Wanneer u overweegt om een kat in huis te nemen moet u zeker een kijkje in een asiel gaan nemen. Daar zitten heel veel lieve katten en kittens met smart op een liefdevol tehuis te wachten.

sientje
foto ©Dorine Post

De Nederlandse asiels zitten vol met 'ongewenste' katten (en honden). Vooral in de vakantietijd worden er weer honderden katten (en honden) bij het asiel gedumpt met redenen die variëren van "allergische huisgenoten" tot "verhuizing naar een woning waar geen huisdieren gehouden mogen worden".

Een andere belangrijke oorzaak van de overvolle asiels is het feit dat er nog steeds mensen zijn die het niet nodig vinden om hun kat te laten castreren of steriliseren, terwijl deze toch gewoon buiten komt, waardoor er heel veel, ongewenste kittens worden geboren.

Sommige mensen zijn dan nog zo netjes om zo'n ongewenst nest naar het asiel te brengen, maar er worden ook vaak kittens gevonden in vuilniszakken of vuilcontainers, en dat zijn dan nog de gelukkigen. De gewoonte om kittens in een zak, verzwaard met stenen, in het water te gooien, wordt óók nog regelmatig toegepast.

Wat ook nogal eens voorkomt bij ongecastreerde katten is dat ze op vrijerspad gaan en vervolgens de weg kwijt raken, vooral katers van 8 tot 10 maanden worden vaak zwervend aangetroffen.

Voor de kittens in het asiel wordt meestal al snel een goed tehuis gevonden maar in het geval van de volwassen katten die daar zitten is dat helemaal niet zo makkelijk. Als ze daar terecht zijn gekomen omdat bijvoorbeeld hun baasje naar het bejaarden-tehuis verhuisde, zijn het vaak al dieren op leeftijd die soms ook nog ouderdoms-kwaaltjes hebben, wat voor de meeste mensen toch minder aantrekkelijk is.

Toch zijn het juíst deze katten die een goed tehuis verdienen. Jonge katten passen zich over het algemeen makkelijk aan in een nieuwe situatie en hebben het meestal wel gauw naar hun zin, terwijl oudere dieren vaak wat meer moeite hebben om zich aan te passen. Ze missen de dagelijkse routine en de aandacht van hun baasjes die voor deze katten zo belangrijk is. Ze zijn al 'gevormd' en hebben een heel eigen karakter.

Als u besluit om een volwassen kat in huis te nemen omdat u gevallen bent voor zo'n karaktervol 'oudje' zult u vaak heel veel geduld moeten hebben, het kan zelfs een paar maanden duren voor u het vertrouwen van een kat heeft gewonnen. Geef de moed niet direkt op als de kat de eerste week alleen maar onder de bank of achter de kast zit, met geduld, liefde en aandacht lukt het uiteindelijk altijd.

Neem eens een kijkje op www.ikzoekbaas.nl/zoek-asieldieren/katten of in het asiel bij u in de buurt daar zitten tientallen katten op een nieuw baasje te wachten!

Tot slot: Waar u ook voor kiest, jong of oud, ras of geen ras, zoek een kat die bij u past. Als u hele dagen werkt moet u geen kat in huis halen die veel aandacht nodig heeft en wanneer u niet bereid bent om de kat dagelijks te kammen kunt u beter ook niet voor een langharige kat kiezen.

Login om te antwoorden
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1971 03 juni 2015 17:36

wouter koppenhol schreef : ik zoek een sfinx katje of een anti allergie kat liefste kittens


Ik vrees dat de kans dat je zo'n kat in het asiel tegenkomt erg klein is.
wouter koppenhol's Profielfoto
wouter koppenhol antwoordde #1970 03 juni 2015 16:43
ik zoek een sfinx katje of een anti allergie kat liefste kittens
Danielle's Profielfoto
Danielle antwoordde #1908 10 feb 2015 12:41
Hallo

Zoek een vrouwelijk langharige poes in Friesland of Groningen.
Gratis. Heb een kleine poes zwart zenna is erg lief een jaar en 9maand
Bied de poes een schoon netjes rookvrij huis aandacht en zorg.
Ben vaak thuis en zal ze regelmatig bij de dierenarts checken en prikjes geven

Wie kan mij helpen zodra er een langharige vrouwtje in Friesland of Groningen is hoor ik het graag!Met vriendelijke groet,

Danielle Metzlar
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1427 01 aug 2012 19:45

hofmans schreef : ik ben op zoek naar een bengaalkat. kitten of vrij jonge kater gewoon gezelschapsdier . rosset tekening dus geel met zwarte vlekjes. hartelijk dank . wie kan me helpen?

Zoiets als deze? www.katgezocht.com/kittens/raskatten/bengaal/advertentie/823/
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1426 01 aug 2012 19:41

Naomi schreef : Ik ben op zoek naar een herplaatsing sphynx. Leeftijd maakt niet uit.

Kijk eens op www.herplaatsing.nl/
hofmans's Profielfoto
hofmans antwoordde #1425 01 aug 2012 14:32
ik ben op zoek naar een bengaalkat. kitten of vrij jonge kater gewoon gezelschapsdier . rosset tekening dus geel met zwarte vlekjes. hartelijk dank . wie kan me helpen?
Naomi's Profielfoto
Naomi antwoordde #1360 27 apr 2012 09:33
Ik ben op zoek naar een herplaatsing sphynx. Leeftijd maakt niet uit.
Cobi's Profielfoto
Cobi antwoordde #1204 23 jan 2012 17:52
Wij zijn op zoek naar een jong katje als gezelschap voor onze smous van 3jaar .Zijn 2broers zijn allebij overleden 1 dood gereden en 1in laten slapen wegens ziekte .
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #670 15 dec 2010 21:40
Kijk eens op www.ikzoekbaas.nl/zoek-asieldieren/katten er zijn genoeg katten die een nieuw tehuis zoeken.
koster's Profielfoto
koster antwoordde #669 15 dec 2010 19:17
wij zijn op zoek naar een binnenpoes van ong. 4 a 5 jaar

Discuss dit artikel

INFO: Je bericht wordt geplaatst als 'Gast'