cheetoh1
foto © nothingbutspots

Algemene beschrijving van een Cheetoh

Het doel van het Cheetoh fokprogramma is het creëren van een kat met een buitengewoon wilde uitstraling en een zeer volgzaam en zacht karakter.

De Cheetoh zal de onderscheidende kenmerken hebben van zowel de Ocicat en Bengalen maar ook zijn eigen unieke eigenschappen; groot formaat, onovertroffen zachtheid van karakter, en een wild uiterlijk. De Cheetoh is een zeer gespierde kat die atletisch, sierlijk en lenig is. Deze kat heeft dezelfde sluipende, manier van lopen zoals die bij de Ocicat, de Bengaal en wilde jungle katten gebruikelijk is maar niet bij andere huiskatten. De gevlekte en / of Rosetted verschijning met de grote ogen en oren, versterkt de onderscheidende wilde 'look'.

De vacht van de Cheetoh, glad en glanzend, is één van haar andere onderscheidende kenmerken. De vacht is zeer kort en dik, maar toch zacht en fluwelig en lijkt sterk op de vacht van wilde jungle katten.

De Cheetoh is ondanks de zeer felle uitstraling, te allen tijde een ongelooflijk sociale en liefhebbende kat, nooit afstandelijk of een tendens naar agressief of afstandelijk gedrag vertonend. De katers vertonen duidelijk moederlijke trekjes tegenover kittens en jongere katten, nooit vijandig of antagonistisch. Een karaktertrek die exclusief is voor de Ocicat en zeer zelden gezien wordt bij andere kattenrassen. Het vriendelijke en zachtaardig temperament is een betrouwbare eigenschap van de Cheetoh. Deze kat is ook zeer intelligent en nieuwsgierig, en vertoont vaak een on-kats gevoel voor humor.

In samenvatting: de algemene intentie voor de ontwikkeling van de Cheetoh is om de wildst uitziende huiskat in de kattenwereld te creëren zonder toevoeging van extra wild bloed. Het doel is een grote, lieve, zachtaardige schootkat die op een wilde kat lijkt maar die een volledig afhankelijke, vriendelijke aard heeft en bij iedereen kan worden vertrouwd, vooral bij kinderen.