PUNTENTELLING:
Kop vorm (2)
oren (8), ogen (2)
kin (5), snuit (5), neus (5)
profiel (2),
nek (1)
30
toy5
© Toyger Cat Society
Lichaam romp (4)
poten en voeten (4)
staart (2)
botstructuur (5) en spieren (5)
20
Vacht kleur (5) en patroon (20), lengte, structuur en dichtheid (15) 40
Overig verhoudingen (2)
temperament (8)
10
TICA rasstandaard

ALGEMENE OMSCHRIJVING: De Toyger is een aanhankelijke, geglitterde, middelgrote, korthaar kat die qua patroon, type, zelfvertrouwen en beweging aan de tijger doet denken. 'Ontworpen' met de wetenschap in gedachten dat deze katten geschikt moeten zijn als huisdier in een stadse omgeving met kameraadschapplijke eigenschappen als: betrouwbaar, rustig temperament, ontspannen persoonlijkheid, makkelijk te trainen en te kammen, goede atletische vaardigheden, een statige manier van bewegen en een uitzonderlijk goede gezondheid. Deze eigenschappen zijn allen belangrijk en gewenst en moeten als belangrijk, onlosmakelijk deel van de rasomschrijving, fokprogamma en genetische samenstelling van de Toyger worden gezien.

KOP Vorm Middelgroot. Diagram-magically? suggereert een dominante, diepe, schuin lopende, cylindrische snuit op een ovale kop. De vormen zijn goed gedefiniëerd, de contouren zijn gespierd en afgerond.
Oren Klein en rond. Wijd uiteen geplaatst naar de achterkant van de kop en in een lijn van 45° vanuit het midden tussen de ogen. Kort en dik behaarde slapen en oren (achter- en buitenste-binnenzijde) hebben de voorkeur behalve dat de slapen ook langere vacht mogen hebben. Pluimpjes aan de oren zijn niet gewenst.
Ogen Middelgroot, amandelvormig. Wijd uiteen geplaatst, teruggeplaatst in het gezicht, en licht hellend naar de basis van het oor. Liefst een rijke, intense kleur.
Kin Sterk, diep, breed en goed behaard. Op zijn minst iets breder dan het neusleer en mag zelfs iets vooruit steken. Vormt een belangrijk onderdeel van het overdreven onderste deel van de snuitvorm en -hoek zonder dat er sprake is van een onderbeet.
Snuit Zeer goed gedefiniëerd, lang, breed en diep met afgeronde, gespierde contouren. De snorhaarkussens en neus vormen van voren gezien samen een soort omgekeerde hartvorm. De voorzijde van de snuit is zo naar voren 'gekanteld' dat neusleer, mond en kin een wat meer frontaal aanzien geven dan bij andere kleine katachtigen het geval is.
Aan de zijkanten is een duidelijke break en aan de bovenzijde is de neuslijn bijna recht. Het gebit moet goed scharend zijn.
Neus Gespierd, lang, breed en afgerond, naar boven minstens even breed wordend als de ruimte tussen de ogen. Een groter neusleer heeft de voorkeur.
Profiel Vanaf de kin die het voorste punt van de snuitlijn vormt loopt de lijn met een lichte ronding over de neus met een bijna rechte lijn tot aan de break. Dan licht omhoog met een praktisch rechte voorhoofdlijn naar achter met een zachte ronding over de kop naar de verlengde achterzijde van de schedel.
Nek Lang en gespierd , hoog en horizontaal geplaatst als een voortzetting van de ruglijn die doorloopt tussen hoge schouderbladen. Toelopend naar de kop, in verhouding tot het lichaam
Toyger lopend
© Toyger Cat Society
LICHAAM Torso Gemiddeld tot diep, lang en gespierd met afgeronde contouren; sterk en robuust maar niet hoekig. De ruglijn loopt in een zacht glooiende lijn van tussen de hoge schouderbladen over de hoge heupen naar achteren over in de laag geplaatste staart. De borst is breed en vormt geen onderbreking in de lijn van de voorpoten naar de kop.
Poten en voeten Middellang zodat de ruimte tussen de grond en het lichaam ruwweg gelijk is aan de diepte van de torso. Poten zijn voor en achter even lang. De botten zijn erg groot/grof. Matig lange tenen, de voeten met duidelijk knokkels lijken groot maar niet grof.
Staart Zeer lang en niet dik. Laag geplaatst en laag gedragen, iets toelopend met een stompe, afgeronde punt. De beharing is dicht en kort.
Spieren Zeer gespierd en atletisch ogend, met name bij jonge katers.
VACHT Lengte De vacht is overal even kort behalve: bij de aftekening op het lichaam mag de vacht iets langer zijn dan de achtergrond voor een 'gebeeldhouwd' effect; en de vacht mag langer zijn bij de slapen/ wangen/ kraag. De suggestie van-, of een kraag heeft de voorkeur.
Textuur/ dichtheid De vacht is dicht, weelderig en heel erg zacht, fijn en veerkrachtig. Er moet op z'n minst iets van glitter aanwezig zijn; meer heeft de voorkeur.
KLEUR De tekening is praktisch zwart tot bruin of zelfs tan. Zeer donkere aftekening op een rijke, warm gekleurde (rufous) ondergrond heeft de voorkeur. Donkere aftekening die van wortel tot punt is gekleurd en met soortgelijke donkere ondervacht wordt heel erg gewaardeerd. De gekleurde ondergrond moet rijk en zeer warm (rufous) zijn (behalve bij de zoals hieronder aangegeven witachtige grondkleur), en zo egaal mogelijk gekleurd zijn, hooguit wat donkerder verlopend naar de rug. Een heldere pompoenkleurige grondkleur met zeer donkere aftekening heeft de voorkeur. Een kleurverloop van een heldere punt naar een lichtere tint bij de huid (maar niet wit) is aanvaardbaar. Een grijze ondervacht mag. Daar waar zoals hieronder bij het patroon staat omschreven moet de witachtige ondergrond uniform licht, liefst zo wit mogelijk van kleur zijn.
PATROON Tekening/ Patroon Mackerel tabby. Het contrast tussen tekening en achtergrond moet extreem zijn en duidelijk; een helder, scherp afgetekend patroon vertonend.
Grondpatroon Een aangepast rugpatroon (rug, flanken en buitenzijde poten) met gekleurde ondergrond en een lichte, witachtige ondergrond op de buik en de binnenzijde van de poten zoals hieronder omschreven.
Glitter De vacht moet op z'n minst iets van glitter vertonen. Hoe meer hoe beter, zonder verlies van contrast of witachtige ondergrond.
Lichaam lichaamsstrepen moeten algemeen verticaal georiënteerd zijn met ringen om de nek, poten en staart. Opvallende, vervlochten, en niet uniforme strepen hebben de voorkeur. Strepen met donkere omlijning zijn toegestaan. Verschillende streepvormen zijn mogelijk: smalle strepen met een smalle tussenruimte, smalle strepen met een wijde tussenruimte, brede strepen met een brede tussenruimte en brede strepen met een smalle tussenruimte. Buik- en binnenzijde van de poten moeten getekend zijn. Witachtige grondkleur moet de onderzijde van de buik, onderzijde van de basis van de staart, de binnenzijde van de poten en de borst beslaan.
Witachtige ondergond die doorloopt tot op de onderzijde van de flanken, de achterkanten van de poten en de zijkanten van de borst is gewenst. Voetzolen en staartpunt moeten zwart zijn.
Gezicht en kop: De tekening in het gezicht moet liefst cirkelvormig rond het gezicht georiënteerd zijn. Speciale voorkeur wordt gegeven aan vlindervormige tekening op het voorhoofd en ringvormige strepen bij de slapen en op de kaken. Traditionele tabby tekening die uit het gezicht wegloopt is in elke mate ongewenst. Een witachtige grondkleur bevindt zich op de keel, kin, buitenste delen van de kaken en wangen, en zowel op het onderste deel van de snorhaar kussens als de gebieden rond en boven de ogen, naar boven uitlopend naar de slapen en het voorhoofd.
Lichte tot praktisch witte "thumbprints" of ocelli aan de achterkant van de oren zijn gewenst. Natuurlijke "makeup" is belangrijk: de ogen moeten zwarte "mascara" lijnen en een witachtige omlijning hebben, rond de bek is een zwarte "lipstick" tekening gewenst.
OVERIG Balans Alle contouren moeten duidelijk en zeer gespierd zijn maar ook zacht afgerond en sierlijk zijn. Het geheel moet sterk en goed geproportioneerd zijn, nooit tenger, zwaarlijvig of hoekig. De bewegingen zijn recht en correct, statig en gereserveerd.
Tempe-rament Intelligent, alert, opvoedbaar en betrouwbaar. houdt van gezelschap, maar heeft zelfvertrouwen en is ontspannen; niet vleierig.
KLEUR::   ALLEEN bruin gestreept
Toyger kittens
© Toyger Cat Society
OPMERKINGEN
 • Poezen zijn mogelijk wat kleiner en minder gespierd dan katers en zijn minder rossig.
 • Bij goed gespierde katers kan de overgang van nek naar schouder minder duidelijk zijn.
 • Kittens mogen een iets langere vacht hebben, wat minder rossig en wat ongecoördineerd zijn.
 • De intenisiteit van de kleur mag per seizoen wat variëren.
 • Kammen of knippen van overmatige beharing op de oren om ze ronder te doen overkomen is acceptabel.
FOUTEN:
 • Klassieke oriëntatie van de strepen (tekening die op een bulls eye lijkt of horizontale strepen)
 • Duidelijk donkerder tekening op de points
 • Strepen over de lengte van de rug.
 • Weinig contrast op de bovenzijde.
 • ENKEL traditionele tabby tekening in het gezicht.
 • Klein neusleer
 • Geen enkele glitter te bekennen.
 • Buitensporige maat en/of ongespierde massa
GEEN CERTIFICAAT
 • Vacht met ticking waardoor de tekening slecht zichtbaar is
 • Buik of borst zonder tekening
 • Geen zwarte staartpunt
 • Blauwe ogen
Login om te antwoorden

Discuss dit artikel

INFO: Je bericht wordt geplaatst als 'Gast'