amoer luipaard 2

In het verre oosten van Rusland en China maakt het aantal amoer luipaarden, een van de zeldzaamste grote katten in het wild, een veelbelovende groei door. Door gerichte natuurbescherming is het aantal dieren in het Russische nationaal park Land van de Luipaard sinds 2007 bijna verdubbeld tot zeker 57 dieren. Net over de grens met China leven nog eens acht tot twaalf dieren, zodat er nu zo'n zeventig amoer luipaarden in het wild voorkomen.


De toename is veelbelovend, maar de amoer luipaard –ook amoer panter genoemd – balanceert nog altijd op de rand van uitsterven. Door stroperij voor zijn vacht en botten die worden gebruikt in traditionele medicijnen is het aantal dieren dramatisch afgenomen. Ook wordt zijn leefgebied aangetast door ontginning voor landbouw, houtkap en aanleg van oliepijpleidingen. Oorspronkelijk kwam het dier voor in het hele Amoer-Heilonggebied, het grensgebied van China, Rusland en Noord-Korea.

Cameravallen
Acht jaar geleden, voordat het Land van de Luipaard in 2012 tot natuurreservaat werd verklaard, leefden er nog slechts dertig dieren in het gebied. De nieuwe telling van eind 2014 is uitgevoerd door de Russische Academie van Wetenschappen en het WNF in Rusland. Daarbij is gebruik gemaakt van meer dan tienduizend foto’s uit cameravallen die waren verspreid in een gebied dat iets kleiner is dan Noord-Holland en Flevoland samen.

Uit de shots van de cameravallen konden wetenschappers opmaken dat er inmiddels bijna zestig amoer luipaarden in het natuurgebied leven. Dit is berekend op basis van het uiterlijk van de individuele dieren. Ieder luipaard heeft een uniek vlekkenpatroon waarmee ze precies zijn te identificeren. De opmerkelijke stijging van de populatie is te danken aan gerichte natuurbescherming.

Bescherming leefgebied
Rusland heeft samen met het WNF krachtig ingezet op streng optreden tegen stroperij, bescherming van zijn leefgebied en het verbinden van beschermde gebieden. Het WNF dringt aan op betere samenwerking tussen Rusland en China om een veel groter deel van het leefgebied van de amoer luipaard te beschermen. Natuurbeschermers werken al samen bij het tellen van de populaties in beide landen.

Het hoopvolle nieuws over de amoer luipaard volgt op de bijzondere videobeelden van Siberische tijgers uit hetzelfde gebied die het WNF vorige week naar buiten bracht. Daarop zijn een moeder met twee stoeiende welpen te zien. De beelden zijn gemaakt met een cameraval in China, net over de grens met Rusland. De opnames tonen aan dat de ernstig bedreigde Siberische tijger zich ook eindelijk weer voorplant in China.