levkoy 2Oorsprong

De Oekraïense Levkoy is een recent door de mens gemaakt ras (2000-2011), oorspronkelijk ontwikkeld door Elena Biriukova in Oekraïne. Gemaakt door kruising of door het fokken van haarloze Donskoy vrouwtjes met Scottish Fold mannen.

De Oekraïense Levkoy heeft een unieke uitstraling. Twee spontane mutaties van dominante FD-genen van katten met gevouwen oren (die in een eenvoudige huiskat in Schotland verschenen) werden gebruikt, evenals een spontane natuurlijke dominante mutatie van haarloosheid of kaalheid van het huiskat-gen BD in Rusland. Beiden waren in de vorige eeuw in Schotland en Rusland verschenen. Oosterse en huiskatten werden ook gebruikt bij het paren om de vereiste individuele kenmerken van de Oekraïense Levkoy te verkrijgen. Het ras werd in 2005 in Oekraïne erkend door ICFA RUI (Rolandus Union International).

Het werd in 2010 in Rusland erkend door ICFA WCA. In de Oekraïne werd in 2010 aangenomen dat de Oekraïense Levkoys de titel "Champion" zou mogen behalen en dat ze zouden kunnen deelnemen aan de wedstrijd "De Best in Show". Tegenwoordig zijn er 10 Oekraïense Levkoys die deze titels dragen. In Rusland werden de eerste titels van "Champion" en "The Best in Show" in 2011 gegeven. De andere organisaties scharen dit nieuwe ras van de Oekraïense Levkoy als een experimenteel ras zonder de titel "Champion" op kattententoonstellingen.

Persoonlijkheid

Oekraïense Levkoys zijn vriendelijke, speelse en intelligente katten. Levkoys zijn erg sociaal, genieten van mens of familiebedrijf, evenals het gezelschap van andere huisdieren (bijv. Honden, ratten, varkens). Kale Oekraïense Levkoys hoeven niet te worden geborsteld, maar hebben speciale huidverzorging nodig om bescherming te bieden tegen directe zon en met name koude omstandigheden.

Ontwikkeling en uiterlijk

Vanaf het bovenaanzicht lijkt het hoofd van een Oekraïense Levkoy op een zachte geschetst pentagon dat iets langer is dan het breed is, waarbij de snuitlengte slechts 1/3 van de lengte van het hoofd is. Het voorhoofd is vrij laag en de schedel is lang en plat. Prominente jukbeenderen en wenkbrauwen vormen hoekige contouren van het hoofd. Het profiel van de kattenkop is "getrapt" van twee niveaus. De bovenste lijnen van de neusbrug en van het hoofd zijn bijna parallel. De snorharen zijn gekruld, kunnen kort worden geknipt en dan is de nek van gemiddelde lengte, gespierd en lichtjes gebogen van de schouder naar de basis van de schedel.

Het lichaam is middelmatig tot lang, gespierd en slank. De achterlijn licht gebogen met een brede, ovale borst. De poten zijn vrij lang met lange beweeglijke tenen. De oren zijn groot en staan ​​hoog en wijd uit elkaar. 1/2 tot 1/3 van elk oor is naar voren en naar beneden gevouwen zonder de kop te raken.

Nest

De gemiddelde worpgrootte is over het algemeen drie tot vijf kittens. Ze hebben ongeveer 16 weken constante aandacht nodig. Absoluut kale kittens hebben speciale aandacht nodig, omdat ze de neiging hebben zwakker te zijn dan de anderen. Volwassen Levkoys zijn echter erg gezonde katten en zijn meestal actief.

Noot: Het opmerkelijke van de Oekraïense Levkoys is dat een van de ouders bij het fokken volgens de fokgids normale rechte oren moet hebben. De andere ouder moet gevouwen oren hebben, aangezien hun genotype ook het dominante FD-gen in zijn heterozygote vorm heeft. Alle katten met rechte oren hebben geen dominant FD-gen. De gewone variëteit van de Oekraïense Levkoy is een noodzakelijke partner van het ras.