braken

Wanneer uw kat een keer overgeeft hoeft u zich niet direct zorgen te maken maar het is wel verstandig dat u uw kat in de gaten houdt. Braken is op zichzelf geen ziekte maar kan wel een symptoom van een ziekte of aandoening zijn. Het is best mogelijk dat uw kat last heeft van haarballen en door het eten van gras het braken zelf heeft opgewekt, meestal is er dan gras en/of een haarbal in het braaksel zichtbaar maar als uw kat herhaaldelijk blijft overgeven kan er ook iets anders aan de hand zijn.

Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

 • Plotselinge verandering van het dieet
 • Bedorven voedsel
 • Een darmkwaal, zoals aantasting door wormen, of een ontsteking van de dikke darm die diarree of verstopping kan veroorzaken
 • Darmobstructie, een vreemd voorwerp in maag of darmen
 • Overgevoeligheid voor een bepaald soort voedsel
 • Kanker
 • Hormonale aandoeningen zoals diabetes en hyperthryroïdie(schildklierkanker)
 • Een virusinfectie
 • Vergiftiging
 • Een bacteriële infectie
 • Aandoeningen aan andere organen, zoals nierfalen en leverziekte

De meest voorkomende oorzaken zijn echter een virus of iets 'verkeerds' gegeten waardoor het maagslijmvlies geïrriteerd en/of ontstoken is. Overgeven kort na, of binnen enkele uren na het eten duidt vaak op een ontsteking van het maagslijmvlies, aanhoudend overgeven van veel vocht zonder dat de kat iets heeft gegeten is kenmerkend voor een darmobstructie.

Actief of passief braken
Bij braken moet onderscheid gemaakt worden in actief braken en passief braken (=regurgiteren).
Bij actief braken zie je vaak inleidende symptomen als onrust, speekselen, kwijlen, zich afzonderen en slikken. Het eigenlijke braken geschiedt met duidelijke buikpers en vaak met veel misbaar. Daarentegen is regurgiteren een veel passiever proces wat het dier plots overkomt zonder inleidende verschijnselen en zonder duidelijke buikpers. Bij regurgiteren moet de oorzaak vaak in de slokdarm gezocht worden (en is Rontgenonderzoek vaak nuttig) terwijl braken veroozaakt kan worden door afwijkingen van de mondholte, slokdarm, maag, dunne-en dikke darm, lever, nieren, bijnieren, pancreas, baarmoeder, prostaat, buikvlies, longen en problemen in de hersenen.
Bij chronisch braken zal vaak begonnen worden met uitgebreid bloedonderzoek en later eventueel Rontgenonderzoek, echografie en endoscopie.

Wat te doen bij overgeven
Als uw kat een keer onverwacht overgeeft geeft u hem minimaal 4 uur niets te eten of te drinken, wanneer hij binnen die tijd niet weer heeft overgegeven geeft u hem gewoon te eten en houdt hem 24 uur binnen om te zien of hij geen diarree heeft. Als hij binnen 4 uur weer overgeeft, geeft u de kat 24 uur niets te eten maar geef wel met tussenpozen van ruim een half uur telkens wat water.

Wanneer uw kat in 24 uur niet meer heeft overgegeven mag de kat weer gewoon drinken (niet te veel ineens!) en kunt u verdeeld over de dag kleine beetjes lichtverteerbaar voedsel geven, zoals gekookte kip, gekookte witte vis en/of gekookte (pap)rijst of speciaal lichtverteerbaar dieetvoer. Laat de kat dan liever géén gras eten want dat houdt de vicieuze circel van misselijkheid en overgeven in stand. Na twee dagen kunt u de kat geleidelijk aan steeds meer gewoon voedsel gaan geven.

Waarschuw onmiddellijk een dierenarts! als:

 • Uw kat continu overgeeft, zelfs als hij niets gegeten of gedronken heeft.
 • Het braaksel donker van kleur is of veel bloed bevat.
 • De kat na iedere maaltijd het eten weer uitbraakt en ook geen water binnen houdt.
 • Het braken gepaard gaat met andere symptomen zoals lusteloosheid, sloomheid, algehele zwakte, zwalken/omvallen, desoriëntatie, spiertrekkingen, krampen, trillen, kwijlen of toevallen.
 • Het braken al meer dan 3 dagen aanhoudt en/ of gepaard gaat met diarree.
 • Uw kat het bewustzijn verliest.
 • Wanneer u een vergiftiging vermoedt

Vraag uw dierenarts telefonisch om advies als:

 • Uw kat al langere tijd met enige regelmaat overgeeft zonder duidelijke oorzaak.
 • Wanneer u het gewoon niet vertrouwt.
 • Uw kat symptomen heeft die niet hierboven staan beschreven.
Login om te antwoorden
Fay's Profielfoto
Fay antwoordde #2109 02 mei 2020 19:22
Mijn poes is 10 jaar en begon eind vorig jaar opeens met overgeven zoals hierboven beschreven bij regurtigeren. Ze at toen goede kwaliteit brokjes en dronk water.Ze geeft het water over maar de brokjes niet. Meestal snel na het drinken van water geeft ze over en het ruikt dan heel erg naar maagzuur, wat ze overgeeft is helder zoals het water. Toen ben ik met haar naar de dierenarts geweest en bloedtest laten doen. Bloedtest was goed en dierenarts heeft prednison meegegeven en geadviseerd om blikvoer te geven. Soms een paar dagen tot 2 weken geen overgeven en dan opeens weer een periode van dagen/weken dat ze elke dag overgeeft. Ze geeft dus het vocht van het blikvoer over de rest blijft grotendeels in haar maag . Verschillende soorten geprobeerd in gelei en met jus. Soms zit er slijm bij. Als ze water drinkt (nu drinkt ze nog heel weinig omdat ik blikvoer geef )dan geeft ze het water meteen over. Nu derde prednison kuur maar het lijkt erger te worden. Wat zou ik nu als beste kunnen doen ? Een echo of röntgen of endoscopie? Als het een maagontsteking is dan zou de prednison toch wel gewerkt hebben of niet?
Thera Bruggeman's Profielfoto
Thera Bruggeman antwoordde #2098 29 mrt 2020 12:18
Wij hebben een poesje al een jaar verzorgd liep hier steeds in de tuin omdat wij haar wilde adopteren hebben we het asiel opgebeld en die zeiden nou als jullie haar wilen adopteren mag ze hier komen kijken we of ze een eigenaar geeft zo gezegd zo gedaan er is niemand gevonden ook niet via amivedi .Afgelopen woensdag konden we haar ophalen omdat ze maar niet wilde eten na een week en ook niet poepen we hebben haar aan het eten gekregen maar blijft maar spugen als ze gegeten heeft en valt flink af gisteren bij de dierenarts geweest ze had een verstopping in haar darmen en kreeg een klisma , Toen we thuiskwamen heeft ze het uitgepoept het was keihard ,ze is nu nog steeds misselijk , maar dat kan nog komen van de klisma denk ik ik heb een flesje catmilk van whiskas gekocht en heb er wat van gegeven ze dronk het wel op en nu maar hopen dat het er in blijft want ze zou ook gesteriliseerd worden in het dierenasiel maar omdat ze niet lekker was hebben ze dat nog niet gedaan en de dierenarts zei ook dat we beter even kunnen wachten tot ze weer eet en goed poept ik ben zo bang dat ze ontsnapt en dan zwanger word ik ga 3x per dag met haat aan een tuigje met haar naar buiten om haar een fris neusje te geven heeft er iemand goede raad , of dat de kattenmelk goed is als ze de rest er niet in houd ik ben echt bang dat ze nog zieker word ik heb het een half uur geleden gegeven het zit er nog steeds in vingers cross dan.maar
Loes Hodek's Profielfoto
Loes Hodek antwoordde #1999 01 nov 2015 17:00
Wij laten haar altijd rustig eten, we hebben het probleem in tussentijd al gevonden. Ze at vliegen en wormen uit de schuur. Maar bedankt voor het meedenken!
Loes Hodek's Profielfoto
Loes Hodek antwoordde #1990 22 juli 2015 23:55
Beste joy
Misschien is het handig om de maaltijden te verspreiden over de dag . Sochtends een beetje en savonds (natuurlijk niet te veel) en zorg dat hij een rustig plekje heeft om te eten , als er mensen om hun heen zijn gaan ze meestal schrokken zodat jij het niet afpakt.
Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt.
Groetjes-
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1987 16 juli 2015 12:37
Beste Reina,

Het kan toeval zijn maar het is ook mogelijk dat er een lading van de Gourmet zalm niet goed is.
Reina's Profielfoto
Reina antwoordde #1986 16 juli 2015 11:09
Vannacht heeft mijn kat ook overgegeven na het eten van AH zalmmousse. Hopelijk is dat toeval?
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1981 06 juli 2015 15:33
Hallo Marea,
Volgens mij is de oplossing simpel: geen blikvoer meer geven. Of in ieder geval niet meer de merken waar ze van gaat overgeven.
Waarschijnlijk zit er iets in dat voer waar haar maag niet tegen kan.
Als je toch graag zacht voer geeft probeer het dan eens met een zakje of blikje van Almo Nature of Cosma
Marea's Profielfoto
Marea antwoordde #1980 06 juli 2015 13:53
Eén van onze katten, ze is 11 jaar, is nogal een hongerwolfje en ze is eigenlijk iets te dik. Als ze een blikje zalm (AH) kattenvoer eet, komt dat er direkt na het eten weer uit. Ook zalmmousse van gourmet komt er direkt uit. Harde brokjes eet ze gedurende de dag en dat gaat meestal goed. Ze geeft dus vaak over direkt of tijdens het eten van een paar soorten nat voer. Ze is levendig, heeft een mooie vacht, maar pruttelt af en toe, chronische bronchitis. Daar geef ik haar wel eens homeopathische tabletjes voor, die werken op zich goed.
Zou die bronchitis verband kunnen houden met het overgeven?
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1978 04 juli 2015 23:50

Jacques schreef : Onze poes is 14, spuugt regelmatig in de ochtend rond de zelfde tijd, 5 uur kleine beetjes, brokjes. Geen regelmaat, soms twee dagen niet en dan weer twee deagen wel. Heeft gewoon eetlust, vraagt haar aandacht, knuffelt en vidd het heerlijk om buiten gekamt te worden. Alleen het spugen blijft wel aanhouden.


Beste Jacques,

Gezien de leeftijd is het verstandig om haar eens te laten onderzoeken. Misschien heeft ze nierproblemen of een geïrriteerd maagslijmvlies. In beide gevallen zou een verandering van voer kunnen helpen.
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1977 04 juli 2015 23:43

els schreef : Hallo mijn kater spuugt iedere keer zijn zacht voer
er uit. Brokjes houdt hij wel binnen. Soms eet hij
dagen geen zacht voer.
Zou ik daar gewoon mee stoppen.of mankeert hij iets? Hij is 9 jaar. Ontlasting is normaal


Beste Els,
Als hij alleen het zacht voer er uit gooit zou ik dat niet meer geven. Misschien ziet daar iets in waar zijn maag niet tegen kan.
Jacques's Profielfoto
Jacques antwoordde #1976 04 juli 2015 22:07
Onze poes is 14, spuugt regelmatig in de ochtend rond de zelfde tijd, 5 uur kleine beetjes, brokjes. Geen regelmaat, soms twee dagen niet en dan weer twee deagen wel. Heeft gewoon eetlust, vraagt haar aandacht, knuffelt en vidd het heerlijk om buiten gekamt te worden. Alleen het spugen blijft wel aanhouden.
els's Profielfoto
els antwoordde #1975 25 juni 2015 18:52
Hallo mijn kater spuugt iedere keer zijn zacht voer
er uit. Brokjes houdt hij wel binnen. Soms eet hij
dagen geen zacht voer.
Zou ik daar gewoon mee stoppen.of mankeert hij iets? Hij is 9 jaar. Ontlasting is normaal
Yvette's Profielfoto
Yvette antwoordde #1965 19 mei 2015 12:33
Hoi,

Wanneer katten te gulzig zijn met eten moet je een speel etensbakje kopen, kreeg deze tip van mijn dierenarts. Ze zijn 35 euro maar het werkt echt. Ik liep met mijn twee katten iedere dag half verteerde brokjes op te ruimen nadat ik ze eten had gegeven en ze werden te dik. Ze hadden een soort strijd onder elkaar... Ik zorg nu dat het bakje altijd gevuld is, maar ze pakken iedere keer net wat ze nodig hebben.Soms twee, soms vijf brokjes! Ze lopen meerder keren naar het bakje toe en kiezen zorgvuldig het brokje uit wat ze willen eten. Echt te schattig voor woorden. Ze zijn niet meer te dik, wachten netjes op elkaar met eten en het uitbraken van brokjes is nu over.

Ik heb nu weer het probleem, dat ze gal met grassprietjes uitspugen. Weet iemand hoe ik dit kan oplossen, wanneer ik ze echt niet binnen kan houden?
Hanneke Dwarshuis's Profielfoto
Hanneke Dwarshuis antwoordde #1962 05 mei 2015 22:46
Graag advies:

Twee jaar geleden heb ik een kat uit het asiel gehaald. Abby zat daar omdat ze raar gedraag vertoonde en raar reageerde op andere katten. Ook werd er bij verteld dat ze vaak negatief gecorrigeerd werd door de vorige eigenaar.

Ik merk dus aan Abby dat ze extreem bang is voor mensen. Er hoefd maar even iemand langs te komen en ze blijft dagen op me slaap kamer en eet slecht en spuugt. Als ze extreem bang word gaat ze plassen en bevriest ze. Ook kan ik niet dicht bij haar komen. Rent voor me weg en probeert zich te verstoppen. Maar ik had niet het idee dat ze bang was voor andere katten. (Dit door hoe ze reageerde op katten in de tuin en aan de andere kant van het raam) dus heb ik er 2 kittens bij gedaan. (Heeeeel langsaam aan elkaar voor gesteld)Voor mij om te knuffelen en voor haar om te laten zien dat ik niet zo eng ben. En dit heeft al redelijk geholpen. Ze observeerd veel hoe ik met de kittens om ga en neemt positief gedraag van hun over. Ook zoekt ze hun op en geeft op een duidelijke maar aardige manier haar grenzen naar hun aan. Maar lijkt hun aanwezigheid prettig te vinden. Ligt samen met hun op bed of zitten met ze drieen op de krabpaal naar buiten te kijken. Wel blijft ze bang voor mij. Soms ruikt ze even aan me hand en rent dan weg. En als ze denk dat ik niet kijk komt ze soms ook even ruiken.

Nu heeft ze vanaf het begin dus af en toe wel eens gespuugt. Altijd na dat er iemand was geweest. Dus gok dat dit door stress kwam. Maar ze begint nu vaker te spugen. En heeft wat meer troep bij der oogjes. En een paar dagen terug heeft ze een haarbal van meer dan 30 centimeter uit gespuugt en nog een paar kleinere. Alleen nu blijft ze veel geel en soms wit slijm spugen. Wel eet ze goed en drinkt ze gewoon. Ook plast en poept ze.

Maar ik maak me toch zorgen iets in der gedrag is anders. Slaapt ook wat meer. Maar het gaat haar erg veel stress geven als ik der eerst moet gaan vangen dan naar de DA moet brengen en dat ze dan door een vreemde word onderzocht. Abby is een siamees van 8 bijna 9 jaar oud. En mijn doel is dat ze gewoon een gelukkig laatste paar jaren mag hebben.

Wie heeft tips of advies.
Daniel's Profielfoto
Daniel antwoordde #1961 27 apr 2015 13:42
Hallo,

Wij hebben een Europese kortharige,een mannetje van bijna 8 jaar.Hij is pas bij de dierenarts geweest omdat hij een longontsteking had,hij is toen ook helemaal na gekeken en alles was verder goed.Alleen sinds een paar dagen spuugt hij een paar keer per dag soms veel soms bijna niks.Verder gedraagt hij zich normaal.Wij beginnen ons toch wel wat zorgen te maken.Heeft iemand tips hoe dit komt en hoe dit stopt.Hij moet juist aankomen maar dat lukt zo niet echt.

Discuss dit artikel

INFO: Je bericht wordt geplaatst als 'Gast'