bengaalse tijger in kanha rajneesh singhOp Internationale Tijgerdag, 29 juli, heeft het koninkrijk Bhutan bekend gemaakt dat er 103* tijgers in het wild leven. Het is de eerste keer dat het Himalaya land een officiële nationale telling heeft gedaan.

In alle delen van het bergachtige Bhutan zijn met behulp van cameravallen tijgers geteld. Meer dan 70% van Bhutan bestaat uit dichte, afgelegen bossen en zelfs op 4000 meter hoogte komen tijgers voor. De laatste schatting, die minder betrouwbaar is, kwam nog uit op 75 exemplaren.

Van de in totaal dertien ‘’tijgerlanden’’ voeren nu behalve Bhutan, Nepal, India, Rusland en Bangladesh ook tijgertellingen uit. Vorige week maakte Bangladesh bekend dat hier 106 tijgers in het wild leven. Naar verwachting maakt China op korte termijn resultaten van hun eerste survey bekend. Begin dit jaar toonden cameravalbeelden van een Siberische tijgerin en haar twee stoeiende welpen aan dat deze ernstig bedreigde diersoort zich weer vestigt in China.

Meer goed nieuws van het Wereld Natuur Fonds!

bengaalse tijger 37167 martin harvey 1 12431Zeist - De Indiase deelstaat Tamil Nadu heeft een nieuw tijgerreservaat ter grootte van de provincie Utrecht.

De overheid van India heeft deze week de bosrijke gebieden van Sathyamangalam Wildlife Sanctuary uitgeroepen tot 42ste tijgerreservaat van het land. Het WNF is verheugd. “We werken al ruim tien jaar samen met de lokale overheid aan natuurbescherming in dit gebied in het zuidoosten van India”, zegt Gert Polet van het WNF. "Het is een regio waar het niet alleen beter lijkt te gaan met de tijgers, maar waar ook ongeveer een op de vier Aziatische olifanten van afhankelijk zijn."

amoer luipaard 2

In het verre oosten van Rusland en China maakt het aantal amoer luipaarden, een van de zeldzaamste grote katten in het wild, een veelbelovende groei door. Door gerichte natuurbescherming is het aantal dieren in het Russische nationaal park Land van de Luipaard sinds 2007 bijna verdubbeld tot zeker 57 dieren. Net over de grens met China leven nog eens acht tot twaalf dieren, zodat er nu zo'n zeventig amoer luipaarden in het wild voorkomen.

Andere katten zullen misschien wat vreemd opkijken als ze de Engelse kat Oscar binnenkort tegenkomen. Het dier is namelijk het eerste ter wereld dat rondloopt met bionische achterpootprothesen. Oscar verloor een tijd geleden zijn twee achterste poten toen hij in het veld werd overreden door een maaimachine. Het dier werd onmiddellijk naar een dierenarts gebracht. Die kon maar één oplossing bedenking: bionische prothesen.
Dankzij een speciale techniek groeien de pootjes uit kunststof vast aan de botten van het dier. Hierdoor kan de 2,5 jaar oude Oscar opnieuw naar believen rondlopen.