Mojave Spotted, hangend op iemands arm. zwart gevlekt met veel wit
© onbekend

De Mojave Spotted stamt af van de Mojave woestijn kat die voor het eerst werd ontdekt in 1980. In de Mojave woestijn werden in de buurt van een klein stadje kolonies katten gevonden met een heel speciaal vlekkenpatroon. De katten waren groter en zwaarder gebouwd dan de gemiddelde huiskat met grote (polydactyl) poten die wel wat op de poten van een lynx leken. De kleuren van deze katten waren zilver, bruin en goud agouti.

Naarmate er meer mensen in het kleine stadje kwamen wonen werd de Mojave woestijnkat steeds zeldzamer en tegen 1990 begonnen ze langzaam te verdwijnen. Gelukkig had tegen die tijd hadden een aantal mensen het plan al opgevat om een fokprogramma te starten om zo het ras voor uitsterven te behoeden. Het belangrijkste probleem waar men toen mee te maken kreeg was het wilde karkater van de katten wat zelfs bij kittens die in een huiselijk omgeving waren opgegroeid nog aanwezig was. De enige manier om dat tegen te gaan was het kruisen van de Mojave woestijnkat met bestaande kattenrassen en zo ontstond de Mojave Spotted.

De tegenwoordige Mojave Spotted - voorheen ook wel de Hemingway Spotted genoemd - is een vrij grote, kortharige, gevlekte kat met een gespierd lichaam. De poten zijn achter wat langer zijn dan voor en aan iedere voet zitten tot tot twee tenen meer dan normaal.
Over het algemeen is Mojave Spotted is een energieke, extraverte kat die gek op water is en niet zal aarzelen om bij de eigenaar in bad te stappen. Mojave Spotted kan goed met kinderen overweg en andere huisdier zijn over het algemeen ook geen probleem Het zijn bijzonder goede jagers, hun grote poten zijn zeer geschikt voor het vangen van kleine prooien.

Mojave Spotted wordt erkend door de International Progressive Catbreeders' Alliance - IPCBA