zittende Turkse Van
© onbekend

De halflangharige Turkse Van komt van oorsprong uit Turkije (Armenië) rondom het Van meer.
Volgens de Turkse bevolking is de Turkse Van een geheel witte kat van hetzelfde type als de Europese Turkse Van met 2 verschillende gekleurde ogen (odd-eyed), dit type is in Europa niet erkend.
De Europese Turkse Van moet een Van tekening hebben; wit met twee gekleurde kopvlekken en een staart in dezelfde kleur.

De erkende kleuren zijn Rood (auburn) Crème en Zwart en Blauw.
Er worden niet zo veel kittens geboren die de perfecte tekening hebben. De meeste kittens hebben wel hier of daar een vlekje te veel. Dit behoeft geen probleem te zijn. Ook op tentoonstellingen zie je wel Turkse Van katten met hier en daar een vlekje te veel, maar dat levert weinig problemen op. Je kunt beter een kat hebben met een vlekje teveel dan een Turkse Van met te weinig kleur.

De Turkse Van is een gezelschapsdier. Het kan beslist niet tegen alleen zijn. Het moet tenminste één speelkameraadje hebben van een ras dat bij de Turkse Van past. Verder heeft de Turkse Van ook regelmatig gezelschap nodig van de mens, want als deze kat teveel alleen gelaten wordt dan is hij/zij al heel snel terug bij de natuur en wordt het weer een wilde kat. Het is een ras dat goed op te voeden is en ook wel te corrigeren is, vooral met de stem of in het uiterste geval met de waterspuit.

Bij de Turkse Van zijn tot op dit moment nog geen rasgebonden erfelijke afwijkingen en ziektes bekend. Dit komt waarschijnlijk vooral omdat het ras niet is ontstaan door verschillende rassen met elkaar te kruisen. Het is een natuurras wat heden ten dagen nog steeds in het wild voorkomt. Dat heeft als gevolg dat het ook nog een natuur karakter heeft. Als het iets niet wil dan krijg je het ook meestal niet voor elkaar. Als ze stevig vast gehouden worden, kunnen ze behoorlijk boos worden. Dit kan nogal eens tot problemen lijden als ze naar een dierenarts moeten. Terwijl als je ze los op de arm houd het vaak prima gaat en ze al snel beginnen te spinnen. Ik adviseer ook altijd om een dierenarts even te waarschuwen dat het een Turkse Van is. Eigenlijk is een Turkse Van zoals elke kat eigenlijk zou behoren te zijn: puur natuur.

Het valt het niet mee om uit Turkije een goede Turkse Van te halen. Dit komt vooral omdat deze katten in de zomer een erge korte vacht kunnen hebben en dan weet je niet of de kat nu wel of niet halflanghaar is. Ook kittens kunnen vrij kort van vacht zijn. Over het algemeen duurt het 3 - 5 jaar voordat een Turkse Van uitgegroeid is en het kan daarom ook wel iets langer duren voor de vacht zo mooi is als deze zou moeten zijn.

tekst: Ricky Tol
cattery Kipir Kipir