Owyhee bob, blue lynxpoint
foto ©Sandy Marchek

De fokkers van de Owyhee Bob begonnen met het kruisen van de Manx en de Siamees gewoon omdat ze gek zijn op beide rassen en een combinatie van die twee ze helemaal het einde leek. Het resultaat van die kruising is een geweldig lieve, aanhankelijke, stevige kat met een korte of zonder staart en een hele fraaie tekening.
De Owyhee Bob kan zowel lang- als kortharig zijn en de kleur is meestal lynxpoint, bluepoint of sealpoint maar er worden ook heel regelmatig katten geboren met een tekening die de fokker zelf snow marble noemt, waarvan u hieronder een voorbeeld ziet. De staartlengte varieert van staartloos tot een gewone staart.

Op dit moment wordt het ras geregistreerd bij de American Cat Association en registratie bij de Cat Fanciers Association(CFA) en The International Cat Association (TICA) zijn in behandeling genomen.
Om het ras bij de verschillende organisaties erkend te krijgen moeten er meer fok-resultaten overlegd kunnen worden daarom zijn de fokkers hard op zoek naar collega's die ook met dit ras willen gaan fokken.

Voor meer informatie of als u geinteresseerd bent in een nieuwe uitdaging, kunt u contact opnemen met Sandy Marchek van de Keeny Kats cattery in Oregon. Ze hebben zowel volwassen katten voor de fok als kittens te koop.