PUNTENTELLING:
Kop Vorm (3)
Ogen (5)
Oren (5)
Kin (2) Snuit (3)
Profiel (10)
Nek (2)
30
Nebelung
foto © onbekend
Lichaam Torso (5)
Poten (5)
Voeten (5)
Staart (10)
Botstructuur (5)
Bouw (5)
35
Vacht Lengte (15)
Textuur (5)
Patroon/Kleur (15)
35
TICA rasstandaard

ALGEMENE OMSCHRIJVING : Het doel van het huidige Nebelung fokprogramma is om een blauwe kat te produceren met hetzelfde type als de katten die in de negentiende en begin twintigste eeuw uit Rusland werden geimporteerd (Russisch blauw), en om dit type te combineren met een dichte, halflange, glanzende vacht. Het lichaam en de staart zijn lang, de oren groot in verhouding tot de kop en de oogkleur varieert van geelachtig tot groen. Middelgroot van formaat met een goed gespierd lichaam. De vacht is halflang op het lichaam, langer aan de staart, met lichter gekleurde dekharen. De Nebelung oogt in het geheel lang, stevig en goed gespierd.

KOP Vorm Matig wigvormig in goede verhouding met het lichaam. Meer spits dan afgerond, hoewel langere haren de kop ronder kunnen doen lijken.
Kin Rechte lijn van de punt van de neus naar de punt van de kin.
Snuit Middellang. Bolle snorhaarkussens, welke de poezen een wat 'pruilerig' uiterlijk kunnen geven. Bij dekkaters moet rekening worden gehouden met katerwangen. Het neusleer is steenkool grijs.
Profiel Het voorhoofd moet recht lijken tot ter hoogte van de bovenrand van de ogen. Van daar tot aan het puntje van de neus heeft het profiel zo'n licht concave lijn dat het praktisch recht lijkt. This creates a distinctive angle level with the upper edge of the eye.?
Er moet geen stop zijn maar de lijn van de bovenkant van de kop naar de punt van de neus moet ook niet recht zijn. Er is alleen een rechte lijn van de punt van de neus naar de punt van de kin. Deze lijnen kunnen verdoezeld worden door langer haar.
Nek Lang, sierlijk, slank, maar kan korter lijken door de dichte/dikke vacht
OREN Vorm/ Plaatsing Groot en puntig, geplaatst in het verlengde van de matige wigvorm.
OGEN Vorm/ Plaatsing Heel licht ovaal, middelgroot en wijd uiteen geplaatst.
Kleur Groen met geel/groen gemengd is toegestaan.
Bij kittens verandert de kleur van geel naar groen, rond de 8 maanden moet er een groene ring rond de pupil zichtbaar zijn. Zo helder groen als mogelijk als ze volwassen zijn, wat 2 jaar of langer kan duren. Hoe rijker en intenser de kleur, hoe beter.
LICHAAM Torso Moet goed geproportioneerd en atletisch tonen, semi
foreign van type. De algehele lichaamsbouw is lang en sierlijk met gemiddelde botstructuur. De kat moet niet slungelig tonen of kort en bonkig. Katers zijn in verhouding groter dan poezen. Verhouding en algehele balans zijn belangrijker dan formaat alleen.
Spieren Atletisch, niet bonkig, en geproportioneerd om lichaamslengte en gewicht te dragen. Zowel katers als poezen moeten goed gespierd zijn.
Poten Lang met middelzware botten
Voeten Middelgroot, goed afgeronde ovalen met royale beharing tussen de tenen. Lijkt op "balls of feet" ? te staan en te lopen.
Staart Haar moet langer zijn dan op het lichaam. De lengte staat in verhouding tot het lichaam. Over de rug gelegd liefst tot aan de schouder reikend.
VACHT Lengte Middellang op het lichaam en langer wordend van het schoudergebied naar de staart. Katers kunnen een kraag vertonen, en poezen in mindere mate. De vacht is langer op de staart. Lichter getinte lange haren achter de oren is gewenst.
Textuur Een zacht, dubbele vacht, geschikt voor alle weersomstandigheden, waterafstotend. De dekharen zijn fijn en zijdeachtig, halflang op het lichaam en het kortst op de schouders. Een broek aan de achterpoten. Rekenig houdend met veranderingen per seizoen: wintervacht is dikker, voller, langer en zachter. De zomervacht is minder dicht en heeft de neiging over het lichaam te liggen. Het kan tot 2 jaar duren voor de vacht zich volledig ontwikkeld heeft.
Kleur De vachtkleur is blauw, tot aan de wortel gekleurd, met een zachte,schitterende glans. Zilver tipping is gewenst maar niet vereist.
Zilver tipping is meestal alleen duidelijk op de kop en de schouders, want op de rest van het lichaam is het vaak bedekt met de dekharen. Lichtere tinten blauw zijn gewenst maar de zilver tipping is dan mogelijk niet erg duidelijk zichtbaar. De ondervacht is zeer zacht donzig, lichter blauw in contrast met de dekharen waardoor de vacht "shaded" lijkt te zijn als tegen de haarichting wordt gestreken. De nadruk moet liggen op de soundness? van de kleur, maar niet op individuele tint. Lichaamskleur alleen moet niet het belangrijkst zijn.
OPMERKINGEN
  • Vachtlengte en textuur kan verschillen per seizoen.
  • Spooktekenig is toegestaan bij kittens.
  • Bij kittens en jonge dieren: gele ogen die naar groen veranderen (groene ring moet rond de pupil zichtbaar zijn rond 8 maanden).
  • Er is verschil in formaat tussen poezen en katers.
  • Katerwangen bij volwassen katers.
FOUTEN  
  • Slungelig of bonkig lichaam.
  • Ondergewicht, slechte conditie.
  • Zwakke kin.
  • Witte vlekken of lockets.
Login om te antwoorden

Discuss dit artikel

INFO: Je bericht wordt geplaatst als 'Gast'