Deze pagina's gaan over die stoffen en voorwerpen waarvan de meeste mensen zich niet eens realiseren dat ze een (potentieel) gevaar voor hun huisdier kunnen opleveren. Wist u bijvoorbeeld dat chocolade giftig is voor uw kat?

Hieronder en op de volgende pagina's vindt u een opsomming van een aantal gevaarlijke voorwerpen en situaties. Klik op een onderwerp voor de verklaring.

 

Touwtjes, draadjes en elastiekjes
Veel katten vinden het leuk om met een touwtje of wollen draadje te spelen en als je het door de kamer trekt vinden ze het prachtig om er achter aan te jagen. Ideaal speelgoed om te zorgen dat je kat genoeg beweging krijgt en een absolute aanrader voor katten die niet buiten komen. Vergeet alleen niet  om na het spelen  het draadje op te bergen!
Sommige katten eten alles wat los zit en als ze beginnen om een touwtje op te eten blijven ze slikken tot het touwtje helemaal verdwenen is. Textiel of rubber verteert niet in de darmen van de kat en kan een levensbedreigende situatie veroorzaken als de darmen volledig worden geblokkeerd of wanneer een deel van een draad zich nog in de maag bevind terwijl de rest al verder in het spijsverteringskanaal zit waardoor de darmen als het ware worden 'opgestroopt'.
Laat dus nooit elastiekjes, veters, touwtjes, wollen draadjes of garen (met naald!) rondslingeren!

Giftige voedingswaren
Veel voedingsmiddelen die voor de mens niet schadelijk of zelfs heel gezond zijn kunnen voor de kat schadelijk of zelfs dodelijk zijn! Hieronder vindt u een opsomming van producten die in meer of mindere mate giftig zijn voor uw kat. Producten met een sterretje er achter kunnen dodelijk zijn.

 • alcohol
 • alfalfa
 • amandelpitten *
 • abrikozenpitten *
 • avocado (zaden, schil) *
 • bier
 • champignons
 • chocolade * (zie aldaar)
 • gistdeeg
 • knoflook *
 • koffie
 • macadama noten
 • mais/ maismeel
 • paddestoelen (ook champignons)
 • potpourri en geur-oliën
 • propylene glycol (zit soms in voedingsmiddelen zoals muffins of cake)
 • prei *
 • rabarber *
 • tabak *
 • thee
 • uien *
 • walnoten
 • zout

Pas ook op met kruidenmengsels, natuurlijk is niet per definitie gezond! Als het niet voor katten is bedoeld kan je het ze ook beter niet geven Maar ook als het wel voor katten/dieren is dan nog is voorzichtigheid geboden. Zo is onlangs nog geconstateerd dat Tea Tree olie, wat wel wordt verwerkt in anti jeuk shampo, zeer giftig is voor katten.

Verder wordt soms geadviseerd om knoflook te geven bij wijze van anti-vlooien middel, terwijl dit potentieel dodelijk kan zijn voor uw kat. Doe dit niet!!
In alle planten van de uienfamilie waaronder ook knoflook valt zit een stof die niet door het lichaam van een kat (of ander huisdier) kan worden afgebroken en zich ophoopt in het lichaam. Deze stof tast de rode bloedlichaampjes aan wat bij langdurig gebruik of grote hoeveelheden een zware bloedarmoede veroorzaakt - Heinz-body-hemolytic anemia. Hoe kleiner het huisdier, hoe groter het risico.

 

Medicijnen
Medicijnen, dieetpillen en vitaminepreparaten voor mensen zijn absoluut niet geschikt voor katten. Een eenvoudige asperine kan voor een kat dodelijk zijn. Zorg dat je kat ze niet te pakken kan krijgen.
Waarschijnlijk is de kans klein dat een kat vrijwillig een pil zal slikken maar jouw kat zal maar net die uitzondering zijn...en voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

Schoonmaakmiddelen
Misschien overbodig om te vermelden maar ook schoonmaakmiddelen kunnen problemen veroorzaken. Katten vinden de geur van bleekmiddel bijvoorbeeld heerlijk. Het is een prima schoonmaakmiddel voor de kattenbak, ze zullen er graag overheen plassen maar zorg wel dat ze het niet oplikken! In principe kunt u er wel van uit gaan dat alle schoonmaakmiddelen in meer of mindere mate giftig zijn. Maar vooral wasmiddel voor de vaatwasser en meubelolie zijn erg gevaarlijk.

Bestrijdingsmiddelen
Alle chemische bestrijdingsmiddelen, of het nu tegen vlooien, ratten, muizen, insecten, slakken of onkruid is zijn uiterst giftig en ook de biologische middelen kunnen erg gevaarlijk zijn. Pas deze dus niet toe op plaatsen waar katten de stoffen binnen zouden kunnen krijgen. Houdt dus altijd uw kat ver uit de buurt van deze middelen en laat ze pas weer een behandelde (binnen of buiten)ruimte betreden als alles goed is gedroogd.
Vergeet daarbij niet dat katten die buiten komen nogal eens gras eten. Gebruik in zo'n geval liefst een biologisch-organisch onkruidverdelgingsmiddel wat alleen giftig is zolang het nat is.

Andere gifstoffen
Chemische middelen: reinigings vloeistof, haarverf/textielverf, natte verf, teer, vernis, antivries(zie aldaar) en vluchtige stoffen zoals: verfverdunner/ terpentine, vlekkenverwijderaar, lijm oplosmiddelen etc.

Ramen
Misschien een open deur maar pas op met geopende ramen op een 1e, 2e verdieping of hoger. Katten zijn dan wel evenwichtskunstenaars en over het algemeen zullen ze ook niet vrijwillig uit het raam springen maar ze zijn ook speels en hun jachtinstinct kan ze ook in de problemen brengen wanneer er een insect of vogeltje langsvliegt.

Een ander gevaar is het draai-kiepraam. Wanneer het raam in de kiepstand staat kan een kat proberen om door de kier te klimmen, waarbij hij/zij klem komt te zitten in de kier en geen kant meer op kan. Daar moet je toch niet aan denken dat het gebeurt als je niet thuis bent....

Open trappen
Bij volwassen katten is zo'n trap meestal geen probleem maar vooral voor jonge dieren kan het een gevaar opleveren wanneer ze op de trap gaan ravotten. Ze glijden gewoon tussen de treden door en hebben niks om zich aan vast te klampen en kunnen zich lelijk bezeren als ze dan op een onderliggende trap of spullen onder de trap terecht komen.

Balkon
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Maak je balkon alsjeblieft katveilig als je je kat op het balkon laat! Denk niet dat het jouw kat niet zal gebeuren en ook niet "ik ben er altijd bij." Het gaat misschien negen van de tien keer goed maar de tiende keer gaat het mis en valt je kat toch van het balkon. Net als bij het open raam; een kat zal niet expres van het balkon springen maar hij hoeft maar een kleine misstap te maken... Als de val hoog genoeg is, en de kat genoeg tijd heeft om zich te draaien in de lucht zal hij op z'n pootjes terecht komen en het waarschijnlijk ook wel overleven maar dan zijn wel alle vier de poten en de onderkaak verbrijzeld....

Speelgoed
Wanneer je speelgoed koopt voor de kat let er dan op dat er geen losse onderdelen aan zitten die de kat per ongeluk door zou kunnen slikken. In speelgoedmuisjes zitten bijvoorbeeld vaak plastic neusjes en oogjes geprikt, haal die er liever uit voor je het muisje aan de kat geeft. Bekijk kattenspeelgoed op dezelfde manier als je dat voor een klein kind zou doen.

Kasten, lades, kelders en schuren
Katten zijn nieuwsgierige dieren en die nieuwsgierigheid kan ze wel eens in de nesten werken. Wanneer je een kat in huis hebt is voorzichtigheid geboden als je kasten, laden, kelders en schuren opent, de kat glipt naar binnen zonder dat je het hebt gezien en je sluit de deur af zonder in de gaten te hebben dat je de kat hebt opgesloten of je duwt een lade dicht waar de kat net achter is gekropen....

Auto's
Uiteraard vormen rijdende auto's het grootste gevaar voor een kat, niet zelden overlijden katten na een aanrijding, maar ook stilstaande auto's kunnen gevaarlijk zijn. Katten zijn dol op warmte en wanneer de auto een stuk gereden heeft is die ook lekker warm. 'Normale' katten beperken zich meestal tot het zitten op de motorkap maar sommige exemplaren kruipen van onderaf in de motorruimte. Zolang de auto stil blijft staan geen probleem maar als de auto weer gaat rijden zijn de vooruitzichten voor de kat niet best. Een goede gewoonte om te voorkomen dat een kat mee rijdt is even op de motorkap kloppen voor je in de auto stapt, het geluid is voldoende om de kat op de vlucht te doen slaan. Dit gaat ook op voor katten die op de banden onder het spatbord gaan zitten.

Overige gevaren
Katten zijn soms net kleine kinderen, ze halen de raarste streken uit en komen op de meest onmogelijke plaatsen die je nooit voor mogelijk had gehouden. Soms wringen ze zich door een onvoorstelbaar klein gat om op een heel moeilijk bereikbare plek terecht te komen waar ze vervolgens niet meer uit weten te komen. Zo komen katten soms terecht onder vloeren, tussen muren en in rioleringen. Met alle gevolgen van dien. Onderwerp je huis voor je een kat adopteert aan een grondige inspectie, en maak spleten en kieren waar de kop van de kat doorheen zou passen dicht.

Pas verder op met: strijkijzers en kookplaten, electriciteitssnoeren en -kabels, wasmaschines en wasdrogers en alles wat je zou kunnen bedenken wat een gevaar voor je kat op zou kunnen leveren. Alle veiligheidsvoorschriften voor kinderen gelden ook voor je kat!.

Volgende Pagina >>

Login om te antwoorden
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #2054 07 aug 2017 00:39
Beste Britt,

Sorry voor de late reactie.

Wat voor muisjes waren het? Zat er plastic in of waren ze helemaal van stof of bont?
Heeft hij al gepoept sinds het is gebeurd?
Zo niet dan zou ik direct met hem naar de dierenarts gaan.
Britt's Profielfoto
Britt antwoordde #2053 05 aug 2017 10:16
Mijn kat heeft denk ik 2 kleine speelgoedmuisjes opgegeten die ik voor hem had gekocht. Kan de e namelijk nergens meer terugvinden. Ik heb gelezen dat meer katten dit doen maar weet niet of het heel schadelijk is. Hij heeft namelijk nooit haarballen dus op die manier zullen ze er niet uitkomen. Bestaat er iets van een laxeermiddel oor katten zodat ze er met de ontlasting uitkomen of moet ik met hem naar de dierenarts? Het us nu 3 dagen geleden.
Mark's Profielfoto
Mark antwoordde #1972 05 juni 2015 20:20
Mijn kat heeft een klein stukje rubber gegeten van de blender ( 1,5cm +-)
Is dit heel erg gevaarlijk?

Gr
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1875 31 okt 2014 10:03

Judith van Driel schreef : Wij hebben een kiitens van 11 weken en willen haar toch binnenkort naar buiten laten gaan. Kun je een poes leren om bij een vrij drukke weg weg te blijven???


Beste Judith,

Om te beginnen is 11 weken veel te jong om alleen naar buiten te laten. Onder toezicht in een tuin is prima maar gewoon naar buiten laten is onverantwoord, helemaal in de buurt van een drukke weg. Je kan een kat niet vertellen waar hij of zij wel of niet mag komen.
De enige manier om te voorkomen dat je poes niet bij de drukke weg komt is zorgen dat ze de tuin niet uit kan.
Heb je geen tuin dan raad ik je aan om haar binnen te houden en te leren om aan een tuigje te lopen.
Judith van Driel's Profielfoto
Judith van Driel antwoordde #1874 31 okt 2014 09:46
Wij hebben een kiitens van 11 weken en willen haar toch binnenkort naar buiten laten gaan. Kun je een poes leren om bij een vrij drukke weg weg te blijven???
Megan's Profielfoto
Megan antwoordde #1857 20 sept 2014 17:41
Hallo...
Hoeveel kwaad kan het als mijn kat een paar stukjes walnoot heeft gegeten?
maxim's Profielfoto
maxim antwoordde #1498 17 nov 2012 22:55
ik weet niet of de vorige antwoorden werden getoond , dus stuur ik nog eens dit berichtje
we zijn met de kat naar de veearts geweest en hij zei dat de slokdarm verbrand is en het oog ontstoken dus dit was waarschijnlijk een geirriteerde reactie , ik wil je nogmaals bedanken om me die raad te geven :glimlach:
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1497 17 nov 2012 21:57
Beste Maxim,

Dit is een spoedgeval! en voor spoedgevallen kan je dag en nacht een dierenarts bereiken. Dus toch de dierenarts bellen en houdt een pen bij de hand om het telefoonnummer van de dienstdoende dierenarts op te schrijven.
maxim's Profielfoto
maxim antwoordde #1496 17 nov 2012 21:54
HELP , mijn kat heeft vanochtend per ongeluk teer geslikt of in teer gerold of weet ik veel , ik heb geen idee , maar nu merkten we pas dat haar luchtpijp en rechter-neusgat dicht zit , ook een kleine wonde onder haar kin , ze kan amper nog ademhalen dus is er hiervoor een oplossing , de dierenarts is al niet meer open dus is dit geen optie :(
glowy's Profielfoto
glowy antwoordde #297 12 okt 2010 10:53
oh wat leuk die kattenogen.
Elly Smith's Profielfoto
Elly Smith antwoordde #284 10 okt 2010 20:54
Ooooooooo, is dat em!

Als er geen streepje onder staat, herken ik de link niet. Je ziet het: ik heb geen .
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #283 10 okt 2010 20:27
Dan heb je toch nog iets gemist ... want in het allereerste bericht van dit onderwerp staat een link naar de pagina van het onderwerp.
:katlol:
Elly Smith's Profielfoto
Elly Smith antwoordde #282 10 okt 2010 20:11
Ik zie het al. Links staat een lijst met onderwerpen op de site en daar staat een uitgebreide lijst. Ik las hier alleen het openingsbericht op het forum en daar stond niets.

Ik heb het nu door. :)
Elly Smith's Profielfoto
Elly Smith antwoordde #281 10 okt 2010 20:05
webmaster schreef:

Het staat op de onderste regel van de pagina over dit onderwerp.
Wel eerst lezen voor je reageert hoor! :knipoog: :blij:Misschien heb ik een aparte computer, maar ik zie het nog steeds niet. :geschokt:
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #280 10 okt 2010 19:59
glowy schreef:

Onze Glowy kun je overal in huis vinden, van zolder tot garage.
Wij hebben overal zoveel mogelijk hekken voor gezet dat ze niet ergens op spring wat omvallen kan, of erger nog waar ze zelf onder zou kunnen komen.
Ik moet het strijkijzer altijd na gebruik in de lege kast laten afkoelen.
Ik schrok me een keertje wild :geschokt: ik was net klaar met strijken,ging t-shits in de kast leggen zat Glowy op de strijkplank.
Ik heb zo gegild dat ze een meter de lucht in sprong.
Ik moet er niet aan denken als ze kopje had willen geven tegen mijn heet strijkijzer.

Sommige katten werken zichzelf om de haverklap in de moeilijkheden maar flink laten schrikken is inderdaad een goeie manier om slechte gewoonten af te leren.

Discuss dit artikel

INFO: Je bericht wordt geplaatst als 'Gast'