york 1 Begin van het ras

De York Chocolate was een van nature voorkomend langharig ras. De eerste kitten 'Brownie' werd in 1983 geboren op de geitenboerderij van Janet Chiefari in Grafton, New York. De poes was een zwart-witte bicolour en de kater een solid zwarte kleur. Beiden waren langharige huiskatten. In 1985 paarde Brownie met haar halfbroer en zij produceerden twee chocolade-kittens. Een verdunning van de chocolade, lavendel genaamd, verscheen voor het eerst in 1990 en is een rijke, warme cacaokleur. De York Chocolates werden gefokt in slechts vier kleuren - solid chocolade, solid lavendel, chocolade en witte bicolour en lavendel en witte bicolour. De kittens werden over het algemeen geboren met een cacao of lichtere chocoladekleur en hun vachten werden donkerder naarmate ze rijper werden en bereikten hun volle kleur rond de leeftijd van 12-18 maanden.

levkoy 2Oorsprong

De Oekraïense Levkoy is een recent door de mens gemaakt ras (2000-2011), oorspronkelijk ontwikkeld door Elena Biriukova in Oekraïne. Gemaakt door kruising of door het fokken van haarloze Donskoy vrouwtjes met Scottish Fold mannen.

De Oekraïense Levkoy heeft een unieke uitstraling. Twee spontane mutaties van dominante FD-genen van katten met gevouwen oren (die in een eenvoudige huiskat in Schotland verschenen) werden gebruikt, evenals een spontane natuurlijke dominante mutatie van haarloosheid of kaalheid van het huiskat-gen BD in Rusland. Beiden waren in de vorige eeuw in Schotland en Rusland verschenen. Oosterse en huiskatten werden ook gebruikt bij het paren om de vereiste individuele kenmerken van de Oekraïense Levkoy te verkrijgen. Het ras werd in 2005 in Oekraïne erkend door ICFA RUI (Rolandus Union International).

Hier vind U de rassen die erkend en/of geregistreerd worden door bekende katten organisaties zoals: FIFE, TICA, CFA, AFC, CCA e.a. Een aantal van deze rassen is nog in ontwikkeling maar zal in de toekomst, zeer waarschijnlijk, wel worden erkend.

Op deze pagina staan de rassen die niet op de raslijsten van de verschillende kattenverenigingen staan. Deze rassen zijn nog in het beginstadium van ontwikkeling en worden nog niet, en sommigen wellicht nooit, door de verenigingen als ras erkend.