Een jonge kat is al na 6 tot 9 maanden geslachtsrijp en soms zelfs al eerder. Wanneer u geen maatregelen treft kan zelfs een korte ontmoeting tussen beide geslachten voor onverwachte gezinsuitbreiding zorgen.
dekking foto © Ingo Bartussek

Voorkomen van krolsheid
De verschijnselen van 'krolsheid' bij de poes zijn: over de grond liggen rollen, poes is zeer aanhalig, ligt languit met het achterwerk omhoog, gaat zeer luidruchtig miauwen en zal proberen naar buiten te komen om achter de katers aan te gaan. Krolsheid, en ook het krijgen van jongen, kunt u tijdelijk voorkomen door het geven van 'de pil', deze is verkrijgbaar bij de dierenarts en moet elke week worden gegeven. Nadelen hiervan zijn het 'vergeten te geven' of het ongemerkt uitbraken van de pil, waardoor poes toch onverwacht zwanger wordt. Voor langdurig gebruik als middel voor geboortebeperking is 'de pil' minder geschikt omdat er na jarenlang gebruik vaak gezwellen (kanker) in de melkklieren ontstaan. Ook neemt de kans op baarmoederontsteking sterk toe.
Wanneer u niet van plan bent om met uw poes of kater te gaan fokken is het dan ook beter om uw poes of kater te laten castreren.

Castratie poes
Door een operatie worden beide eierstokken verwijderd waardoor de poes niet alleen onvruchtbaar wordt, maar ook geen tekenen van krolsheid meer gaat vertonen. De operatie is een betrekkelijk geringe ingreep en de poes kan normaliter dezelfde dag weer naar huis.

Als de poes nog niet is gecastreerd kunt u haar kan ze het beste kort na de introductie in uw huishouden worden gecastreerd. Wacht niet tot ze 6 maanden of ouder is! Heeft de poes onverhoopt toch een nestje gekregen, dan kan zij al na 10-14 dagen weer krols worden. Het beste is dan de poes ca. 8-12 weken na het krijgen van de jongen te steriliseren. Dat het voor poes beter zou zijn om eerst een nestje te krijgen is helaas een hardnekkig fabeltje. Dus het verstandigste is om de poes op jonge leeftijd te castreren, want er zijn al genoeg katten op de wereld. Hiervan getuigen de overvolle asiels.

Castratie kater
Katers worden geslachtrijp als ze 5 tot 9 maanden oud zijn. Vanaf deze leeftijd kunnen zij de neiging krijgen overal tegenaan te plassen (het zgn. sproeien). Ook krijgt hun urine een doordringende 'katerlucht'. De kater is veel op pad en weinig huiselijk meer. Bij terugkomst zitten de katers vaak onder de krabben, en er kunnen makkelijk abcessen ontstaan tengevolge van gevechten. Tijdens hun soms meerdaagse zwerftochten steken de katers vele drukke wegen over en wordt een groot aantal van hen aangereden. Om bovenstaande redenen is het verstandig de kater te laten casteren zodra hij 8-16 weken oud is of op z'n allerlaatst op een leeftijd van 6 maanden. De kater blijft dan veel huiselijker en gezonder.
Bij een castratie worden via een snede in de balzak de zaadstrengen doorgesneden en de testikels verwijderd. De balzak wordt niet gehecht. De snede geneest heel snel. Na de ingreep verschrompelt de balzak tot een vrijwel onvindbaar velletje. Bij een echte 'sterilisatie' wordt er alleen een stukje uit de zaadstreng geknipt.

Login om te antwoorden
kimberly's Profielfoto
kimberly antwoordde #1988 16 juli 2015 19:15
HALLOhoe duur is zoo een in greep we hebben 1 babytje toch der by gekregen
Anoniem's Profielfoto
Anoniem antwoordde #1525 29 dec 2012 23:49
Ik heb een Britskorthaar katertje van nu 11 maanden. Hij komt vaan een betrouwbare goede Cattery. Mijn katertje heeft met 12 weken een sterilisatie ondergaan. Samen met zijn broertje en moederpoes naar de dierenarts. En lekker bij ma daarna. Na een uurtje was hij thuis al weer aan het spelen. Nu is hij de liefste kat in de wereld. Geen gedoe. Vroeg sterilisatie wordt in Amerika en Engeland al 30 jaar toegepast. Dus ervaring zat,
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #933 15 aug 2011 22:58
Het lastige is dat dierenartsen helaas maar al te vaak aangeven dat de poes minstens 6 (maar soms ook wel 8) maanden moet zijn voor ze gecastreerd/gesteriliseerd kan worden.
In de praktijk worden poezen en katers echter steeds jonger geslachtsrijp met als gevolg dat een poes van krap 6 maanden al een nestje kan hebben.
Daarom is het zo belangrijk dat er meer aandacht wordt besteed aan dit onderwerp en dat meer dierenartsen aan vroegcastratie gaan doen.
glowy's Profielfoto
glowy antwoordde #926 14 aug 2011 20:24
Ik zou willen dat mensen hun katten lieten helpen.
Als ik hoor dat de asiels allemaal bombol zitten is dat echt vreselijk.
Wij hebben Glowy met 6 maanden laten helpen, en ik ben blij dat we dat gedaan hebben.
Mijn ouders hebben 2 wilde katten in de tuin, ze komen iedere dag eten.
Mijn pa heeft ze gevangen en laten helpen.
Ze hebben alle 2 een stukje uit hun oor geknipt.
Dat doet de dierenarts zodat hij/zij kan zien dat deze katten geholpen zijn.
Mijn ouders hebben het zelf betaald.
De katten komen nog steeds iedere dag, maar gelukkig kunnen ze zich niet vermeerderen.
Manuela's Profielfoto
Manuela antwoordde #918 07 aug 2011 14:22
Hallo,
Wat een interessant artikel, erg informatief ! Ik overweeg een poesje bij een fokker te kopen die vroegcastratie zal ondergaan. Omdat dit voor mij helemaal nieuw is en ik er zelfs nog nooit van had gehoord heb ik dit artikel als een van de verwijzingsbronnen gekregen van de fokker. Het artikel legt heel duidelijk uit wat het is , wat de motivatie kan zijn en wat de voor en tegens zijn. Ik weet nu heel wat meer. Ten aanzien van de materie moet ik zeggen dat ik niet voor of tegen ben, ik zie de voordelen maar vraag me (persoonlijk) af of ik het nou zo nodig zou vinden, maar begrijp heel goed de beweegredenen van een fokker. Al met al bedankt voor de duidelijke uitleg en ik moet zeggen dat ik een stuk wijzer ben geworden.
Groeten,
Manuela

Discuss dit artikel

INFO: Je bericht wordt geplaatst als 'Gast'