tijgerreis

Bos spelende tijgertjes mogelijk tot pulp vermalen

Het WNF heeft met verborgen camera's in de jungle van het Indonesische eiland Sumatra in twee maanden tijd opnamen gemaakt van in totaal twaalf tijgers. Hieronder bevinden zich twee moeders met welpen. Ontroerend zijn de bewegende beelden van de tijgerdrieling die in het bos met blaadjes aan het spelen is. Zeker voor wie bedenkt dat het gebied op de nominatie staat om te worden gekapt.

Het Sumatraanse WNF-team dat de zogenoemde cameravallen – verborgen camera’s die reageren op beweging – installeerde, is overweldigd door het grote aantal tijgers dat binnen twee maanden werd vastgelegd. Onduidelijk is of het succes te danken is aan het feit dat het team steeds beter in staat is om de camera’s op de juiste plekken te plaatsen of omdat het leefgebied van de tijger steeds verder krimpt. Naar schatting leven minder dan 3500 tijgers in het wild, waaronder circa 400 Sumatraanse tijgers.

Houtkapconcessie
De opnames zijn gemaakt in een landschap dat Bukit Tigapuluh (Dertig heuvels) heet en op de grens ligt van de provincies Riau en Jambi. Tijdens de Internationale Tijgertop, vorig jaar november gehouden in St. Petersburg onder leiding van de Russische premier Vladimir Poetin, zegde de Indonesische regering nog toe het gebied extra te zullen beschermen omdat er zoveel tijgers voorkomen. Feit is echter dat grote delen van het gebied liggen in een houtkapconcessie van de papier- en pulpgigant Asia Pulp & Paper, dat op zijn beurt onderdeel is van de Sinar Mas Group.

De camera’s werden geplaatst in een corridor tussen Nationaal Park Bukit Tigapuluh en een wildreservaat. Het Nationaal Park biedt onderdak aan circa 30 tijgers, ruim 150 Sumatraanse olifanten en zeker 130 orang-oetans. De corridor, die duidelijk van belang is voor de migratie van dieren tussen beiden natuurgebieden, is echter geen beschermd gebied en mag volkomen worden kaal gekapt zodra de Indonesische regering daarvoor een vergunning afgeeft. Die vergunning is reeds aangevraagd door APP.

Nederlandse media
Omdat het hier een toeleverancier van de industrie betreft, zullen niet veel mensen in ons land van de Aziatische papier- en pulpgigant gehoord hebben. Desondanks doet APP de afgelopen maanden regelmatig van zich spreken in de Nederlandse media. In paginagrote advertenties  in landelijke en regionale kranten laat het bedrijf zich voorstaan op zijn natuur- en milieuvriendelijke beleid. En dat terwijl ruim veertig natuurbeschermings- en milieuorganisaties in de zomer van 2010 een brief schreven aan het Europees Parlement om de noodklok luidden over de praktijken van APP, die in de brief ‘the least responsible pulp and paper producer globally’ wordt genoemd.

Onderzoek van WNF en andere NGO’s heeft uitgewezen dat tussen 2004 en 2010 ruim 200.000 hectare bos is gekapt in Bukit Thigapuluh ten behoeve van de aanleg van palmolieplantages en de papier- en pulpindustrie. Dat is een gebied ter grootte van de provincie Limburg. Zeker 15 procent van de bossen werd gekapt binnen de concessies van APP/SMG.

Het WNF roept APP en andere bedrijven op om af te zien van de kaalkap van dit voor tijgers en andere soorten zo belangrijke gebied. Daarnaast probeert de natuurbeschermingsorganisatie in de landelijke en regionale overheden te overtuigen om Bukit Thigapuluh te behouden en, zoals beloofd, te beschermen.