Helaas zijn er nog steeds ziekten waar geen of geen goede medicijnen voor zijn, gelukkig kunnen we onze kat wel tegen deze ziekten beschermen via vaccinatie.

Wat is enten eigenlijk?

Wat er na een enting gebeurt vertoont overeenkomsten met wat er na het doormaken van een ziekte gebeurt. Als een kat kattenziekte doormaakt en daarvan weer herstelt, zal het dier gedurende een bepaalde periode beschermd zijn tegen kattenziekte. Dit wordt veroorzaakt doordat de kat afweerstoffen (immuniteit) tegen kattenziekte heeft opgebouwd. Deze afweerstoffen maken het kattenziektevirus bij een volgende besmetting onwerkzaam, waardoor de kat gezond blijft. Helaas gaat het doormaken van een ziekte meestal gepaard met ziekteverschijnselen.
Als een kat met een entstof (vaccin) word geënt zal het afweerapparaat van het dier daarop reageren door afweerstoffen aan te maken tegen de ziekte waartegen geënt is. Het gevolg is dat de kat gedurende een bepaalde periode is beschermd. (afhankelijk van de ziekte) Omdat het vaccin levende (maar niet ziekteverwekkende) of dode ziekteverwekkers bevat zal de kat in dit geval niet ziek worden.

Wanneer de eerste enting en wanneer herhalen?

Het beste tijdstip hangt af van verschillende omstandigheden:

  • Bepaalde ziekten komen vooral bij jonge katten voor, andere bij katten van elke leeftijd.
  • Onder bepaalde omstandigheden (cattery, pension, tentoonstelling) bestaat een grotere kans op besmetting.
  • Jonge dieren reageren anders op entingen dan oudere dieren. In het algemeen kan gesteld worden dat de duur van bescherming na een enting van jonge dieren korter is dan na een enting van oudere dieren.
  • Er bestaan verschillen tussen ziekten. Tegen kattenziekte en rabiës ontstaat een betere en langduriger bescherming dan tegen niesziekte.
  • Er bestaan verschillen tussen entstoffen: dode entstoffen gedragen zich anders dan levende entstoffen.
  • Er bestaan ook verschillen tussen de eigenschappen van de verschillende entstoffen.

Dit zijn allemaal redenen waarom het niet mogelijk is één, alles omvattend, entadvies te geven. Uw dierenarts kent de situatie waarin uw huisdier verkeert. maar vooral ook de eigenschappen van de entstoffen waar mee wordt gewerkt. Bespreek daarom met uw dierenarts welke entingen belangrijk zijn voor uw kat en op welke tijdstippen de entingen het best kunnen worden gegeven.

Het aantal ziekten waar tegen geënt kan worden neemt steeds meer toe. Gelukkig kunnen entstoffen tegen verschillende ziekteverwekkers vaak worden gecombineerd. Hierdoor is het mogelijk de kat met één prik tegen meerdere ziekteverwekkers te beschermen.

Wat betekent dit voor uw kat?

kittens
De meeste kittens worden voor het eerst geënt op een leeftijd van 9 weken. Om een goede basisbescherming te krijgen is het noodzakelijk dat op een leeftijd van 12 weken een herhalingsenting plaatsvindt.
Wanneer er een verhoogde kans bestaat dat kittens op jongere leeftijd besmet worden, kan het noodzakelijk zijn om kittens al op een leeftijd van 6 weken voor het eerst te laten enten. Dit zal vooral het geval zijn wanneer katten in groepen worden gehouden of regelmatig in contact komen met andere katten.

De eerste enting vormt tevens een uitstekende gelegenheid om met uw dierenarts een aantal zaken door te spreken zoals ontworming, vlooienbestrijding, voeding en uiteraard de herhalingsentingen.
Meestal wordt bij de eerste enting meteen het entboekje ingevuld, dat u bij volgende bezoeken aan de dierenarts steeds mee moet nemen.
Bij aankoop van een kat is het verstandig om naar een entboekje of entbewijs te vragen en te informeren wanneer de eerste herhalingsenting dient plaats te vinden. Neem bij twijfel in ieder geval even contact op met uw dierenarts.
Als de adviezen over entingen goed zijn opgevolgd zal uw kitten, als hij/ zij ongeveer 12 tot 14 weken oud is, een dusdanige weerstand hebben opgebouwd dat herhalingsentigen pas na langere tijd weer nodig zijn. (overleg dit met uw dierenarts)

Login om te antwoorden
kuchendevis's Profielfoto
kuchendevis antwoordde #1542 18 jan 2013 02:16
Ik vind het enten allemaal zwaar overdreven. Wij hadden vroeger (jaren zeventig/tachtig) thuis 4 katten, nooit geënt (want dat was toen nog geen hype) en allemaal stokoud geworden. Het is allemaal geld-klopperij. De kans dat je kat ziek wordt is zo klein en dan nog, is ie niet zomaar dood. En elk jaar enten is al helemaal onzin; geen enkel wetenschappelijk bewijs dat dit de bescherming daadwerkelijk zou vergroten; maar ja, het zijn vooral vrouwen die katten leuk vinden en meedoen aan deze onzin en die trappen er (vanwege goed bedoelde bezorgdheid) dus meestal in. Net als dat ze met gemak 15 euro betalen voor een zak grit, een zak klei dus. Ongelofelijk wat een onzin allemaal. Maar goeie handel hoor, dat wel.
glowy's Profielfoto
glowy antwoordde #338 17 okt 2010 22:00
Als wij op vakantie gaan 2x per jaar brengen we onze kat naar een zeer erkent poezenhotel.
Dan moet je het boekje van je kat meenemen en moet ze ieder jaar alle inentingen hebben gehad, anders mogen ze de kat niet aannemen.
Een kat ouder dan 6 maanden moet geholpen zijn, en alle katten moeten gechipt zijn.
De eisen die ze stellen zijn vrij hoog.
En mocht onze kat verkouden zijn dan blijft ze in een aparte unit.
Ik ben wel blij dat ze zo goed voor de katten zorgen.En ga dus netjes voor de inenting.
Mijn ouders hebben een kat van 19 jaar, ze is volgens mij nog nooit ergens voor ingeent, ook niet gechipt, en na haar 2 de nestje wel geholpen, en ze is nog nooit ziek geweest.
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #333 17 okt 2010 16:48
dotje schreef:

een overkill aan entingen is niet mogelijk, aan antibiotica en andere medicijnen wel, dus enten is als je daar naar kijkt altijd beter

een klein risico nemen door niet te enten kan dan ook snel hele grote gevolgen hebben

Daar wil ik toch graag wat kanttekeningen bij plaatsen.
Al in 2004 is er een open brief gepubliceerd, ondertekend door 31 Britse dierenartsen over het jaarlijks vaccineren van honden en katten. Zij stellen dat jaarlijks enten vaak overbodig is en zelfs schade aan kan richten.

De Engelse versie van deze brief is te lezen op http://www.britfeld.com/vaccine-uk-vets.htm
Op http://www.mikisanukis.com/entingen.html staat een vertaling van dezelfde tekst.

Ik ben absoluut voor enten maar een jaarlijkse herhaling is lang niet altijd nodig of zelfs overbodig.

Wat betreft het enten tegen Chlamydia ben ik zeker voor als het katten betreft die in grote groepen leven of daar regelmatig mee in contact komen (zoals showkatten of katten in pensions).
Ik geloof niet dat Chlamydia weinig voor komt maar fokkers of pensionhouder hangen dat niet graag aan de grote klok.
Marinka & Gijs Kasius's Profielfoto
Marinka & Gijs Kasius antwoordde #331 17 okt 2010 12:23
Graag zou ik jullie mening horen over hoe jullie denken over het inenten van poezen tegen onder andere chlamydia met de forcat-enting. wij weten dat de meningen erg verdeeld zijn en dat er links en rechts stemmen opgaan om minder in te enten en al helemaal niet tegen chlamydia omdat dit weinig zou voorkomen.

door ervaring en voorlichting van onze dierenarts Mevr. Y de Jong van DAP Oudewater, zij is een vooraanstaande dierenarts gespecialiseerd in katten, lid van European society Feline medicine! zijn wij voorstander om het zeker wel te doen.
ik weet dat de viroloog van de faculteit in Utrecht zegt dat indien de poezen weinig of niet met andere poezen in aanraking komen het eigenlijk overbodig is, en praat dan over een overkill .
Echter in de praktijk blijkt dat toch heel veel poezen wel buiten komen, naar een dierenhotel gaan, maar ook naar de dierenarts, kortom plaatsen waar men wel risico loopt.

Mevr. de Jong is van mening dat zeker als je poes buiten komt, met ander poezen in contact komt je het risico gewoon niet moet nemen en gewoon forcat moet enten, voor de meer prijs hoef je het zeker niet te laten.
bedenk dat een klein risico nemen heel grote gevolgen kan hebben voor je lievelingen. Ik wil het graag proberen, reacties uitlokken, mensen wakker maken.

het grote probleem in dit geval is dat er vanuit verschillende hoeken anders tegen dit grote probleem word aangekeken! daar zou ik graag tegen willen waarschuwen. Prof Egberink , viroloog bij de faculteit in Utrecht heeft gezegd dat inenten hiertegen bij poezen die iet met andere poezen in aanraking komen eigenlijk niet nodig zou zijn, het zou bijwerkingen hebben en niet genoeg beschermen, met als gevolg dat er vele dierenartsen zijn die uit economisch oogpunt al scheelt het maar een paar centen dit dus niet meer standaard doen en de ducat of hooguit tricat enten.
wat heel mensen niet beseffen is dat de meeste poezen gelukkig het gedrag en de wens vertonen wel naar buiten te gaan en dus ook komen ook gaan er veel naar dierenpensions, en moeten toch ook naar de dierenarts voor hun enting en controle.
Geef trouwens ook zelf duidelijk aan bij je dierenarts wat je wilt en waarom je iets wilt, Trouwens !! de meeste mensen komen toch zelf ook buiten!! , een overkill aan entingen is niet mogelijk, aan antibiotica en andere medicijnen wel, dus enten is als je daar naar kijkt altijd beter

een klein risico nemen door niet te enten kan dan ook snel hele grote gevolgen hebben

_________________
Kattenhoteldotje, waar zorg voor je dier ook echte zorg is
:blij:
ilonka kingma's Profielfoto
ilonka kingma antwoordde #321 16 okt 2010 13:28
zeker een kat alle vactinatie's geven heel belangrijk ook al loopt een kat alleen binnen.
zo heb ik onze tika laten helpen ook al liep ze alleen binnen.
later toen ze een keer weg liep was ik hier heel blij mee.
want ook een kat die alleen binnen zit kan een keer ontsnappen en als ze dan niet gent zijn of geholpen heb je als baas een groot probleem.
en mensen die op bezoek zijn kunnen van hun kat of een kat die buiten loopt ok ziektes mee naar binnen nemen jij zelf ook.
dus enten zekker doen.
gr ilonka
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #178 22 sept 2010 14:19
Jazeker!
Ook katten die niet direct met andere katten in aanraking komen lopen risico. Door iemand die op bezoek komt die thuis een kat heeft of doordat je zelf in aanraking bent geweest met een andere kat kunnen ziektes toch overgedragen worden.
Dus wel die tweede vaccinatie halen hoor!
Chantal Olijslager's Profielfoto
Chantal Olijslager antwoordde #177 22 sept 2010 14:13
Ik heb een jong poesje, 1 maand geleden heeft ze haar eerste vaccinatie gehad. Over 4 weken weer..
mijn vraag is, mijn kat komt nooit onder andere katten is het dan als nog nodig om de 2e vaccinatie te halen? Gr, Chantal

Discuss dit artikel

INFO: Je bericht wordt geplaatst als 'Gast'