niksDe eerste twee weken

De kittens worden doof en blind geboren, hun neus werkt wel meteen goed want die hebben ze nodig om de tepels van hun moeder te vinden. Binnen twee of drie dagen droogt de navelstreng en ongeveer een week na de geboorte valt deze af.

Tussen de zevende en de dertiende dag gaan de oogjes en de oren open en verschijnen de eerste tandjes al.
In deze periode groeien de kittens het hardst, het enige wat ze doen is drinken en slapen. Ze drinken normaal gesproken elke twee á drie uur. De moeder is nu bijna voortdurend bij haar kittens. De moeder likt de anus en de geslachtsopeningen van de kittens, om urine en ontlasting te stimuleren en te verwijderen.

Zorg dat moeder en kittens voldoende rust krijgen. Hoewel de verleiding om de kittens voortdurend te knuffelen erg groot is kunt u de kittens beter niet te vaak optillen, dit om onnodige stress voor moeder en kittens te voorkomen. Beperk het hanteren van de kittens de eerste twee weken alleen tot de hoognodige handelingen.

De moeder heeft nu meer voeding nodig om de grote hoeveelheden melk te kunnen produceren die haar jongen nodig hebben. Nu is het een goed idee om een bakje met voer te laten staan zodat ze kan eten wanneer ze dat nodig heeft.
Tijdens het drinken heeft ieder kitten meestal een eigen tepel. Het komt echter voor dat de moeder niet genoeg melk produceert om alle kittens te voeden en dat de kleinste 'buiten de boot valt'. Houd dit goed in de gaten. Door de kittens dagelijks te wegen houdt u 'de vinger aan de pols'. Normaal hoort het gewicht van een kitten zich in de eerste week te verdubbelen. Zorg dat u bent voorbereid om zonodig met de hand bij de voeden als u merkt dat het niet goed gaat. Als de kittens erg pieperig zijn en nauwelijks aankomen kan het zijn dat de moeder niet voldoende melk heeft, de kittens moeten dan worden bijgevoerd met kittenmelk.


Twee tot acht weken

De kittens groeien snel. Tussen de twee en vijf weken ontwikkelt zich het gehoor en het gezicht en tegen de tijd dat ze vier weken oud zijn beginnen ze te lopen en te rennen. Vanaf 4 tot 6 weken mogen de kittens hun omgeving gaan verkennen.


Kittens hebben een complexe relatie met hun moeder, al snel na de geboorte vormen moeder en kittens een hechte band. Door de kittens 'kopjes te geven' en haar geur af te zetten kan de moeder haar kinderen herkennen. Dit geeft ook de kittens de gelegenheid om haar te leren kennen en een band met hun moeder te vormen.
Moederpoes houdt contact met haar kittens door middel van verschillende geluiden. Deze worden gebruikt om haar kittens te begroeten, te waarschuwen of een standje te geven. Een moederpoes 'praat' ook met haar kittens om ze gerust te stellen. Daarnaast gebruikt ze ook lichaamstaal om met haar kittens te communiceren.
Wanneer de kitten hun omgeving beginnen te verkennen gebruiken ze de staart van hun moeder als baken. Door haar staart hoog te houden verzekert ze zich ervan dat haar kittens haar zelfs in hoog gras nog kunnen volgen.

De moederpoes pakt het kitten op door het in de nek te pakken maar dit kunt u zelf beter niet doen. Een veilige manier om een kitten op te pakken is met één hand onder de achterpootjes en met de ander onder de borst. Bij hele kleine kittens moet u ook de nek en kop ondersteunen.
Zorg dat uw kinderen weten hoe ze de kittens op moeten pakken en laat ze alleen onder toezicht met de kittens spelen. De meeste kittens worden liever met rust gelaten dan dat ze door het hele huis gesjouwd worden.


Kittens zijn speels

Spelen is heel erg belangrijk voor kitten. Tijdens het spel met hun broertjes en zusje en hun moeder leren ze de vaardigheden die ze nodig zullen hebben om als volwassen kat te overleven:

 • Sociale omgang met soortgenoten
 • Jacht vaardigheden
 • Hoe ze zichzelf moeten verdedigen
 • Verbeterde controle over hun bewegingen.

Hoewel het spel er soms ruw aan toe lijkt te gaan is het belangrijk dat je ze gewoon hun gang laat gaan in het spel. Maak u geen zorgen als dat met veel geschreeuw gepaard gaat; het gebeurt zelden dat kittens elkaar echt kwaad doen.

Als kittens spelen met hun nestgenootjes leren ze waardevolle lessen die ze hun leven lang bij blijft. Door het spel leren ze hun bijtkracht te controleren en hun nagels wel of niet te gebruiken. Door ervaring leren ze hoe het voelt om gekrab en gebeten te worden door een nestgenoot en ze leren hun reactie daarop aan te passen. Deze lessen helpen om de drang om te vechten onder controle te krijgen.

Kattenbaktraining

Katten zijn van nature schone dieren. Ze zijn niet alleen erg pietluttig over hun vachtverzorging  en  wassen in het algemeen ze stellen ook heel special eisen voor het gebruik van de kattenbak.

Eenmaal getraind gebruiken katten de kattenbak over het algemeen regelmatig. Katten die opeens ander kattenbak gedrag gaan vertonen hebben waarschijnlijk een lichamelijk probleem en wannneer je dat opmerkt is het aan te raden om een dierenarts te raadplegen.

Omdat katten zulke speciale eisen stellen aan hun omgeving en hun hygiëne is het relatief eevoudig om ze het kattenbakgebruik aan te leren. De meeste kittens zijn zo rond drie weken toe aan de kattenbak training. Houd bij de kattenbaktraining de volgende punten in gedachten:

 • Zet de kattenbak op een rustig plaats die voor het kitten makkelijk bereikbaar is.
 • Zet de bak in de buurt van het kitten, of vice versa, als je denkt dat het de behoefte moet doen. Dit zal het kitten ook stimuleren om te plassen en te poepen.
 • Wrijf een kitten nooit met de neus door de urine als het op de verkeerde plaats heeft geplast. Het enige wat je daarmee bereikt is dat het kitten bang voor je wordt.
 • Maak plaatsen wanneer het mis is gegaan grondig zodat er geen luchtjes achterblijven. Katten zijn geneigd om te plassen op plaatsen die naar verse urine ruiken.
 • Probeer verschillende kattenbak vullingen uit als de eerste keus niet favoriet blijkt te zijn.
 • Wees geduldig en houd het goed in de gaten. Hun allereerste kattenbak ervaringen dragen ze hun leven lang mee.

 

Zwakke Kittens

Kittens kunnen soms om diverse redenen verzwakken. Soms is een moeder niet in staat om voor haar kittens te zorgen door een lichamelijke oorzaak of gewoon door een gebrek aan ervaring.  Zieke of zwakke kittens kunnen lijden aan aangeboren afwijkingen of genetische abnormaliteiten.

Zelfs kitten die gezond waren toe ze geboren werden kunnen ziek worden door virussen of omdat ze niet voldoende voeding binen krijgen. Controleer de kittens daarom dagelijks op tekenen die zouden kunnen wijzen op een ziekte of afwijking en raadpleeg een dierenarts zodra je merkt dat er iets mis is.

Hoe herken je een zwak kitten
Over het algeen zijn zwakke kittens makkelijk te herkennen. Dit zijn de kittens die tijdens het drinken door hun broertjes en zusjes opzij worden geduwd en daardoor mogelijk te weinig voeding binnen krijgen.

Tekenen waaraan je een achtergebleven of verzwakt kitten aan kan herkennen:

 • beduidend kleiner dan de rest
 • lagere lichaamstemperatuur
 • moeder en nestgenoten lijken het kitten te negeren
 • heeft moeiten met het bemachtigen van een tepel
 • onregelmatige voedingen
 • een lusteloze indruk

Als je merkt dat een kitten één van deze tekenen vertoont moet je snel ingrijpen. Je dierenarts kan je vertellen hoe je een zwak of verwakt kitten moet verzorgen

Login om te antwoorden
csgmqskwv's Profielfoto
csgmqskwv antwoordde #7084 30 sept 2020 20:53
Gast's Profielfoto
Gast antwoordde #2111 17 mei 2020 01:42
Ik heb één blinde kater hoe zorg ik er voor dat zij zelfstandig zindelijk wordt?
Hij heeft schrik van de kattenbak waardoor hij altijd net naast de kattenbak zijn behoefte doet
iemand's Profielfoto
iemand antwoordde #2107 20 apr 2020 13:37
ik vind dit een supersite katten zijn ook mijn lievelingsdieren
Pieter's Profielfoto
Pieter antwoordde #2045 27 juni 2017 16:00
KoekoKoekoeken jullie zijn echt super lelijk
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1745 09 nov 2013 11:44
Hallo Sandra,

Als ik het goed begrijp zijn er maar twee kittens? Dan vind ik het vreemd dat één van de twee bijgevoerd moet worden.
Het lijkt me verstandig om hem goed in de gaten te houden en hem bij twijfel grondig te laten onderzoeken door een dierenarts.
sandra's Profielfoto
sandra antwoordde #1744 09 nov 2013 10:32
we gaan straks 2 kittens ophalen die zijn 9 weken nu... de ene gaat supergoed is heel speels en ondeugend alleen zn broertje is iets magerder dan de andere. ze zijn hem aan het bijvoeren omdat ze niet meer bij de moeder drinken.. wat kan ik zelf hiermee nog doen om hem te helpen (hij is extreem aanhalig omdat hij de aandacht niet meer krijgt van zn moeder.. (beide kittens niet meer) moeders is zelf ook een slanke poes.. in hoeverre moet ik me zorgen maken
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1695 05 juli 2013 10:51
Hallo Joyce de kittens moeten zo snel mogelijk met mensen in aanraking komen dus als het kan gelijk beginnen met ze af en toe in de hand te houden. Helemaal weg halen bij de moeder moet je zo lang mogelijk mee wachten. Minimaal 10 weken, liever nog iets later.
Joyce Haeck's Profielfoto
Joyce Haeck antwoordde #1694 05 juli 2013 10:39
Hallo ik heb een wilde kat en die heeft nu twee kittens. Van mijn moeder mogen we ze houden maar dan zouden we ze moeten kunnen pakken dat ze mijn huis gewoon zouden kunnen worden. En nu was mijn vraag : wanneer (na hoeveel wekwen) zouden we ze mogen paken ?
Manon's Profielfoto
Manon antwoordde #1690 16 juni 2013 13:38
Mijn kitten wordt naar mijn inziens te vaak gewassen door moederpoes. Het kitten heeft nu een wondje met geel beslag tussen de anus en vagina zitten. Waar moet ik op letten en wat kan ik eventueel doen? Ik wil morgen voor controle naar de dierenarts aangezien het nu zondag is, kan het wachten tot morgen?
femke's Profielfoto
femke antwoordde #1126 29 nov 2011 15:34
ik vindt dit echt interessant om dit te lezen. ik heb er veel aan gehad voor mijn spreekbeurt.

Discuss dit artikel

INFO: Je bericht wordt geplaatst als 'Gast'