highlander 2
foto © Helmi Flick

De opvallende uitstraling van de Highlander met zijn lange glooiende profiel en losjes gekrulde oren trekt onmiddelijk de aandacht. Maar het is het speelse, lieve karakter wat je hart verovert als de kat je vermaakt met gekke capriolen. Dit is een kat die er van houdt het middelpunt van de belangstelling te zijn. De Highlander komt voor met zowel korte als lange haren.

Geschiedenis

De ontwikkeling van het ras begon in 2004 met het doel een huiskat met een krachtige "grote kat" look te creëren. In 2005 werd de naam Highlander vastgelegd en fokkers richtten zich op het definiëren van het ras en de kenmerken terwijl ze in de richting werkten van een kampioenschap status bij TICA. De katten die werden gebruikt om het ras te ontwikkelen werden zorgvuldig gekozen uit de huiskatten genenpool en niet van een bestaande ras. De oren zijn een belangrijk kenmerk van de Highlander. TICA erkende de Highlander voor de concurrentie in de voorlopige New Breed klasse vanaf mei 2008.

Karakter

Ondanks hun "grote kat" look zijn Highlanders de clowns van de kattenwereld en ze houden van spelen en jagen. Ze houden van menselijk gezelschap en zullen er zijn om u te begroeten bij de deur of zullen zich uitsloven voor bezoekers. Vocaal zijn het relatief rustig katten maar fysiek zijn het katten met veel energie. Deze energie uit zich in vermakelijke achtervolging spelletjes en het is deze energieke activiteit die helpt bij de opbouw van de krachtige spieren die zo kenmerkend zijn voor dit ras.

Eigenschappen

highlanderDe Highlander heeft een lang, hellend voorhoofd en middelgrote tot grote ogen die je heel intens aan kunnen kijken. De vorm de ogen is iets afgeplat ovaal. De neus is breed met een groot neusleer. Neus, snuit en kin samen geven de snuit een hoekige vorm. De kin zelf is diep en fors. Deze eigenschappen maken dat de kop meer lang dan breed lijkt. De oren zijn uniek: ze hebben een losse krul aan de top tot 1/3 van het oor. Ze staan evenveel op de bovenkant van de kop als op de zijkant en staan hoog en ​​open met een goede breedte aan de basis. Het solide lichaam is krachtig en gespierd. De achterpoten zijn flexibel en lang en hebben goed ontwikkelde spieren . De voeten zijn groot en hebben prominente knokkels. Het zijn grote krachtig ogende katten met een zacht karakter.
De van nature korte staart varieert in lengte van 1 inch tot aan het spronggewricht. Hij is dik en geleed, en er zitten soms knikken en krullen in. De staart heeft ook een verdikking aan het uiteinde. De staart van de Highlander is een ongelooflijk expressief element van het ras. Als ze vrolijk zijn kunnen ze kwispelen als een hond.