Hartaandoeningen komen bij katten geregeld voor, meestal worden ze veroorzaakt door een aandoening van de hartkleppen of van de hartspier. Door zo'n aandoenig is het hart veel minder goed in staat het bloed rond te pompen. Ook kunnen aangetaste kleppen gaan lekken. Het hart zelf kan hierop alleen maar reageren door sneller te gaan kloppen. Het lichaam probeert de nadelige gevolgen hiervan zo beperkt mogelijk te houden door het vasthouden van vocht. Dit kan op lange termijn weer leiden tot uitputting van het hart en verslechtering van de toestand van de patiënt. Uitwendig is soms een dikke buik (vocht in de buikholte) te zien en zwelling aan de borst en poten door ophoping van onderhuids vocht.

Een veel voorkomende aandoening is Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM), dit is een duidelijke verdikking van de hartspier die het het bloed door de aorta, de grootste ader van het lichaam, pompt. HCM is zeer waarschijnlijk een erfelijke aandoening en kan ook veroorzaakt worden door nierfalen en overmatige schildklierhormoon productie maar vaak is de oorzaak onbekend.

Een andere vorm, die minder vaak voor komt, is een verzwakking van de hartspier, verwijde cardiomyopatie. Verwijde cardiomyopathie kan het gevolg zijn van een gebrek aan taurine en komt zelden voor bij katten die goede voeding krijgen.

Symptomen die op een hartaandoening kunnen wijzen zijn:

  • Ademhalingsmoeilijkheden, door ophoping van vocht in de longen en de borstholte. (zelden hoesten)
  • Geen eetlust
  • Lusteloosheid en zwakte
  • Flauwvallen
  • Gewichtsverlies
  • Opgezette buik
  • Soms overgeven
  • Onvermogen de achterpoten te gebruiken: door bloedproppen die zich in het zieke hart vormen en in de bloedvaten naar de achterpoten blijven steken kan de kat pijn in de achterpoten voelen.

Helaas is een aandoening van de hartspier niet te genezen maar gelukkig is het wel mogelijk door het geven van de juiste medicijnen de kwaliteit van leven van hartpatiënten te verbeteren en de levensduur te verlengen. Meerdere medicijnen, vaak ook in combinatie met elkaar kunnen worden toegepast.

  • Diuretica (plaspillen) zorgen ervoor dat vocht wordt afgedreven dat zich in de logne, de buikholte of onderhuids bevindt. Het gevolg is bijvoorbeeld dat de longen weer beter kunnen werken en dat de bloeddruk wat wordt verlaagd, waardoor het hart wordt ontlast.
  • Hartmedicijnen (atenolol) heeft een verlagende invloed bij een te snelle hartslag en kan een (te) hoge bloeddruk verlagen. Dit medicijn zal levenslang gegeven moeten worden.

Als een hartaandoening bij uw kat is vastgesteld wordt meestal begonnen met een combinatie van hartmedicijnen en furosemide (plaspillen). Het is altijd noodzakelijk dat u een afspraak maakt voor controle, meestal na enkele dagen. Bij de controle wordt vastgesteld of de dosis van de medicijnen moet worden aangepast. Daarna is het meestal noodzakelijk om geregeld op controle te komen met uw kat. Dit gebeurt in overleg met uw dierenarts.

Soms vraagt de dierenarts u om thuis de hartslag van uw dier te tellen, thuis is uw kat veel minder gestresst. U kunt de pols in de lies tellen of uw hand op de linkerkant van de borst leggen achter de linker voorpoot, zo kan het aantal slagen per minuut worden geteld.

Login om te antwoorden
Jessica's Profielfoto
Jessica antwoordde #1836 12 aug 2014 09:54
Onze kat werd opeens volledig passief. Even naar buiten geweest en eind van de middag nog lekker gegeten... Even geslapen en daarna: een totaal andere kat. Alleen maar liggen, niet reageren op zijn naam of op eten en drinken. Wilde alleen op een rustig plekje liggen. Leek opeens een hogere hartslag te hebben. De volgende ochtend de kat in de opname bij de dierenarts gebracht. Daar bloedonderzoek gehad en infuus en wat bijvoeding... Dag erna hartecho en sindsdien aan de hartmedicatie. Nu is onze kat weer aardig zichzelf.
Alex's Profielfoto
Alex antwoordde #1831 03 aug 2014 12:12
Gisteravond is de kat van mijn ouders helaas overleden, hij is jammer genoeg niet ouder geworden dan 5 jaar. Hij kreeg een week terug last van z'n achterpoot/heup, op de foto's was geen breuk te zien. Er was ook geen slijtage o.i.d. en de arts dacht dat er iets mis was met z'n spieren/zenuwen, een ontsteking ofzo. Tijger heeft daarvoor een drankje gehad en met wat rust zou het goed moeten komen zei hij. Het ging een paar dagen goed maar opeens ging hij snel achteruit. hij at steeds minder, bleef steeds liggen en was futloos. Zijn achterpoot was ook veel dikker dan normaal zag ik gistermiddag, s'avonds lag hij met slijm uit z'n mond in een hoekje zei m'n ma en is hij tevergeefs met spoed opgenomen. Dit ging allemaal zo snel en de arts zei dat hij ook niet wist hoe dat zo snel kon gebeuren. Dit doet me pijn, was dit niet te voorkomen? Misschien iets mis met z'n hartje?ik hoop dat iemand dit herkent, en me meer kan vertellen.

Gr. Alex
Marja Lammers's Profielfoto
Marja Lammers antwoordde #1750 08 dec 2013 21:02
Mijn katertje Rusty is helaas vorige week gestorven.
Waarschijnlijk probleem met het hartje.
Twee dagen voor zijn dood merkte ik er is iets met Rusty,
Dierenarts kon het niet ontdekken. Nieren goed, lever goed glucose goed. Injectie gehad om 24 uur op te knappen. Kwam bij dierenarts wel veel vocht uit zijn bekje. Maar dat werd afgedaan als misselijk. De volgende ochtend vond ik Rusty (9 jaar) meer dood dan levend onderin mijn kledingkast. Helemaal slap en al buiten bewustzijn. Voordat ik in mijn auto stapte was Rusty al overleden. Dit wens ik niemand toe.
Twee weken eerder verloor in mijn andere kat. Maar Dylan was 19 jaar geworden. Daar kon ik vrede mee hebben. Maar van Rusty niet. Ongelofelijk dat zo beestje ineens dood kan zijn en de dierenarts niets kon vinden. Ik houd er een erg rot gevoel aan over. En mis het beestje ontzettend.
Kiki's Profielfoto
Kiki antwoordde #1738 13 okt 2013 20:18
Onze kat is pas overleden aan een te grote hoeveelheid vocht op de longen. Ik krijg er nu nog de kriebels van als ik eraan terugdenk.. Hij is eigenlijk gestikt en we waren net te laat bij de dierenarts. Het was verschrikkelijk om meegemaakt te hebben..
yvon's Profielfoto
yvon antwoordde #1604 15 mrt 2013 12:50
Onze kat Maine Coone Heb ik een jaar geleden maart 2012 uit het asiel gehaald, broodmager en als zwervertje gevonden op straat, ze was pas 1 jaar. Afgelopen wo. 13 maart vonden we haar dood op de stoel, 's morgens nog gespeeld bakje leeggegeten en nog geknuffeld. Ze was ons kattekind en wij denken dat ze aan een hartstilstand is overleden.
schouten audry's Profielfoto
schouten audry antwoordde #1415 06 juli 2012 14:49
ik raad iedereen aan, denk je aan fokken? HCM en RCM vrij aub! heb zelf een RCM patiëntje, Mo en het gaat helemaal niet goed met hem, heeft pas een bloedklonter gehad, en zijn buikje staat dik.. hij eet niet, drinkt moeilijk en vrezen het ergste!!!! HCM en RCM moet uit ELK RAS!!!! je deed het juiste Hanny! echt, zo bespaar je veeeeeeel leed aan nieuwgeboren katjes en hun baasjes!
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1349 10 apr 2012 21:13
Hallo Hanny,

Om te beginnen is het artikel van de Stichting Feline Welfare Foundation die is te vinden op http://www.felinewelfarefoundation.org/


Naar mijn mening heb je er verstandig aan gedaan om haar te laten steriliseren.
Gezondheid staat voor mij altijd voorop maar helaas delen veel fokkers deze mening niet, zij vinden uiterlijk belangrijker.
Eigenlijk zou er helemaal niet gefokt moeten worden met katten die het HCM gen dragen.
Nu fok ik zelf niet maar als ik dat wel zou doen zou ik alleen met de HCM vrije poezen willen fokken.
geachte Stichting Felissana's Profielfoto
geachte Stichting Felissana antwoordde #1348 10 apr 2012 20:09
ik heb u artikel met veel aandacht gelezen en heb er een vraag over, ik heb ragdoll's en heb ze DNA laten testen op HCM1 HCM2 en HCM3 in wageningen Nederland, 1 van mijn nog jonge poesjes had een homozygoot allel u schrijft ZZ en hun noemden het HCM2/HCM2 ik heb besloten de nog jonge poes te steriliseren , maar krijg nu ragdoll fokkers over mijn heen omdat ik deze beslissing niet had mogen nemen volgens velen. zou ik u mening mogen weten of ik er goed aan gedaan heb of niet ? ik begrijp ook wel dat men sommige eigenschappen van een Ras vast wil houden, maar ik had ook HCM1-2 en 3 vrije poesjes, waarom dan met een HCM gen door fokken ?

Bij voorbaat mijn dank Hanny

Discuss dit artikel

INFO: Je bericht wordt geplaatst als 'Gast'