Het is algemeen bekend dat katten jagers zijn. Hoewel jagen in principe niet meer nodig is, er staat thuis immers voldoende eten klaar, gaan veel huiskatten toch maar wat graag op jacht. Het is dan ook niet raar als uw huisdier een muis, rat of bijvoorbeeld vogel ‘vangt’ en die mee naar huis neemt. Maar wat kunt u doen als uw kat u dagelijks één of zelfs meerdere keren ‘verrast’ met een vangst?

Puk

Een goed voorbeeld van een kat die niets liever doet dan jagen, is de 1-jarige Puk. Het katje is graag thuis als haar baasjes er zijn en laat zichzelf dan zo veel mogelijk vertroetelen. Naast aandacht is ze ook gek op eten. En hoewel Puk voldoende voer krijgt, heeft het diertje altijd honger.

Dag en nacht op jacht
Hoe het kan dat Puk altijd honger heeft? Het katje verbruikt erg veel energie. Ze jaagt namelijk dag en nacht. Vreemd? Nee, in principe niet. Katten zijn van nature immers jagers. Maar het jachtgedrag van Puk kan bijzonder genoemd worden en loopt inmiddels zelfs de spuigaten uit. Bracht ze enkele maanden geleden één of twee muizen per dag mee naar huis, tegenwoordig komt ze meerdere malen per dag aanlopen met een muis, rat, vogel of zelfs konijn.

Veel inspannen
Op zich is het heel ‘knap’ dat dit jonge katje dagelijks zo veel vangt. Slechts één op de vier jachtpogingen levert de kat namelijk ook daadwerkelijk een vangst op. Puk moet zich dagelijks dus veel inspannen om haar ‘jacht behoefte’ te bevredigen. De eerste vangsten van de dag, vaak een paar muizen, eet ze dan ook op om haar energie weer op pijl te krijgen.

Regelmatig ontwormen
Het eten van muizen hoeft, zo blijkt uit navraag bij de dierenarts, geen probleem te zijn. Het eten van muizen is zelfs gezond voor katten, mits de muis geen gifkorrels heeft gegeten. Wel is het erg belangrijk dat de kat regelmatig ontwormd wordt. Muizen dragen namelijk parasieten bij zich die bijvoorbeeld tot besmetting met lintworm kunnen leiden.

Alleen trots gepresenteerd
Omdat Puk regelmatig ontwormd wordt en ze haar prooien alleen van het veld haalt waar in principe geen gifkorrels liggen, is er dus niet aan de hand. Toch? Katten jagen nou eenmaal, dat is een feit. Maar aan de andere kant… De meeste dieren die Puk vangt, worden alleen trots aan haar baasjes gepresenteerd en vervolgens aan de kant geschoven voor een bak brokjes. Dat kan anders.

Belletje en spelen
Een zoektocht op het internet levert al snel een paar handige tips op. Zo is het bijvoorbeeld een idee om een belletje aan de halsband van de kat te bevestigen zodat prooien gewaarschuwd worden. Ook is het van belang om de dieren die de kat mee naar huis brengt meteen weg te halen. Door een muis bijvoorbeeld te laten liggen, denkt de kat dat ook u blij met de prooi bent. De derde tip is er één die Puk in ieder geval goed gaat bevallen: thuis meer met de kat spelen. Laat het dier jagen op speelgoed zoals een balletje of de bekende muis-aan-een-touwtje. Hoewel katten altijd jagers blijven, kan het maar zo zijn dat Puk op deze manier haar energie kwijt raakt en minder behoefte heeft om op ‘echte jacht’ te gaan. We zijn benieuwd…

Is bovenstaand verhaal herkenbaar voor u? Doet uw kat ook niets liever dan jagen? We zijn erg benieuwd hoe u met dit gedrag omgaat en of u nog handige tips heeft. Laat het ons vooral weten!