Bah-dilm
© onbekend

De Bahraini Dilmun kat is een zeldzaam ras wat alleen op de eilanden van de Bahrain archipel voorkomt. Zo'n tien duizend jaar geleden werd Bahrain van het vasteland ( Saoudi Arabië ) afgesplitst. Door die geïsoleerde ligging hebben zich diersoorten ontwikkeld, met name zoogdieren, die uniek zijn voor de eilanden van de Bahrain archipel. Zo heeft zich ook de Dilmun kat onwikkeld.

Volgens de secretaris van de kattenclub van Bahrain, is de plaatselijke Dilmun kat door de eeuwen heen zo geëvolueerd en aangepast aan de extreem hoge zomer temperaturen dat ze heel duidelijk verschillen van de gewone huiskat.

Toen zij voor het eerst naar Bahrain kwam vielen de slanke mooi getekende plaatselijke katten haar al gauw op en enige jaren later richtte ze met een kleine groep liefhebbers van deze kat de Cat Club of Bahrain op.
Het doel van de club is het welzijn en behoud van de plaatselijke Bahrain katten en voorlichting aan de inwoners opdat zij dit bijzondere ras op waarde zullen schatten.

De vacht van de Dilmun kat voelt zacht en zijdeachtig aan maar dat is waarschijnlijk dan ook het enige zachte aan deze kat. Gebouwd om te overleven in het hete woestijn klimaat, hebben deze katten een oosterse bouw met een lang, slank lichaam, ze staan achter hoger op de poten dan voor, met lange slanke poten en voeten en een lange staart. De kop is wigvormig, de oren zijn breed aan de basis met een iets afgeronde punt. De neus heeft een lichte dip tussen de ogen. De ogen zijn schuin geplaats en meestal groen of goudkleurig.

De tekening van de Dilmun katten is ook opvallend. Hoewel sommigen effen gekleurd zijn, zijn de meesten gevlekte tabby's. Die gevlekte tabby's hebben de klassieke M op het voorhoofd zoals alle tabby's dat hebben maar ze hebben ook een donkere veeg op de neus en donkere strepen aan de basis en op de punten van de oren. De staart heeft altijd donkere ringen en ze hebben altijd donkere banden om de nek en de poten.

Dit gevlekte tabby gen komt alleen voor bij katten uit het midden-oosten. Op tekeningen in tombes van de oude Egyptenaren staan katten met soortgelijke vlekken afgebeeld. In kattenboeken wordt beweerd dat de Egyptische Mau het enige van nature gevlekte ras is, maar de Bahraini Dilmun is dit ook.

De Dilmun katten zijn niet alleen mooi om te zien, het zijn ook hele grappige en lieve katten. Net als alle oosterse rassen zijn ze erg mens-gericht, als ze eenmaal besloten hebben om je te adopteren zijn ze niet meer te stoppen.

Helaas moet de kattenclub van Bahrain alle zeilen bijzetten om dit unieke ras voor uitsterven te behoeden want door de toenemende populariteit van andere rassen zoals de Pers dreigt de Bahraini Dilmun door inkruising met andere rassen te verdwijnen.