PUNTENTELLING:
Kop algemene vorm (6)
oren (6)
ogen (5)
kin (3)
snuit (4)
neus (2)
profiel (6)
nek (3)
35
bengaal 16
Bengaal Langhaar © Dorit Kersting
Lichaam torso (5)
poten (4)
voeten (4)
staart (5)
botstructuur (6)
spieren (6)
30
Vacht Textuur (10)
Patroon(15)
kleur (10)
35
TICA rasstandaard (BG/BGL)
ALGEMEEN Het doel van het fokprogramma van Bengalen is om een ​​huiskat te maken met fysieke kenmerken die kenmerkend zijn voor de kleine wildcats in het bos en met het liefhebbende, betrouwbare temperament van de huiskat. Met dit doel voor ogen, zullen rechters bijzondere verdiensten toekennen aan die kenmerken in het uiterlijk van de Bengaal die verschillen van die in andere huiskattenrassen. Een Bengaalse kat is een atletisch dier, alert op zijn omgeving; een vriendelijke, nieuwsgierige, zelfverzekerde kat met kracht, behendigheid, balans en gratie. Het is een middelgrote tot grote kat die een zeer gespierde en solide bouw vertoont. De wijde neus met prominente snorhaarpads en grote ovale, bijna ronde ogen in een iets klein hoofdje versterken het wilde uiterlijk en de expressieve nachtelijke uitstraling. Het zeer lichte, helder rechte, concave profiel en de relatief korte oren met brede basis en afgeronde toppen dragen bij aan het onderscheidende en unieke uiterlijk van de Bengal. De korte, dichte vacht heeft een uniek zacht en zijdezacht gevoel. De vacht kan glinsteren of niet glinsteren, waarbij geen van beide typen de voorkeur heeft. Een dikke, laag aangezet staart van middelmatige lengte voegt balans aan de kat toe.
KOP BG-vorm: brede gemodificeerde wig met afgeronde contouren. Langer dan dat het breed is. Licht klein in verhouding tot het lichaam, maar niet te extreem. De schedel achter de oren maakt een zachte curve en stroomt in de nek. Er moet rekening worden gehouden met kronkels bij volwassen mannen. Het algemene uiterlijk van het hoofd moet zo veel mogelijk afwijken van de huiskat.
BGL-vorm: brede gemodificeerde wig met afgeronde contouren. Langer dan dat het breed is. Enigszins klein in verhouding tot lichaam, maar niet te extreem. De schedel achter de oren maakt een zachte curve en stroomt in de nek. Er moet rekening worden gehouden met kronkels bij volwassen mannen. Bevedering achter de oren en in de kraag, het geven van een frontale effect van rondheid framing van het hoofd is wenselijk. Een manen is acceptabel maar niet verplicht. Het algemene uiterlijk van het hoofd moet zo veel mogelijk afwijken van de huiskat.
OREN BG: medium tot klein, relatief kort, met brede basis en afgeronde toppen. Stel zowel aan de zijkant als aan de bovenkant van het hoofd in, volg de contour van het gezicht in het vooraanzicht en naar voren in de profielweergave. Licht horizontaal meubilair acceptabel; lynxtipping ongewenst.
BGL: gemiddeld tot klein, relatief kort, met brede basis en afgeronde toppen. Stelt veel op de zijkant als bovenkant van het hoofd, volgt de contour van het gezicht in het vooraanzicht en wijst naar voren in de profielweergave. Horizontaal meubilair is wenselijk. Lynxtipping is toegestaan.
OGEN Ovaal, bijna rond. Groot, maar niet afgeluisterd. Stel wijd uit elkaar, terug in het gezicht en op een lichte voorinstelling in de richting van de basis van het oor. Oogkleur onafhankelijk van vachtkleur, behalve in de lynx-punten. Hoe rijker en dieper van kleur, hoe beter.
NEUS Groot en breed; licht bollend neusleer
SNUIT Vol en breed, met grote, opvallende whiskerpads en hoge, uitgesproken jukbeenderen. Lichte snuit onderbreking bij de snorhaarkussens.
KIN Sterke kin, uitgelijnd met neuspunt in profiel.
PROFIEL Kromming van het voorhoofd moet zonder onderbreking in de neusbrug terechtkomen. Neusbrug strekt zich uit boven de ogen; de lijn van de brug strekt zich uit tot de neuspunt en maakt een zeer lichte, bijna rechte, concave bocht
NEK Lang, aanzienlijk, gespierd; in verhouding tot het hoofd en lichaam.
LICHAAM Botstructuur: stevig, stevig; nooit delicaat
Musculatuur: Zeer gespierd, vooral bij de mannen, een van de meest onderscheidende kenmerken.
Torso: Lang en substantieel, niet oosters of vreemd. Gemiddeld tot groot (maar niet zo groot als het grootste binnenlandse ras)
POTEN BG-poten: Gemiddelde lengte, iets langer aan de achterkant dan aan de voorkant.
BGL-poten: gemiddelde lengte, iets langer aan de achterkant dan aan de voorkant. De breking moet van middel tot kort zijn. Teenhaar is acceptabel.
VOETEN Groot, rond, met prominente knokkels.
STAART BG: Gemiddelde lengte, dik, aan het uiteinde taps toelopend met een afgeronde punt.
BGL: Gemiddelde lengte, dik, aan het uiteinde taps toelopend met een afgeronde punt. De staartharen moeten lang en volumineus zijn. Toegift voor korter staarthaar bij kittens ..
VACHT BG-lengte: kort tot medium. Toelage voor iets langere vacht bij kittens.
BGL-lengte: De vacht moet van gemiddelde tot lange lengte dicht bij het lichaam liggen, met meubilair. Toelage voor iets kortere vacht bij kittens.
Textuur: Dicht en luxueus, dichtbij liggend, ongebruikelijk zacht en zijdeachtig aanvoelend.
KLEUREN Zie tabblad Kleuren
OVERIG TOEGESTAAN: Kleinere maat, in evenwichtige verhouding, van vrouwtjes. Iets langere vacht bij kittens. Katerwangen bij volwassen mannen. Ogen licht amandelvormig. Mousy ondervacht. Pootkussentjes komen niet overeen met de beschrijving in de kleurengroep.
FOUTEN vlekken op het lichaam lopen verticaal samen en vormen een tabby patroon met makreel op gevlekte katten; cirkelvormig stierenoogpatroon op gemarmerde katten; een aanzienlijk donkerdere puntkleur (in vergelijking met de kleur van de lichaamsaftekening) in Seal Sepia, Seal Mink of Seal Lynx Point-katten. Elk afzonderlijk medaillon in de nek, borst, buik of een ander gebied.
DISKWALI-
FICATIE
Buik heeft geen patroon