Uw poes is (al dan niet gewenst) drachtig. Als de dekking goed is verlopen is de krolsheid meestal na ongeveer 24 uur totaal over. Ook in de 9 weken die de drachtigheid duurt mag de poes geen krolsheid meer vertonen, want dat is meestal een teken dat de dekking niet goed verlopen is.

De eerste 7 weken van de dracht is het niet nodig om de poes extra te voeren. De laatste 2 weken stijgt de voedingsbehoefte en doet u er goed aan de poes wat meer (anderhalf keer de normale portie) te geven. Speciaal voedsel is niet nodig, gewoon kattenvoer is voldoende.

Vaststellen van de drachtigheid
Er bestaan helaas geen bloed- of urineproeven voor poezen om vast te stellen of de poes inderdaad drachtig is geworden na de dekking. Dat komt omdat de hormoonspiegels van drachtige en niet drachtige poezen vrijwel identiek zijn, dit in tegenstelling tot de mens. Het beste is drachtigheid vast te stellen vanaf de 28e tot 32e dag na de dekking door de buik van de poes door de dierenarts te laten bevoelen. (N.B. doe dit niet zelf u zou de kitten kunnen bezeren!) In twijfelgevallen kan een röntgenfoto of een echo uitsluitsel geven.

De bevalling nadert
Als uw kat normaal gesproken vrij buiten komt is het nu van belang dat u de poes binnen houdt. Voor een goede socialisatie moeten kittens van jongs af aan met mensen in aanraking komen. Zorg dus dat de moeder niet op een on-toegankelijke plek bevalt. Het beste plaatst u in een rustige hoek van de kamer een werpkist of een grote, stevige kartonnen doos waar de poes in alle rust kan bevallen en de eerste weken de kittens in kan verzorgen.

bevallen
© onbekend

De bevalling
De bevalling vindt plaats tussen de 56e en de 67e dag, gemiddeld 63 dagen.
Hoe groter het nest hoe korter de dracht meestal duurt en omgekeerd geldt dit ook.
Ruim voor de bevalling zal u waarschijnlijk wel zijn opgevallen dat de buikomvang van uw poes ruim is toegenomen en de melkklieren wat op beginnen te zetten. Vlak voor de bevalling wordt de poes wat onrustig en valt het soms op de ze een helder, taai, soms iets melkachtig slijm verliest, dit is het teken dat de ontsluiting is ingezet en de bevalling zal binnen 24 uur plaatsvinden.

In principe kan uw poes het allemaal prima alleen af maar zorg dat u - voor het geval er iets mis gaat - wat spullen klaar heeft liggen:

 • schone handdoeken
 • ontsmettingsmiddel
 • een klosje garen
 • een schaar
 • een kleine injectiespuit zonder naald

Knip bij een langharige kat de vacht onder de staart, de achterkant van de poten en rond te tepels kort af.

Binnen enkele uren nadat het eerste vruchtwater is vrijgekomen, moet het eerste kitten geboren zijn. Wanneer het vruchtwater wat groen van kleur is moet het eerste kitten binnen één uur geboren zijn, zo niet dan dient u de dierenarts te waarschuwen. Deze moet u ook waarschuwen wanneer de poes langer dan 15 minuten duidelijk op een kitten aan het persen is. De gemiddelde tijd tussen de geboorte van 2 kittens mag niet langer dan 30 minuten zijn, in dat geval dient gecontroleerd te worden waarom de bevalling niet vordert. Zonodig moet dan door de dierenarts een weeën versterkend middel worden toegediend.

De geboorte
De kittens worden geboren in een doorzichtig vlies(de vruchtzak) Normaal gesproken bijt de moeder dit stuk en likt het gezicht van het kitten waardoor het begint met ademenhalen. Wanneer de moeder niet binnen een minuut naar het kitten omkijkt moet u zelf het vlies verwijderen en het kitten droogvrijven met een handdoek tot het begint te ademen. Normaal bijt de moeder de navelstreng door maar in dit geval moet u het doen. Bind de navelstreng eerst af met een stukje draad of een speciale navelstreng-klem en knip deze op ongeveer drie centimeter van de buik af. Nadat u het uiteinde van de navelstreng in een ontsmettingsmiddel heeft gedept legt u het kitten weer bij de moeder terug. Als het kitten niet ademt verwijder dan het vocht uit het bekje met het spuitje. Neem het kitten voorzichtig in de hand, ondersteun het kopje goed, en schud het met een slingerende beweging twee of drie keer goed door elkaar. Herhaal bovenstaande handelingen nog een keer als het kitten nog niet ademt.

De kittens worden meestal geboren met tussenpozen van een half uur tot een uur. Vijftien tot dertig minuten na ieder kitten volgt de placenta, in geval van een hele snelle bevalling soms allemaal tegelijk. Er moeten evenveel placenta's als kittens zijn. Normaal gesproken eet de moeder de placenta op, hier zitten voedingsstoffen in die belangrijk zijn voor de melkproductie. Mocht de poes na de bevalling onrustig blijven, laat dan controleren of de poes inderdaad 'leeg' is.

Waarschuw onmiddelijk een dierarts als:

 • De poes al meer dan dertig minuten sterke en aanhoudende weeën heeft of
  al een uur perst zonder dat er een kitten komt.
 • De poes al meer dan vier uur na de geboorte van het eerste kitten niet meer perst.
 • De persweeën zwak of onregelmatig zijn en langer dan twee of drie uur duren.
 • De poes begint over te geven, er zwak uitziet, hijgt of snel ademt, mauwt of tekenen van hevige pijn vertoont.
 • De poes gele, witte of bloederige afscheiding produceert.
 • Er minder placenta's zijn dan kittens.
Login om te antwoorden
jacco van aalst's Profielfoto
jacco van aalst antwoordde #2110 04 mei 2020 19:41
hallo'

onze poes is vanochtend bevallen van 4 kittens voor het eerst
je zag de baarmoedermond maar daaraamvast zat een soor buis die is niet terug gegaan in zijn buik de baarmoedermoed heeft ze wel opgegeten
is die normaal??
Kevin's Profielfoto
Kevin antwoordde #2102 07 apr 2020 02:33
Mijn poes is vanavond bevallen van eerste kitten tlijkt me dat er nog zijn ma is nu 2u snachts en mevrouw ligt rustig haar eerste kitten te likken, kan dit alsnog op gang komen? En hoe voel je of er ng iets in zit
Renate's Profielfoto
Renate antwoordde #2047 13 juli 2017 09:59
Ik zit het verhaal eens te lezen
Maar ondanks dat er geen bloedtesten zijn zijner wel duidelijk aanwijsbare symptomen van een mogelijke zwangerschap
Zo zal na 3 weken na dekking de tepels gaan zwellen de haren iets gaan wijken en de tepels worden roze tot rood van kleur.
Een dierenarts kan hierna idd bekijken door palperen hoeveel vruchten er aanwezig zijn Rn later des gewenst met een echo of röntgen
Dat is natuurlijk maar net wat je wil
Het voordeel is is dat mochten er maar weinig kittens in zitten dat de dierenarts kan ingrijpen wanneer de dracht gaat uitlopen en kan voorkomen dat de kittens te groot worden knop natuurlijke weg naar buiten te komen en bij een bevalling zou je dan weten hoeveel kittens j minimaal kunt verwachten.
kim's Profielfoto
kim antwoordde #2016 11 mei 2016 14:18
Hallo ik heb een graag over mijn poes ze is maandag 2x gepakt door een kater ze slaap veel aanhankelijk en ze wil alleen maar bij mij liggen ik had gelezen DAT t gejank van krolsheid na 24uur over most zijn maar ze jank nog maar wel veel minder kun je me meet zegge of ze drachtig is
Goldie's Profielfoto
Goldie antwoordde #1974 18 juni 2015 19:21
beste webmaster.
Sinds afgelopen zondag avond hebben wij een kater van een vriend op bezoek voor mijn poes en zij is al meerdere keren gedekt alleen zij vertoond nu nog steeds krolsheid.
Is dat normaal, wat moeten wij doen?
petra's Profielfoto
petra antwoordde #1963 10 mei 2015 20:32
Mijn poes heeft vorige week donderdag al haar prop verloren. Sinds gisteren komt er melk uit de tepels. Ze slaapt heel veel.ze is nu 64 dagen zwanger ongeveer. Maar ik heb totaal niet het idee dat de bevalling eraan zit te komen.

Kan iemand mij vertellen hoelang dit nog ongeveer kan gaan duren?
Louise's Profielfoto
Louise antwoordde #1942 09 apr 2015 16:59
Mijn kat is vandaag bevallen van 3 gezonde kittens. Maar het buikje van de moederpoes is nog steeds dik. Ze zijn om 8.00 's ochtends geboren en het is inmiddels al 17.00, maar de buik is nog steeds dik. Het lijkt me eerlijk gezegd een beetje raar als er nog een paar kittens in zitten, maar je zult haast zeggen dat ze nog niet eens bevallen is! Wat betekend dit? Moeten we een dierenarts waarschuwen??
maria aldus's Profielfoto
maria aldus antwoordde #1901 28 jan 2015 13:18
Mijn poes (maincoon) is augustus 2014 bevallen van vier voldragen kittens..
Er is eenkeizersnede van moeten komen omdat 1kiiten vast bleek te zittenin de baarmoedermond..Alle vier de kittenszijn uiteindelijk dood gegaan.

verschrikkelijk...
Nu denk ik eroverom het toch nog weer een keertje opnieuw te gaanproberen...Een nestjekrijgen van deze prachtige schat...
Ik vraag me af of de kansop herhaling van dit drama groot is..
De poes is gezond... En dat alles verkkerd is gelopen deeerste keer hoeft zich toch niet te herhalen?
Wie geeft/\heeft raad...?
maria
thony's Profielfoto
thony antwoordde #1850 06 sept 2014 08:36
ik heb een vraag. Mijn poes is afgelopen zondag bevallen waarschijnlijk te vroeg. alle kittens zijn overleden maar nu vond ik vanmorgen weer 3 kittens. Kan dat dat ze 6 dagen daarna nog 3 kittens krijgt?

Ik heb nog een poes maar daar zie ik niets aan geen opgezette tepels ofzo. ook zijn de tepels niet vrij gekomen.
Ze kijken geen van 2 naar de kittens om .
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1844 17 aug 2014 10:41
Bellen kan altijd, de dierenarts kan je meer vertellen.
Gewoon doen dus.
magda's Profielfoto
magda antwoordde #1843 17 aug 2014 09:42
Mijn poes is vanmorgen vevallen om 9:20 van de eerste nu is het 11:35 en de 2de wil niet komen ze heeft wel pers weeen. Moet ik de dierenarts bellen
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1830 29 juli 2014 17:15

ccm schreef : hallo mijn kat is gisteren bevallen van 3kittens 1 is er helaas overleden maar nu heeft de moeder kat een dag later nog last van persweeen


Waarschijnlijk zit er nog een kitten in.
Ik denk dat het wijs is om er een dierenarts naar te laten kijken want het kan ook een dood kitten zijn.
ccm's Profielfoto
ccm antwoordde #1829 29 juli 2014 15:40
hallo mijn kat is gisteren bevallen van 3kittens 1 is er helaas overleden maar nu heeft de moeder kat een dag later nog last van persweeen
Vraag's Profielfoto
Vraag antwoordde #1819 10 juli 2014 22:50
Hoeveel procent denkt u heb ik kans op langhaat kıttens en kan ıemand mıj wat merr uıtleggen over dat genen gedoe snap er niks van alvast bedankt
Dorine Post's Profielfoto
Dorine Post antwoordde #1816 09 juli 2014 22:53
De kans dat er kittens met lang haar geboren worden is niet groot.
Beide ouders moeten lang haar in de genen hebben.
Zie: http://www.allemaalkatten.nl/kleuren-en-patronen/genetica

Discuss dit artikel

INFO: Je bericht wordt geplaatst als 'Gast'