de fokker aanmoedigen om zich bij IYCF aan te sluiten.

Ik zal een goede verliezer en een gracieuze winnaar zijn, bedenkend dat het hebben van gelukkige, gezonde York Chocolates veel belangrijker is dan het winnen van trofeeën en titels.

Bron: Messybest.com