Het introduceren van een nieuwe kat vraagt om een voorzichte aanpak en een stukje planning. Hoe voorzichtig het aangepakt moet worden hangt af van de situatie...

Een nieuwe kat in huis is zowel voor de kat als voor u een hele belevenis. Of het nu om een kitten of om een volwassen kat gaat, u kunt een aantal voorbereidingen treffen om onnodige stress te voorkomen.

Allereerst is het van belang dat er rust heerst in huis. Probeer de komst van de nieuwe kat op een zo rustig mogelijk moment in te plannen en niet vlak voor de kinderen uit school komen of als u diezelfde avond nog van plan was om een feestje te geven. Het beste neemt u in ieder geval een dag vrij, maar een week is nog beter.

Loop vóór de nieuwe kat of kitten komt eens door het huis om te kijken of er punten zijn die voor problemen kunnen zorgen of tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Daarbij moet u bijvoorbeeld denken aan open ramen, een open trap waar een kat of kitten doorheen zou kunnen vallen, of kieren waardoor een kat op plaatsen kan komen waar u hem of haar van z'n levensdagen niet meer te pakken krijgt. En bedenk daarbij dat een bange kat zich heel erg klein kan maken!
Zorg ook dat er geen dingen rondslingeren waar een kat zich aan zou kunnen verwonden of in zou kunnen verslikken, zoals veters en draadjes wol (met of zonder naald) of scherpe/ puntige dingen als sluitclipjes van een pak stroopwafels of zo.

Als u al een andere kat in huis heeft kunt u die het beste even in een andere ruimte zetten zodat de nieuweling op zijn gemak de nieuwe omgeving kan verkennen voordat de katten met elkaar geconfronteerd worden. (Dat geldt alleen voor de eerste dag)
Zet niet meteen alle deuren open maar maak de ruimte stap voor stap groter zodat de kat langzaam aan de nieuwe ruimtes kan wennen en houdt rommelige ruimtes liefst gesloten tot de nieuwe kat zich een beetje op zijn gemak voelt.
Laat de kat zodra hij binnen is zien waar hij zijn behoefte kan doen, door hem even op de bak te zetten. Als die bak normaal gesproken overdekt is kunt u misschien de kap er zolang beter af laten.

Hoe een kat op een nieuwe omgeving reageert verschilt per dier en is zowel van de aard van het beestje als van de situatie afhankelijk.
Wanneer er nog geen andere katten in huis zijn zullen de meeste katten al vrij snel onbevangen hum omgeving gaan verkennen waarbij ze alles besnuffelen en overal achter, onder en op willen kijken, bij een bang uitgevallen kat, en zeker als er al andere katten in huis zijn, zal het allemaal wat voorzichtiger gebeuren en langer duren.

verstopt
© onbekend

Het kan gebeuren dat de nieuweling achter de bank of onder een kast kruipt om vanuit die veilige plaats de 'kat uit de boom te kijken'. In de meeste gevallen duurt dat niet langer dan een dag of twee maar soms kan het een week of langer duren. Negeer de kat, laat hem rustig zitten waar hij zit en ga gewoon door met uw dagelijkse bezigheden, maar zorg wel dat er eten en drinken in de buurt staan.

Na een tijdje zult u merken dat de kat op rustige momenten tevoorschijn komt om de omgeving te verkennen en zich weer snel in zijn schuilplaats terug trekt als het een beetje te eng wordt. Die uitstapjes zullen steeds langer gaan duren en uiteindelijk zal de kat zich zeker genoeg voelen om zijn schuilplaats helemaal te verlaten. Mocht deze tactiek niet helpen dan kunt u proberen de nieuweling 's nachts mee te nemen naar uw slaapkamer, slapend bent u namelijk het minst bedreigend, zo kunt u slapend het vertrouwen van de kat winnen.

Laat de nieuwe kat absoluut niet naar buiten gaan voor hij zich helemaal met de nieuwe omgeving vertrouwd heeft gemaakt en zich duidelijk op zijn gemak voelt. De kat moet u en zijn omgeving compleet vertrouwen, pas dán is hij klaar om de buurt te verkennen. Daar staat geen vaste tijd voor, de ene kat voelt zich na een week al thuis, de andere heeft daar 6 weken voor nodig, maar u kunt de kat beter te lang binnen houden dan dat u hem te snel naar buiten laat gaan. Als u de kat te snel naar buiten laat kan hij, omdat hij nog geen binding heeft met de nieuwe omgeving, makkelijk de weg kwijt raken.

Vervolg >>

Login om te antwoorden
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #2052 02 aug 2017 10:43
Laat ze voorzichtig aan elkaar wennen, het komt echt wel goed maar het heeft tijd nodig.
Hoe je een nieuwe kat het beste kan introduceren lees je op www.allemaalkatten.nl/aanschaf/nieuwe-kat/de-introductie-1
Sherice's Profielfoto
Sherice antwoordde #2051 02 aug 2017 00:20
Hallo ik heb een kitten van 4 maanden die heb ik ongeveer een maandje. Vandaag heb ik.er een kitten bijgehaald omdat me.dat leuk leek voor mijn kitten van 4 maand alleen die blaast constant naar.de nieuwe kitten en al.2.x met de poot geslagen wat kan ik nu het beste doen?
Jet's Profielfoto
Jet antwoordde #2050 27 juli 2017 11:30
Ik heb een vraag. sinds gister is de kitten van mijn schoonouders gekomen, ze blijft hier tien dagen logeren ivm vakantie. We hebben zelf ook een kitten en de beide kittens zijn zusjes en sinds 10 dagen uit het nestje naar een eigen gezin. De katten lijken elkaar niet meer te herkennen. De kitten van mijn schoonouders is groter en sterker dan die van ons en lijkt onze kitten te domineren. De kittens rennen voortdurend achter elkaar aan, waarbij door onze kitten veel geblazen en gegromd wordt. We hebben helaas geen goede start gemaakt als ik de introductie methode heb gelezen. We hadden denk ik teveel de hoop dat ze elkaar zouden herkennen en dat dat goed zou gaan. Wat is nu het handigst om te doen en dit nog goed komen of kan de kat van mijn schoonouders beter terug naar hun huis en daar elke dag zijn eten + knuffelmomentje krijgen?
ilona's Profielfoto
ilona antwoordde #1979 05 juli 2015 22:09
Ik heb het verprutst.
Ik heb lieve knuffelpoes nu 1 jaar.
Haar vriendin is met 5 maandjes overleden aan fip. We zijn iets later gaan zoeken naar nieuw vriendinnetje. En al snel hadden we een hele leuke ragdoll kitten gevonden. Hier hebben we wel op moeten wachten. Op begeven moment hadden ze een kitten meisje in de kliko gegooid.
Ik moest haar wel helpen. Onze poes sprong ook meteen naar de doos en heeft haar bemoederd ging goed ze mocht eigenlijk alleen aan sterke maar al gauw paste ze helemaal in ons gezin. Mijn schoonmoeder heeft 2 kattinnen van 3 en ging 5 weken op vakantie. Dat waren 5 lange weken. na het vertrek van de loges dag later was alles al voor ze geweest waren.
Mochten aftellen de ragdoll kitten mocht komen (2 weekjes later) we hebben nu geen lieve knuffelpoes meer ze vind ons vondelingetje ineens een bedreiging en het ragdolletje ook. De kittens zijn wel heel leuk al samen. Wat moeten we nu doen zonder iemand weg te doen????
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1888 13 dec 2014 23:52

Michael schreef : Ik heb 1 jaar geleden een poes uit het asiel gehaald. Ze is nu ruim 1 jaar oud. Vanwege mijn drukke werk heb ik besloten er een kitten bij te halen, zodat de eerste kat een vriendje heeft. De poes van 1 jaar is een vrouwtje en de kitten een kater van 8 weken. Nu komt het volgende: de kitten sjouwt direct het hele huis door en de poes van 1 jaar gedraagt zich erg schuw. Ook blaast ze en ontwijkt ze de kitten. Laat ik dit op zijn beloop en moeten de katten gewoon aan elkaar wennen of wordt het alleen maar erger als ik er zo op zijn beloop laat gaan?


Om te voorkomen dat dit uit de hand loopt kan je het beste de introductiemethode gebruiken die staat beschreven op www.allemaalkatten.nl/aanschaf/een-nieuwe-kat/de-introductie-1
Michael's Profielfoto
Michael antwoordde #1887 13 dec 2014 23:46
Ik heb 1 jaar geleden een poes uit het asiel gehaald. Ze is nu ruim 1 jaar oud. Vanwege mijn drukke werk heb ik besloten er een kitten bij te halen, zodat de eerste kat een vriendje heeft. De poes van 1 jaar is een vrouwtje en de kitten een kater van 8 weken. Nu komt het volgende: de kitten sjouwt direct het hele huis door en de poes van 1 jaar gedraagt zich erg schuw. Ook blaast ze en ontwijkt ze de kitten. Laat ik dit op zijn beloop en moeten de katten gewoon aan elkaar wennen of wordt het alleen maar erger als ik er zo op zijn beloop laat gaan?
Leen Tielens's Profielfoto
Leen Tielens antwoordde #1861 16 okt 2014 20:29
Ik heb onze joey 2.5 geleden uit het asiel gehaald. Ik had heel de veranda kattenklaar gemaakt. onze kerel zat na een 10 min al vrolijk in de living en nadien op mijn schoot. De laatste twee dagen staat hij echt aan de deur te miauwen. Naar mijn gevoel is het een vraag om naar buiten te gaan. Is dit te vroeg of is het gewoon een kat die zich heel makkelijk heeft aangepast??? Het is waarschijnlijk ook wel een kater die te vroeg bij zijn moeder is weggehaald want hij sust regelmatig op zijn pootje. ondanks dat hij al een 1 jaar oud is.
Rogier Oskam's Profielfoto
Rogier Oskam antwoordde #1853 17 sept 2014 20:04
Ik heb een vraag! Het weekend krijgen wij een poes van 4 jaar. Ze is nu nog van een vriendin, maar wij nemen haar in huis. De poes is gewend om naar buiten te gaan, maar als ze bij ons is moet ze natuurlijk een paar weken wennen. Het is een dondersteen en al hoewel ze nu niet in de bank hangt zijn wij bang dat ze het wel gaat doen ivm verveling, dus het risico willen wij niet nemen. Nu willen wij haar als we thuis zijn natuurlijk gewoon door t hele huis laten lopen, maar wanneer we moeten werken haar opsluiten in een kamer van 3,5m bij 3,5m zolang ze niet naar buiten mag. Nu vinden wij alles snel zielig, dus eigenlijk ook het opsluiten ook. Het is onze eerste kat. We hebben altijd honden gehad, maar die zijn overleden. Ze krijgt een grote krabpaal voorlopig op die kamer met katbak, eten en drinken. Nu de vraag doen we er goed aan om t zo aan te pakken? Gr. Rogier
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1852 13 sept 2014 22:55
Hallo Anouk,

Waarschijnlijk is dat ruwe spelen ook de reden dat hij in het asiel zat...

Stoeien jullie met hem? Dat soort spelen moet je met katten absoluut niet doen.
Als hij dat wel doet moet je hem heel duidelijk maken dat dit gedrag niet gewenst is. Alleen door luid en duidelijk NEE te zeggen.

Het is niet aan te raden om een kat na een week al naar buiten te laten. Het risico dat hij de weg kwijt raakt is dan heel groot.
Probeer zo veel mogelijk met hem te spelen als jullie thuis zijn, met balletjes, touwtjes en hengels e.d. zodat hij zijn energie kwijt kan. Wil je hem toch naar buiten laten doe dat dan alleen als je er bij bent, eventueel (bij voorkeur) aan een tuigje.
Anouk's Profielfoto
Anouk antwoordde #1851 13 sept 2014 22:23
Hi,

Wij hebben sinds een week een 2,5 jaar oude gecastreerde kater uit het asiel gehaald. Hij reageert heel goed op zijn nieuwe omgeving. Hij zat binnen een half uur al spinnend bij me opschoot, ging gelijk op de bak, totaal niet schrikkerig etc.

Hij word alleen met de dag speelser/baldadig, waardoor hij behoorlijk ruw kan spelen met je. We willen hem best naar buiten doen, maar vinden dit toch een beetje eng. We wonen op een studentencampus, waar (zover ik weet) niet veel andere katten zitten. Wel eenden/ganzen en ratten. We hebben hem dus pas een week in huis. Verder zijn mijn partner en ik op wisselende tijden weg ivm studie en beide een horecabaan.

Wat is jullie advies? Moeten we hem nog even binnen houden of toch al naar buiten laten gaan? Zo ja, wat is dan de beste manier?
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1821 18 juli 2014 09:23
Hallo Sam,

Ik denk dat je er best een kitten bij kan nemen maar let dan wel op het karakter. Kies niet het "haantje de voorste" uit het nest dan zal het vast wel goed gaan. Zeker als je de voorzichtige methode gebruikt voor de introductie.
Sam's Profielfoto
Sam antwoordde #1820 18 juli 2014 08:54
Hallo,
Ik hoop dat jullie mij advies kunnen geven,
wij hebben een bange poes van bijna 4 jaar. Ik heb haar en haar zusje anderhalf jaar geleden in huis genomen. Haar zusje was brutaal en echt de baas in huis. Terwijl zij altikd de onderdanige bange kat was. Vorig jaar is haar zusje helaas overleden. Sinds dat moment is mijn poes wel helemaal opgebloeid. Ze vraagt nu zelfs om aandacht en je kan niet om der heen in plaats van dat ze zich alleen maar verstopt. Alleen word het vragen om aandacht steeds erger en ik kan haar niet al die aandacht geven. Toen haar zusje er nog was waren ze wel eigenlijk altijd met zn tweeën. Vandaar dat ik me afvraag of ik er nou goed aan doe er een kitten bij te nemen of juist niet? Alvast bedankt!
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1818 10 juli 2014 20:20
Als ze al zo gestrest is lijkt het mij geen goed idee om er een kitten bij te zetten.
Ik denk dat je beter eerst eens moet kijken of je het probleem op kan lossen.
Is er een mogelijkheid om de tuin af te zetten zodat er geen vreemde katten bij het huis kunnen komen?
Trevor's Profielfoto
Trevor antwoordde #1817 10 juli 2014 14:58
Ik heb een kat die de laatste maand gepest wordt in de buurt Door 2 andere katten. Ze is de laatste tijd ook een beetje bang om naar buiten te gaan. Nu kan ik een kitten overnemen maar ik vraag me af of dit verstandig is. Is het wel veilig voor de kleine kitten en wordt mijn huidige kat nou rustiger of juist meer gestrest?
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1811 07 juli 2014 19:11
Hallo Linda, ik denk dat een kater de beste keus is.

Discuss dit artikel

INFO: Je bericht wordt geplaatst als 'Gast'