lykoi 2 Algemene Beschrijving

De unieke look van de Lykoi veroorzaakt reacties van verbazing en opwinding wanneer mensen ze voor het eerst zien. Zij zijn het enige kattenras wat de schokkende verschijning heeft die zo populair is geworden bij kattenliefhebbers. De meeste mensen zijn het erover eens dat ze er uitzien als kleine wolfkatten - vandaar de naam Lykoi. De naam is afgeleid van het Griekse woord Lycos wat wolf betekent. Hun sterke prooidrift is duidelijk wanneer ze spelen. Lykoi katten zullen hun speelgoed, andere huisdieren, en zelfs mensen besluipen voordat ze aanvallen. De Lykoi zijn zeer loyaal en hebben de neiging zich sterk aan mensen te hechten. Wanneer nieuwe situaties ontstaan, zal de Lykoi in eerste instantie voorzichtig zijn om de situatie te overzien. Waarna ze  hun nieuwe mensen en huisdieren snel in hun hart sluiten. Als ze naar je kijken, lijken ze door je heen te kijken, bijna alsof ze je gedachten kunnen lezen. Samengevat zijn gewoon het lieve en liefdevolle katten die je hart willen veroveren.

Geschiedenis

Het uiterlijk van de Lykoi is een natuurlijk voorkomend gen in wilde katten populaties. Het Lykoi ras werd in 2011 opgericht door Johnny Gobble, Brittney Gobble, en Patti Thomas nadat twee onafhankelijke nestjes kittens met dit gen werden werden getoond aan de oprichters. De Gobbles deden een zorgvuldige gezondheidsevaluaties om er zeker van te zijn dat de ongebruikelijke verschijning van de kat niet werd veroorzaakt door ziekte of aandoening. Om te bewijzen dat het een gen was, kruiste Johnny Gobble twee van de ongerelateerde katten om de eerste met opzet gefokte Lykoi te produceren. Omdat de moeder van een nestje een zwarte huiskat was, begon het uitgebreide uitkruisen met korthaar zwarte huiskatten. Na verloop van tijd werd vastgesteld dat het gen recessief was en om de genetische inteelt te verminderen, werd meer uitkruising met de zwarte huiskatten gedaan. Er worden nog Lykoi katten geboren in wilde katten populaties en soms kunnen ze worden gebruikt in het fokprogramma. Zodra de kampioenschap status is bereikt, moet voldoende uitkruisen ervoor te zorgen dat inteelt minimaal is.

lykoi 3Persoonlijkheid

De Lykoi is een zeer intelligente kat. Het zijn geweldige probleemoplossers en dat zie je wanneer ze spelen. Ze willen graag bij mensen zijn, maar kunnen voldoening vinden door alleen te spelen met speelgoed of objecten in de kamer. Wanneer er meer dan één Lykoi is, werken ze erg goed samen. Lykoi lijken soms hondenachtige eigenschappen te hebben, omdat ze vangen, jagen en achtervolgen zoals een wolf. De Lykoi houden van een warme schoot, maar geven er de voorkeur aan actief te spelen en te zoeken met hun grenzeloze energie voorraad. Net als bij andere katten, houden ze van de zon en zullen die ook opzoeken. Ze beschermen hun mensen en speelgoed, maar delen wanneer daarom wordt gevraagd. Ze zijn in het begin voorzichtig met elk nieuw huisdier of persoon. Ze eerst "da kat uit de boom" om er zeker van te zijn dat ze geen bedreiging vormen voor hen of voor het huis. Er is nog steeds bijna geen inteelt in de Lykoi-katten. Ze hebben bewezen een sterk, gezond ras te zijn dat andere katten geweldige concurrentie in de showzaal zal geven.

Kenmerken

De Lykoi is een gedeeltelijk haarloze kattenras met een kleur die uniek is voor hen. De haarvacht is een combinatie van amelanistisch haar en massief zwart haar. De mix van haar kan variëren van bijna zwart tot bijna wit. Hoe meer wit haar er in de vacht zit, hoe meer zilver de Lykoi zal lijken. Het vachtpatroon wordt roan genoemd bij andere dieren, maar de Lykoi is het enige erkende kattenras met dit patroon. De gedeeltelijke haarloosheid kan ook variëren. Ze kunnen bijna volledig haarloos tot bijna volledig behaard zijn en ze zullen het grootste deel van hun vacht minstens één keer ruien. Ze hebben altijd geen haar rond de ogen, kin, neus, snuit en de achterkant van de oren. De oren en neus voelen ook als leer. Het haarloze gezicht geeft de Lykoi de weerwolflook die iedereen kent en liefheeft. Ze hebben in bijna alle gevallen dun haar op hun benen en voeten. De Lykoi-huid is roze, maar met zonlicht of warmte kan deze binnen enkele dagen donker worden. Als het zonlicht schaars is, zal hun huid weer roze worden. Ze zijn middelgrote katten en de mannetjes zijn aanzienlijk groter dan de vrouwtjes. De oren hebben een brede basis, en ze zijn lang en puntig. Hun lichaam is niet lijvig, maar slank. Ze hebben staarten die korter zijn dan hun lichaam en middellange poten. Hun eigenschappen geven ze het uiterlijk van een wolf. Ze worden effen zwart geboren en binnen één tot twee weken verschijnen de haarloosheid en het roan-kleurenpatroon. Ondanks de twee verschillende kleuren in hun jassen, worden ze weergegeven als solide zwarte katten in de traditionele divisie.

N.B foto's copyright Cattery Gobsgobblins