Vroeger was het heel normaal dat de kat gewoon met de pot mee at. Gelukkig zijn we er inmiddels wel achter dat ons eten niet geschikt is voor een kat. Een goede gezondheid begint bij goede voeding, dat geldt niet alleen voor de mens..

Niet alle katten zijn hetzelfde. Een binnenshuis levende kat heeft andere behoeften dan een kat die veel buiten komt. Temperament, een gevoelige maag of huid, het ras, de groeifase, de leeftijd - het zijn allemaal verschillen die de voedingsbehoeften van de kat bepalen.

De kat staat bekend om zijn kieskeurigheid.

kat-etenSoms hoeft hij maar even aan zijn eten te ruiken om het te laten staan. Het sterke reukvermogen, het geringe smaakvermogen en het specifieke spijsverteringskanaal van een vleeseter stellen verschillende eisen aan de voeding.
De voorkeur voor een bepaalde voeding hangt op de eerste plaats af van de geur. Maar ook de meest aantrekkelijke geur helpt niet als de basisingrediënten (vlees, granen, groenten) niet van goede kwaliteit zijn. Katten hebben namelijk een neus voor hoogwaardige eiwitten. Een voeding met deze eiwitten is aantrekkelijker voor de kat.


Katten zijn uiterst tevreden met een zekere monotonie (eentonigheid) in hun dieet. Het spijsverteringskanaal stelt zich in op een bepaalde voeding. Het voorzien van een kat van een dieet met veel afwisseling is dus niet nodig. De kat graag kleine beetjes over de dag verdeeld, de maag kan grote hoeveelheden voedsel tegelijkertijd vaak niet aan waardoor sommige katten hun eten er vlak na de maaltijd soms weer uit gooien.

De plaats van de voerbak is bij katten erg belangrijk, maar dit wordt vanwege praktische redenen vaak genegeerd. De ruimtelijke ordening van de kat omvat drie delen: de ruimte voor rust en slaap, de kattenbak vaak gevuld met grit waar de behoeftes worden gedaan en tenslotte de plaats waar het dier water en voedsel opneemt.
Het is belangrijk om te onthouden dat het noodzakelijk is dat alle drie de ruimtes naast elkaar aanwezig zijn en gebruikt kunnen worden. Een overlapping, zelfs al is die maar gedeeltelijk, van deze ruimtes kan de eetlust negatief beïnvloeden. Er dient minimaal een afstand van 50 cm te zijn tussen deze drie ruimtes om de kat te vrijwaren van iedere onderdrukking met betrekking tot eten, rust en het doen van de behoefte.

Kant en klaar voer bevat alles wat een kat nodig heeft
Bij het gebruik van gespecialiseerde (super) premiumvoedingen is het niet verstandig en zelfs ongewenst om supplementen (zoals vitaminen en andere toevoegingen) of blikvoeding aan de voeding toe te voegen. Het kan groeistoornissen en gezondheidsproblemen veroorzaken, of in ernstige gevallen zelfs de dood tot gevolg hebben.

Mengen bij een verandering van voeding
Als uw kat overschakelt op een nieuwe voeding, is het verstandig gedurende enkele dagen de nieuwe voeding in toenemende hoeveelheid te mengen met de oude voeding. Uw kat kan dan rustig aan het voer wennen. Een abrupte overgang van voeding kan maag- of darmklachten veroorzaken.

 

Veel voorkomende problemen bij katten

Overgewicht

Bijna één op de vier katten zou te zwaar zijn. Obesitas (overgewicht) kan in verschillende opzichten schadelijk zijn voor een kat. De kans op de volgende aandoeningen neemt aanzienlijk toe:

  • de kans op suikerziekte (diabetes mellitus) verhoogt met factor 4
  • de kans op kreupelheid verhoogt met factor 3
  • de kans op niet-allergische huidaandoeningen verhoogt met factor 2

etenHet is daarom belangrijk om niet onbeperkt te voeren maar te kijken naar de conditie van de kat en een voeding te kiezen die aansluit bij de energiebehoeften van de kat. Een binnenshuis levende kat verbruikt bijvoorbeeld veel minder energie dan een kat die de hele dag buiten op
pad is. Niet alleen beweegt een binnenshuis levende kat minder, maar hij heeft ook minder energie nodig om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden, binnen is het immers meestal al veel warmer.

Indien een kat overgewicht heeft volstaat het niet om de kat op rantsoen te zetten en zo dus minder calorieën te geven. De kat kan dan gebrek krijgen aan bepaalde onmisbare voedingsstoffen. Een zogenaamde 'light' voeding heeft een beperkt vetgehalte maar is rijk aan vezels en eiwitten. Eiwitten en vezels geven de kat een verzadigd gevoel en beperken de afbraak van het spierweefsel.

Blaasgruis

Volwassen katten (met uitzondering van Perzen) zijn gevoelig voor struvietkristallen. Het verzuren van de urine helpt hun aanwezigheid voorkomen.
Perzische katten en katten van 10 jaar en ouder zijn echter gevoeliger voor calcium-oxalaat kristallen. Er zijn een aantal merken die speciaal voer hebben die de vorming van die kristallen tegen gaan.

Haarballen

Wanneer de kat zich poetst, slikt hij losse (stukjes) haren in. Als teveel haren in de maag of darmen komen kunnen zogenaamde haarballen ontstaan. Vaak worden deze haarballen door de kat uitgebraakt. Maar deze haarballen kunnen echter ook spijsverteringproblemen en zelfs obstructie (verstopping) veroorzaken. Vooral langharige katten kunnen hier vaak last van hebben.

Door bepaalde vezels aan de voeding toe te voegen zullen de haren die blijven hangen in het maag-darm kanaal voor het grootste gedeelte met de ontlasting worden afgevoerd. De haarballen zullen dan ook in aantal verminderen.
Er zijn verschillende merken die de vorming van haarballen tegen gaan maar dat werkt soms niet voldoende. Dan is een speciale pasta - verkrijgbaar bij de dierenarts - effectiever.

bron: Royal Canin

Login om te antwoorden
Michelle's Profielfoto
Michelle antwoordde #2059 04 sept 2017 19:45
Beste katten liefhebbers,

Ik heb een vraag:
Ik heb een maine coon poes van een jaar oud en een ragdoll van bijna een jaar, ik wil gaan overstappen van kittenvoer naar volwassen voer.
Kan iemand me adviseren welk voer ik moet kopen. Ik heb nu nog royal canin kitten.
Alvast bedankt.

Groetjes Michelle
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1903 28 jan 2015 14:40

Dag, onze kitten is nu ruim 4 maanden. Alhoewel hij goed eet, groeit, speelt, e.d. blijft hij een zuigbehoefte houden. Duidt dit ergens op?

Ik denk dat hij te vroeg bij de moeder is weggehaald.
frans Brukx's Profielfoto
frans Brukx antwoordde #1902 28 jan 2015 14:34
Dag, onze kitten is nu ruim 4 maanden. Alhoewel hij goed eet, groeit, speelt, e.d. blijft hij een zuigbehoefte houden. Duidt dit ergens op?
jenny's Profielfoto
jenny antwoordde #1765 17 jan 2014 22:36
oja zeg poes 18 jaat oud en spoed haar eten uit lig op de grond hoop iemand zeg aan moet doen
jeny's Profielfoto
jeny antwoordde #1764 17 jan 2014 22:32
mei gooi haas haar eten uit spoegen kan tegen zijn aan haas of heeft een oplossing poes
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1686 26 mei 2013 21:12
Hoi Cobalt&Calcium (aparte naam :-))

Dank je, ik ben blij dat deze website je een beetje heeft kunnen helpen. :blij:

Wat betreft de stank kan ik het zelf niet vergelijken met Royal Canin. Het kan hier soms behoorlijk stinken maar dat komt ook doordat hier een paar katten hun ontlasting niet afdekken. (een beetje dominante trekjes)
De vraag is of dat het belangrijkste is. Probeer het gewoon uit zou ik zeggen.
Cobalt&Calcium's Profielfoto
Cobalt&Calcium antwoordde #1685 26 mei 2013 18:44
Hoi hoi,
Wat een handige site, ik voel me een stuk meer voorbereid op de komst van mijn kitten in 2 maandjes.

Ik heb wel een vraagje over het voer.
Royal Canin is mij door meerdere mensen aangeraden, waarbij een van de redenen was dat het de ontlasting minder doet stinken, wat ik niet geheel onbelangrijk vind.
Sanabelle klinkt me echter ook goed in de oren (en zoals je zegt, het is minder duur dan Royal Canin).
Gaat daar hetzelfde voor op qua stank van de ontlasting?

Alvast bedankt!
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1625 14 apr 2013 11:21
Geen kat is hetzelfde. Je hebt altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. :)
Rob's Profielfoto
Rob antwoordde #1622 03 apr 2013 00:21
Mijn kat eet prima en nooit problemen mee, ondanks dat ik blijkbaar ALLES anders doe dan de vuistregels voorschrijven:

- het etensbakje staat al jaren direct naast de kattenbak

- ze krijgt niet 2x maar 1x per dag te eten, namelijk gelijk als ik rond 18:00u thuiskom. Rond de middag krijgt ze pas weer honger en zal ze misschien soms wat mekkeren maar dat doet ze dan in ieder geval niet 's-nachts (want dan zit haar maagje nog vol), dus beter voor onze nachtrust en een tevreden poes.

- ze eet probleemloos elk merk voer wat ik haar voorschotel, of het nou supermarktvoer of duurder voer is. En brokjes of natvoer, alles gaat netjes op. Meestal krijgt ze brokjes en soms een bakje natvoer erbij. Voor de brokjes meng ik meestal wat goedkoop en duur voer door elkaar. Ik durf ook wel te stellen dat als een kat z'n neus ophaalt voor een bepaald merk voer, dan is het een kwestie van een dag (of 2) wachten en dan krijgt ie vanzelf genoeg honger zodat ie het wel opeet :-) Maar dan moet je wel volhouden want als je 1x voor de bijl gaat dan onthoudt de kat dat heeeel lang mauwen = toch zijn/haar zin krijgen...

Dit ff om te laten zien dat het ook anders kan zijn en de vuistregels wat betreft voer niet keihard zijn, maar misschien heb ik gewoon mazzel, dat zou kunnen.
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1544 20 jan 2013 15:06
Hallo Grettha,

Het maakt in principe niet zoveel uit welk voer je geeft. Het belangrijkste is dat je kat gezond blijft en het voer lekker vindt. Wil je graag speciaal voer geven dan je kiezen voor Royal Canin Fit of Perfect Fit Active .

Er zijn zo veel merken om uit te kiezen in zoveel verschillende prijsklassen en elke fabrikant volgt zijn eigen filosofie.
Als je op Zooplus de ervaringen van klanten leest bij de verschillende soorten voer zal je zien dat de meningen uiteen lopen van geweldig tot waardeloos. Geen enkele kat is dan ook hetzelfde. Voer waar de ene kat het goed op doet kan bij een andere kat voor problemen zorgen. Onze katten eten op dit moment Sanabelle , een Duits merk wat stukken voordeliger is dan Royal Canin of Hill's. Twee van onze Sanabelle etende katten zijn dol op de struisvogel smaak nummer drie eet liever senior en nummer vier zit aan het light voer(anders wordt ze te dik).

In het kort; als je kat het nu goed doet op Royal Canin zou ik het daarbij houden. Gewoon even uitproberen welk type het beste bij haar past.
Grettha's Profielfoto
Grettha antwoordde #1536 09 jan 2013 13:28
Mijn sibeer is nu net 1 jaar oud. Zij krijgt altijd kittenvoer van Royal Canin, maar nu moet ik overstappen op volwassenvoer. Wat kan ik het beste nemen. Zij heeft niet een dolle 5 minuten op een dag, maar meer een dolle 5 uur. Ze is dus mega actief.
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1511 01 dec 2012 14:42

kimm schreef : hallo,mijn poes is net bevallen en eet nu het liefst nat voer. mag ik dat onbeperkt geven of krijgt ze dan diarree.
alvast bedankt! gr kimm

Hallo Kimm,

Normaal gesproken gaat een kat niet van blikvoer aan de diarree maar het bevat meestal wel te weinig voedingsstoffen (het bestaat voor 80% uit water). Aangezien ze net bevallen is kan je haar het beste speciaal voer met een hoge voedingswaarde geven zoals bijvoorbeeld Hill's AD. Je kan haar de komende weken - zolang ze de kittens voedt en even daarna om weer aan te sterken - ook kittenvoer te eten geven.
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1510 01 dec 2012 14:36

rianne schreef : Hallo. Mijn kat bengel van 13 jaar kotst nog al veel. Meestal zijn de brokjes nog onverteerd als het er uit komt. We hebben verschillende brokjes geprobeerd maar met purina one voor senior blijkt hij het minst last te hebben. Alleen het probleem is dat ik soms denk dat hij opzettelijk kotst. Hij gaat er eens goed voor zitten. Is ongeveer een halve minuut bezig om Zn voedsel om hoog te halen en dan komt het er uit. En soms zie je alleen maar slijm in Zn kotst. Ik denk dat dat gal is. Ik hoop hier meer informatie te krijgen. De dierenarts geeft namelijk alleen maar een duur zakje met brokken mee. Gr Rianne

Hoi Rianne,

Ik kan je verzekeren dat katten niet opzettelijk kotsen. Boulimia komt bij katten niet voor, alleen bij mensen.
Het overgeven geeft aan dat hij zich niet lekker voelt op dat moment en dat kan heel veel oorzaken hebben.
Zeker bij een kat van 13 jaar oud is het verstandig om eens bloedonderzoek te laten doen. Het is mogelijk dat hij bijvoorbeeld nier of lever problemen heeft. In dat geval zou hij inderdaad speciaal dieetvoer moeten eten om het zieke orgaan te ontlasten en dat is helaas altijd duurder dan gewoon voer maar je kan altijd op zoek gaan naar een goedkoper alternatief van een ander merk.
Dus mijn advies: eerst bloed laten onderzoeken, desnoods bij een andere dierenarts.
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1509 01 dec 2012 14:28

Dana schreef : Hoi ik heb een vraag, volgende week krijg ik een kitten van 7 weken oud. Ik heb voor de zekerheid een flesje gekocht met voedingsmelk. Buiten dat gaan we hem ook nomaal voedsel geven maar op het whiskas junior pakket staat vanaf 12 weken. Wat is het beste voor een kitten van 7 weken??


Hoi Dana,
Zeven weken eigenlijk te vroeg om al uit het nest gehaald te worden, twaalf weken is normaal vandaar dat er op de junior verpakking staat vanaf 12 weken maar een kitten van 7 weken is best in staat om gewoon kattenvoer te eten en heeft in principe geen melk meer nodig. Eventueel kan je de brokje wat zachter maken door er wat water aan toe te voegen.
Het beste is om zowel nat (blikvoer) als droog voer te geven.
kimm's Profielfoto
kimm antwoordde #1508 30 nov 2012 20:19
hallo,mijn poes is net bevallen en eet nu het liefst nat voer. mag ik dat onbeperkt geven of krijgt ze dan diarree.
alvast bedankt! gr kimm

Discuss dit artikel

INFO: Je bericht wordt geplaatst als 'Gast'