staande Minskin, rood schildpad
foto © G.Child

Op 7 juli 2000 werd de eerste Minskin geboren, een kruising tussen een Munckin en een Sphynx. De poes had korte pootjes en was vrijwel haarloos met enkel wat pluizige beharing op de points na.

De eigenaar - een fokker van Munchkins en Sphynxen - vond het resultaat van de kruising zo leuk dat hij nu zijn best doet om van de Minskin een erkend ras te maken.

De Minskin is dus een nieuw ras in ontwikkeling, gebaseerd op twee mutaties waarvan de één dominant (korte pootjes) en de ander recessief (haarloos) is.
In het geval van de kruising tussen Muchkin en Sphynx houdt dat dus in dat van de eerste generatie kittens ongeveer 50% korte pootjes heeft en alle kittens behaard zijn. Dit zijn in principe nog Munchkins maar ze zullen wel allemaal drager van het haarloze gen zijn.
Om een Minskin te kunnen fokken moet de eerste generatie terug gekruisd worden met een sphynx waarbij weer ongeveer 50% van de nakomelingen haarloos en kortpotig is. Zelfs in de derde generatie kunnen nog kittens met gewone beharing geboren worden.

Op dit moment zijn er ongeveer 30 Minskins van verschillende lijnen in diverse Muchkin/ Sphynxcattery's in Amerika, Canada en Japan. Het aantal Minskins neemt gestaag toe en ook de vraag naar Minskin kittens.
De Minskin wordt bij de TICA als experimenteel ras geregistreerd maar het zal nog zeker een paar jaar duren voor de Minskin als ras kan worden erkend.