PUNTENTELLING:
Kop vorm (5)
ogen (10)
oren (5)
kin en snuit (5)
neus en profiel (5)
nek (5)
35
Ojos Azules, rood gevlekt, knalblauwe ogen
© onbekend
Lichaam romp (10)
poten/voeten (10)
staart (5)
botten/spieren (5)
30
Vacht vacht (10)
kleur/tekening (15)
25
Overig balans (5)
conditie (5)
10
TICA rasstandaard
ALGEMENE OMSCHRIJVING : De Ojos Azules zou je op het eerste gezicht eigenlijk direkt moeten betoveren met zijn lieve, aantrekkelijke uitstraling en grote, prachtig blauwe of odd-eyed ogen. Een kat van middelmatige grootte, met een matig tot fijne botstructuur en van gematigd type, niet gedrongen, niet slungelig en niet klaarblijkelijk oosters. De kat moet sierlijk, evenwichtig en goed geproportioneerd zijn. Allert en beminlijk. De katers moeten er niet overdreven mannelijk uit zien en de poezen moeten niet extreem tenger zijn. 'Mooi' moet eigenlijk een van de eerste woorden zijn die in je op komt bij het zien van beide seksen.
KOP: Vorm: Gelijkzijdig driehoekig van buitenkant basis oor naar de neus, met prominente jukbeenderen; in verhouding tot het lichaam, sierlijk gedragen op een soepele licht gebogen nek van middelmatig lengte.
Oren: Middelmatig van grootte, iets afgerond aan de top, Vrij hoog geplaatst, de afstand tussen de oren iets kleiner dan de breedte aan de basis van één oor.
Ogen: Moeten opvallend in het gezicht aanwezig zijn. De vorm is bijna rond amandelvormig, zo groot mogelijk zonder uit te puilen, iets schuin geplaatst, de afstand tussen de ogen iets groter dan de breedte van één oog.
De oogkleur moet helder blauw of blauwgrijs zijn, niet turkoise of lavandelkleurig. Bij verschillend gekleurde ogen mag het tweede oog goud-, groen-, of koperkleurig zijn. Intens gekleurde ogen hebben de voorkeur.
Kin: Onopvallend, mag niet wijken of uitsteken.
Snuit: Vierkant
Profiel: Licht afgerondde schedel met een lichte glooiing in de neus tussen de ogen.
LICHAAM: Algemeen: Goed geproportioneerd, hoogte tot aan de schouders is gelijk aan de afstand van de schouders to het stuitbeen; Niet slungelig of gedrongen. De dwarsdoorsnede van het lichaam moet ovaal zijn, niet afgevlakt of rond. De kat moet een sierlijk, gracieuze verschijning zijn, liever dan krachtig of tenger.
Poten: De achterpoten staan enigzins gehoekt en zijn iets langer dan de voorpoten, waardoor de ruglijn iets oploopt van schouder naar achterkant.
Voeten: Klein, in overeenstemming met de matig tot fijne botten en het matig gespierde lichaam.
Staart: Taps, in verhouding tot het lichaam.
VACHT: Lengte/
structuur
korthaar:
De matig korte vacht is zacht en zijdeachtig van structuur en schoon. Met alle haartypen aanwezig. De ondervacht is niet bijzonder opvallend, maar mag wel zichtbaar zijn in het geval van bijvoorbeeld verdunningen, waarbij de vacht vaak fijner van structuur is.
Lengte/
structuur
langhaar:
De langharige vacht is matig lang met een matige dicht-heid en een zijdeachtige structuur. De staart is vol behaard; De broekharen kunnen wat nonchalant tonen.
KLEUR EN TEKENING: Alle kleuren en patronen zijn toegestaan, maar de kat moet ten alle tijde tenminste één blauw oog hebben.
In principe zijn de algemene kleuromschrijvingen van toepassing, echter, vanwege de unieke uiting van het Ojos gen, zullen katten vaak karakteristieke witte vlekken op lichaamsuiteinden hebben, inclusief het uiteinde van de staart, gezicht, snuit, en de tenen van de achterpoten. Als dit wit, bijvoorbeeld bij een effen gekleurde kat, tot deze gebieden beperkt is, wordt dat niet als een fout gezien maar eerder als een uiting van het Ojos gen en zal deze kat daarvoor niet in een andere categorie worden ingedeeld. Over het algemeen heeft minder wit echter de voorkeur. Duidelijk afgetekende vlekken elders op het lichaam worden echter beschouwd als een fout, deze aftekeningen zijn niet karakteristiek voor de Ojos. Pointed katten moeten witte vlekken op de lichaamsuiteinden en met name de staart hebben, om ze te kunnen identificeren als een echte Ojos. Twee of meerkleurige katten hebben altijd een witte staartpunt, welke het grootste deel van de staart mag beslaan, en moeten vier witte voeten hebben.Voor de rest zijn de patronen van de meerkleurige katten gelijk aan de algemene omschrijvingen voor katten met wit. Effen wit word sterk ontmoedigd omdat het vrijwel onmogelijk is om de Ojos karakteristieken te identificeren met de aanwezigheid van dominant wit. Tortieshell Ojos zullen vaak grotere kleurplekken op de kop en nek vertonen dan op het lichaam. Dit word veroorzaakt door de invloed van het Ojos gen en wordt niet als fout aangemerkt.
VOOR
ALLE OJOS:
Er wordt de voorkeur gegeven aan kleuren en patronen waarbij je geen blauwe ogen zou verwachten, liefst zelfs nog zonder aanwezigheid van de voor de Ojos Azules karakteristieke witte vlekken.
Pointed en meerkleurige katten moeten een witte staartpunt hebben, omdat de blauwe ogen van deze katten mogelijk niet gerelateerd zijn aan het unieke Ojos gen.
Er word afgeraden om met geheel witte katten te fokken en te showen omdat deze moeilijk te onderscheiden zijn van een gewone, blauwogige witte kat
OPMER-
KINGEN:
Witte vlekken op kop, poten of staart van tabbies, torties, silvers en effen gekleurde katten zolang deze maar beperkt zijn tot staartpunt, snuit en voeten. Deze witte vlekken mogen niet tot op de poten uitstrekken of zich op borst of buik bevinden.
FOUTEN:
 • Slungelig of gedrongen.
 • Spitse snuit.
 • Korte staart.
 • Vale ogen.
 • Witte vacht.
 • Klein of oosters.
 • lockets op borst of buik bij tabbies, torties, silvers en effen gekleurde katten.
 • Overdreven pluizig.
 • Te groot of te zwaar.
 • Slechte conditie.
 • Overdreven angstig of slechtgemanierd.
DISKWA-
LIFIKATIE:
 • Geen van beide ogen blauw.
 • Ontbreken van de witte staartpunt bij veelkleurige, pointed, of tussenliggende? kleuren.
Login om te antwoorden

Discuss dit artikel

INFO: Je bericht wordt geplaatst als 'Gast'