toyger-kl
© Toyger Cat Society

De Toyger is een van mijn favoriete rassen, het is wat ze in Amerika noemen een 'designer cat': niet begonnen als een ongelukje of een toevallige mutatie maar door heel selectief fokken proberen de fokkers hun doel te bereiken, een tijger in miniatuur formaat. Om dat te bereiken moeten de katten aan eigenschappen voldoen die niet eerder voor mogelijk werden gehouden bij de huiskat.

Begin 1990 werd een begin gemaakt met het ras en langzaam maar zeker beginnen de Toygers steeds meer aan het ideaalbeeld te voldoen. Dat ideaalbeeld is een middelgrote, intelligente, vriendelijke en actieve kat die doet denken aan een miniatuur tijger. De kleur en de tekening moeten op die van de tijger lijken. Een lang lichaam en een lange staart, gespierd met zware botten, ronde oren, een grote snuit met een brede neus en een krachtige kin. Qua temperament moet de Toyger een een lieve, gezellige huiskat zijn die goed met andere huisdieren en kinderen overweg kan.

Het patroon is echt heel anders dan andere tabbypatronen met groot contrast tussen de tekening en de achtergrond kleur. Het mackerel tabbypatroon is aangepast; aaneengevlochten strepen, circelvormige tekening in het gezicht, strepen op de buik en geen strepen over de lengte van de rug. De buik is zo licht mogelijk (liefst wit) en de rugzijde heeft een warme grondkleur met lichte of witte ocelli en opvallend lichte plekken boven de ogen en aan de onderzijde van het gezicht

De vacht is zacht, kort, fijn en met glitter. De kleur is bruin tabby; duidelijk, helder van kleur en met groot contrast. Praktisch zwarte tekening heeft de voorkeur maar variëert in de praktijk van donker tan tot zwart. Een oranje gekleurde grondkleur heeft de voorkeur maar is meestal donkerbruin tot geel-tan bij de huidige katten. Een witachtige buikzijde heeft de voorkeur; een lichte buik en binnenkant van de poten wat zich in de loop van de jaren tot een witte buikzijde zal ontwikkelen.

Toyger kitten
© Toyger Cat Society

De Toyger is een middelgrote huiskat met een lang lichaam en een lange staart, gespierd met zware botten en afgeronde contouren. Kleine, ronde oren; goed afgerond, breed aan de top. Een lange snuit met een brede neus en een krachtige iets vooruitstekende kin. Middelgrote, iets samengeknepen amandelvormige ogen.
De Toyger beweegt zich doelgericht, krachtig en sierlijk.

De Toyger wordt o.a. ontwikkeld door Jean Mill en haar dochter Judy Sudgen, Jean Mill was óók de persoon achter de onwikkeling van de Bengaal !
Mocht u geinteresseerd zijn in een Toyger kitten... www.toygers.org