Ojos Azules, rood gemarmerd, odd eyed
© onbekend

De Ojos Azules (Spaans voor blauwe ogen) is een zeldzaam ras, gebaseerd op een heel bijzondere mutatie, namelijk: Helder blauwe ogen in combiantie met een gekleurde vacht.
In 1984 werd er in New Mexico een tortieshell poesje gevonden met blauwe ogen, genaamd 'Cornflower'. De persoon die het poesje vond herkende dit als een bijzondere mutatie en besloot met dit poesje als basis een nieuw ras te creëren.
De prachtig blauwe ogen van de Ojos Azules komen voort uit een dominant gen dat in dit geval niet verbonden is met de vacht-kleur of doofheid zoals dat het geval is bij Siamezen of witte katten. Gelijksoortige mutaties zijn ook elders op de wereld wel eens voorgekomen.

Ojos Azules is een sierlijke, kortharig of halflangharige kat van gemiddeld type. Ojos kan in principe in alle kleuren voorkomen maar zo min mogelijk wit heeft de voorkeur. De ogen zijn helder blauw of grijsblauw maar ook odd eyed is toegestaan mits één oog blauw is, het andere oog mag groen-, goud- of koperkleurig zijn.
Eigenlijk hebben alle Ojos Azules wel wat wit op de poten, in het gezicht en aan de staartpunt, deze eigenschap is typisch voor dit ras. Bij meerkleurige en pointed katten is een witte staartpunt zelfs een vereiste op shows, anders zou het immers een 'gewone' calico of Siamees kunnen zijn.
Omdat er niet zoveel katten van dit ras rondlopen en ik buiten de rasstandaard en wat foto's eigenlijk niet veel informatie over Ojos Azules heb gevonden kan ik over de karaktereigenschappen van dit ras helaas niks melden.

De TICA heeft de Ojos Azules in 1996 als experimenteel ras erkend maar helaas heeft dit ras een minpuntje.....
Het fokprogramma schijnt op een laag pitje te zijn gezet omdat er is ontdekt dat dit blauwe ogen gen vermoedelijk verband houdt met een dodelijke genetische afwijking. Wanneer beide ouders drager zijn van deze afwijking sterven de kittens al in de baarmoeder. De verdere ontwikkeling en daarmee dus ook de toekomst van dit ras is nog onzeker.