mekong bobtailDe Mekong Bobtail is een kattenras dat zijn oorsprong heeft in Thailand. Er zijn zelfs legendes uit het oude Siam die verhalen bevatten over deze lieve katten, die de Siamese puntkleuren hebben gecombineerd met de afgeknipte staart van een Manx.

Dit ras is van nature te vinden in vele delen van Zuidoost-Azië, Irak, Iran, Mongolië, Birma, Laos, China en Vietnam. Pas in het laatste deel van de 19e eeuw waren ongeveer 200 katten, die als "koninklijk" werden beschouwd, geschonken aan Nicholas II, de tsaar van Rusland. Ze werden hem gegeven door de koning van Siam, Chulalongkorn, en veel van deze katten hadden verschillende geknikte staarten die korter waren dan die van andere katachtigen.

Andere kortstaartige katten werden ook vanuit Zuidoost-Azië naar Rusland gebracht en zij zijn de voorouders van de Mekong Bobtail. Tot de jaren 80 was dit ras niet erg bekend, maar tegenwoordig is het populairder dan ooit.

Karakter

Mekong Bobtail-katten zijn vriendelijke, sociale wezens die graag hun aanhankelijkheid tonen aan hun baasjes. Deze katten zijn nieuwsgierig maar over het algemeen rustig.

Deze katten zijn extreem loyaal en vinden het heerlijk om zoveel mogelijk in de buurt van hun menselijke metgezellen te zijn. Ze worden zelfs vaak vergeleken met honden omdat ze zo loyaal, trainbaar en intelligent zijn. Ze kunnen goed overweg met zowat iedereen, inclusief kinderen en andere huisdieren.

Ondanks hun korte staart zijn deze katten behendig en atletisch, en ze houden ervan om te klimmen, te springen en te spelen, dus geef je huisdier voldoende ruimte om zijn energie elke dag kwijt te raken.

Algemene beschrijving

Mekong Bobtail-katten zijn vriendelijke, sociale wezens die graag hun liefde tonen aan hun baasjes. De Mekong Bobtail heeft een middelgroot lichaam met een goede spierspanning en is elegant en mager. De benen zijn ook slank, de achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. De poten zijn ovaal.

De staart is de meest unieke eigenschap van dit ras, omdat het erg kort is. Elke staart is echter anders, omdat er verschillende combinaties van krommingen en knikken zijn die mogelijk zijn. De lengte kan variëren, maar over het algemeen heeft de korte staart minimaal drie wervels, en deze mag niet langer zijn dan een kwart van de totale lichaamslengte van de kat.

De vacht, die glanzend en kort is, heeft nauwelijks een ondervacht, dus hij ligt dicht bij de huid.

mekong bobtail 1

De vorm van het hoofd heeft een sterke kin en de oren zijn breed aan de basis en middelgroot. De ogen van de Mekong Bobtail zijn ook bijzonder mooi, omdat ze blauw zijn zoals die van een Siamees. Deze ogen zijn ook amandelvormig, dus ze hebben een kleine helling.

kleuren

De Mekong Bobtail is een echt mooi ras. Deze katten komen in alle puntige kleuren zonder wit. Deze omvatten seal point, blue point, tabby point, tortie point, chocolate point, lilac point en red cream.

Vereisten voor verzorging

Omdat de vacht op de Mekong Bobtail kort is en er bijna geen ondervacht is, is het vachtonderhoud echt heel eenvoudig. Een basis kambeurt zo nu en dan zal voldoende zijn.