minuet kort
foto © Helmi Flick

Algemene omschrijving

Een aandoenlijk popachtig gezicht en een lichaam als een teckel helpt de Minuet je hart te veroveren en een glimlach op je gezicht te toveren. Ze combineren het oudere Perzische pop-gezicht met de korte poten van de Munchkin en komen in alle kleuren van de regenboog voor in zowel lang- als korthaar. Een door mensen ontwikkeld ras dat zich momenteel in de vroege stadia van ontwikkeling bevindt. Volgens de standaard heeft de Minuet korte poten maar er worden ook kittens geboren met een normale beenlengte maar dezelfde lieve uitstraling hebben. De Minuet komt zowel met kort- als langharige vacht voor.


Geschiedenis

De Minuet deelt zijn geschiedenis met de Perzisch langhaar die al vanaf eind 19e eeuw bekend is in de kattenwereld en met de moderne Munchkin waarvan de wortels teruggaan tot 1983. Sandra Hockendal redde een zwangere kat met korte poten - sommige van haar kittens kregen dat ook en de plantage van Sandra in Louisiana werd de basis van een populatie van katten met een korte poot die het resultaat is van een dominant dwerggenegen. TICA erkende de Munchkin voor de registratiestatus in 1994 en voor de status van het kampioenschap, na jaren van zorgvuldig toezicht op de gezondheid, in mei 2003.

In 1996 begon Joe Smith (Blueline cattery) Perzen te kruisenn met Munchkins. Joe was een Basset Hound-fokker, een kortpotig hondenras, en raakte geïntrigeerd door de Munchkin en zijn genetica. Hij wilde een ras creëren dat universeel aantrekkelijk zou zijn, of de kat nu de kenmerkende korte had had of de langere benen van de niet-standaardversie. Joe Smith gebruikte de zogeheten doll-faced Perzen die een langere neus hadden dan de moderne Perzische langhaar en een zeer open lieve uitdrukking. In 2001 nam Joe contact op met TICA en het nieuwe ras werd toegevoegd aan de lijst van experimentele rassen en in 2002 voldeed Joe aan de criteria voor de volgende fase in ontwikkeling en het ras werd doorgeschoven naar de status Registratie alleen. Deze belangrijke stap erkende de naam en startte het ras op de eerste trede van de ladder richting kampioenschapstatus.

Het kost veel tijd en hard werken om een ​​nieuw ras te ontwikkelen en er zijn vaak frustraties en teleurstellingen met zowel de ontwikkeling als het proces om een ​​nieuw ras geaccepteerd te krijgen. In 2008 stapte Joe over naar andere projecten en andere Minuet-fokkers namen de fakkel over om verder te gaan in de richting van volledige erkenning. Sam Tate (Wonderfulkitty cattery) en Margie Gardner (Creators) bleven het ras vooruit duwen, maar het was pas in september 2011 dat Teri Harris (Munchkinlane) het ras aan het TICA-bestuur presenteerde dat de Minuet de felbegeerde volgende stap van Preliminary New Breed kreeg en zou in die klasse kunnen worden getoond op shows in mei 2012.

Persoonlijkheid

De Minuet is een zachtaardige, uiterst aanhankelijke en mensgerichte kat. Ze hebben de zachtheid van een Perziisch langhaar en de energie en nieuwsgierigheid van de Munchkin. Hun grote ogen in hun lieve gezichten geven hen een blik van volledige onschuld terwijl hun nieuwsgierigheid ze vaak in de problemen helpt. Hoewel ze zachtaardig zijn, zijn ze ook zelfstandig als het op activiteit aankomt en zoals de Munchkin kunnen ze de  bochten van hun zelfbepaalde race-parcours voor die dag in razend tempo afleggen.

Eigenschappen

Het eerste wat opvalt, is het lieve gezicht en als tweede de korte poten. Hoewel afgeleid van de Perzisch langhaar en de Munchkin, is de Minuet een apart ras met een eigen karakteristieke uitstraling. Het hoofd is rond en met grote grote ogen, maar in plaats van de korte stompe neus van een Pers, heeft de Minuet een langere neus die veel lijkt op de eerdere Perzen. De standaard Minuet heeft korte poten maar de niet-standaard versie met de lange benen heeft op de poten na nog steeds dezelfde onderscheidende kenmerken en er is geen twijfel dat het een Minuet is.

Rond is het woord dat het meest wordt geassocieerd met het ras. De ronde kop heeft de vorm van een gebaksschotel? met grote ronde ogen als knikkers. Ronde wangen, ronde kop, ronde snuit. De oren zijn gemiddeld tot klein en dragen ook bij aan het ronde uiterlijk van het hoofd. De neus heeft een kleine richtingsverandering, vaak een ski-jump-neus genoemd, wat betekent dat hij aan het einde nog iets naar boven kantelt. Dit alles combineert om de zeer lieve onschuldige uitstraling van het ras te presenteren.

Ze zijn een middelgrote sterke kat - en hun laaghangende lichamen weerspiegelen dat. Net als Munchkin dragen ze hun lichamen met korte benen met veel autoriteit. Rondheid heeft ook een rol in de algemene structuur van het lichaam - ze hebben een semi-gedrongen lichaam dat een gevoel van ronding geeft en de overlappende spieren benadrukken diezelfde ronding. Deze stevige katten hebben een sterke, stevige uitbening en uitstekende spiermassa die in vorm wordt gehouden door hun actieve aard waardoor ze het huis rondrennen en de trap op en af ​​lopen.