Antwoord: Diabetes mellitus

Opmerking: U plaats het bericht als een 'gast', u kunt niet meer het bericht bewerken of verwijderen
Gelieve Inloggen of Registreren om deze stap over te slaan.

Uw e-mailadres wordt nooit getoond op de site.
X

Onderwerp geschiedenis van: Diabetes mellitus

Toon max. de laatste 6 berichten - (Laatste bericht eerst)

 • aline
 • 's Profielfoto

Hallo
Ik geef mijn cat 1 injectie per dag tussen 1800 en 1900. Nu ws ik gisteren te laa en heb de injectie rond 2300 gegeven. Wat moet ik nu doen? Weer later geven vandaag en dan langzaam terugwerken naar de originele tijd?
Ik las ook dat ze onrust, trillen, vreemde bewegingen, vreemd gedrag kunnen vertonen. Dat zag ik op een middag, hij deed heel vreemd, ongecontroleerde bewegingen en had een wilde blik in zijn ogen. Mijn andere kat ging niet naar hem toe, wat hij normaal wel doet als hij denkt dat hij wil spelen, maar keek ook heel vreemd en liep weg van hem. Ik dacht dat hij de gekke 5 minuten had, maar nu ik dit gelezen heb...ZUCHT...

 • gre huijssteden
 • 's Profielfoto

vanaaf is via urine.voor 99,9 procent suiker vastgesteld bij mijn kat

 • Inez van Paassen
 • 's Profielfoto

Graag wil ik wat opmerkingen plaatsen t.a.v. bovenstaand artikel.

Het instellen op insuline

In het begin kan het een paar keer nodig zijn om ongeveer een uur voor de tweede maaltijd het suikergehalte in het bloed vast te laten stellen door uw dierenarts. Wanneer de juiste hoeveelheid insuline is vastgesteld, zal uw dier snel herstellen. De gezonde conditie keert terug en het vele plassen en drinken verdwijnt. Ook hoeft dan het controleren van de urine veel minder vaak te gebeuren.
Regelmatige controle blijft echter wel noodzakelijk, want na verloop van tijd kan de behoefte aan insuline veranderen en kan een aanpassing van de dosering noodzakelijk zijn.
Is uw dier eenmaal goed op insuline ingesteld, dan kan het een volkomen normaal leven leiden.

Het is niet helemaal meer van deze tijd om de meting van de bss over te laten aan de dierenarts. De eigenaar van de kat kan met behulp van een bss-meter die ook door mensen met diabetes wordt gebruikt prima thuis, in de vertrouwde omgeving zonder stress, de bss meten van de kat. De dosis insuline wordt bepaald op basis van meerdere bss metingen op het laagste punt van de insuline. Bij de meeste katten op insuline ligt dit laagste punt 4 uur na de insuline injectie. Om het laagste punt van de bss van de kat te bepalen is het praktisch een curve te maken, hierbij meet je de bss ieder uur na toediening van de insuline tot de bss gaat stijgen.
Het meten van de bss bij de dierenarts is nooit geheel juist aangezien stress de bss van de kat laat stijgen, de meeste katten hebben dan ook een hogere bss bij de dierenarts dan thuis. Wanneer de dosis op een meting bij de dierenarts wordt bepaald kan deze dosis te hoog zijn.

Te laag bloedsuikergehalte

Wil het dier niet eten, dan zo snel mogelijk een druivensuiker (glucose) oplossing geven, U geeft hiervan 1 gram per kilogram lichaamsgewicht, De oplossing kunt u voorzichtig in de wangzak gieten, Als 'het dier niet goed meer kan slikken, dan het poeder op het mondslijmvlies - vooral op-, en onder de tong wrijven. Zodra herstel optreedt: voedsel geven. Vervolgens om de 1 á 2 uur voedsel aanbieden tot de insuline is uitgewerkt.
N.B. Het is verstandig altijd een afgewogen hoeveelheid druivensuiker klaar te hebben staan.

Dit is geen praktisch advies, alhoewel deze helaas ook door dierenartsen nog geregeld wordt gegeven. Praktischer is om stroop of honing te gebruiken in plaats van druivensuikerpoeder. Een kat kan zich eenvoudig verslikken in de poederoplossing en het droogt de slijmvliezen uit. Daarnaast heeft de eigenaar op dat moment vaak al stress en dan is het een hele opgave om een druivensuikeroplossing te maken. Het is dan praktischer een pot of fles stroop of honing te pakken waarbij er geen dosering hoeft te worden bepaald.

 • Inez
 • 's Profielfoto

Hallo Greet,
Ik kan je aanraden je aan te melden op forum.suikerkatten.nl.
Zo te lezen kun je wel wat hulp en advies gebruiken.

Groetjes,
Inez van Paassen
Veterinair Diabetes Consulent

 • Dorine Post
 • Dorine Post's Profielfoto

Hallo Greet,

Waarom ga je niet terug naar de dierenarts als zijn bloedsuiker te hoog blijft?
Het is belangrijk dat hij de juiste hoeveelheid insuline krijgt. Als zijn suikergehalte te hoog blijft moet het dus bijgesteld worden.

 • G verwoert
 • 's Profielfoto

Dag dierenvrienden,
Ik heb een schat van een rode kater, Ricky is zijn naam, 12 jaar oud.
Sinds een maand of 5 heeft hij suiker.
De eerste keer dat de dokter mij het vertelde stond mijn leven op z'n kop, terwijl ik toch wel heel nuchter ben.

Om een lang verhaal kort te maken.
Spuiten gaat allemaal goed,2x per dag ietse meer dan vier streepjes.
Viermaal per dag krijgt Ricky speciaal voer, half brokjes en de rest uit een kuipje.Hij heeft er geen moeite mee om het op te eten.
Ik heb ook heel vaak bloed geprikt wat behoorlijk hoog kon zijn en nog hoog is.
hij heeft het best wel goed naar zijn zin en dat wil je gewoon, een blije kat.
Mijn enige zorg is zijn hoge suikergehalte die ik al een tijdje niet meer gemeten heb.
Greet